Hanna Elfsberg gick bort i slutet av vintern 2018. Hennes sista vecka i livet var pappa Claes Elfsberg nära dygnet runt.
– Jag kommer inte ihåg så väldigt mycket, det var kaos. Jag flyttade in hos henne på sjukhuset. Hennes man var redan där, de hade gift sig några månader tidigare och han bodde i samma rum som Hanna.
Personalen lät programledaren sova på en soffa i dagrummet. Nu två år senare berättar 71-åringen om den svåra tiden.
– Hanna blev sjukare och sjukare och till slut var hon inte så kontaktbar längre därför att, tack och lov, får man som döende människa väldigt mycket ångestdämpande medel och morfin mot smärtor. Det var en konstig vecka minst sagt, säger han i fredagens avsnitt av ”Skavlan”.
Sista samtalet
Dottern hade fyllt 30 år när hon gick bort. Hon hade drabbats av livmoderhalscancer. Först hade hon cellförändringar som läkarna trodde skulle läka ut av sig självt. Ett år senare hade cancern börjat sprida sig. Det gick med en väldig fart för henne, har Claes Elfsberg tidigare berättat i Expressen.
Minst du det sista samtalet ni hade? Frågar programledaren Fredrik Skavlan.
– Ja det kommer jag ihåg för jag förstod att hon skulle bli sämre och sämre, jag tror att det var dag tre eller fyra i den här konstiga veckan som jag bad om att få tala med henne ensam. Det var många människor runtomkring henne, många vänner och familjemedlemmar, säger Claes Elfsberg och fortsätter:
– Jag bad om att få tala med henne ensam och jag ville säga någonting som var viktigt för mig att få sagt. Det kommer jag ihåg mycket väl.
Två av fyra barn i familjen med allvarlig sjukdom
Tiden innan Hanna Elfsberg lades in på sjukhuset bodde hon en del hos sina föräldrar.
– Ja, ibland. När man får cellgifter är man känslig för infektioner. Annars bodde hon med sin pojkvän som hon också gifte sig med under den här perioden. Men ibland, när han var förkyld och så, flyttade hon hem till mig och min fru, sa Claes Elfsberg i den tidigare intervjun.
Även hans hustrus biologiska son har drabbats av en allvarlig sjukdom. 2018 var han färdigbehandlad och det verkade då inte vara någon risk för sjukdomen att komma tillbaka.
– Rent statistiskt är det lite mycket att två av fyra barn i familjen har drabbats av besvärliga sjukdomar.