Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Claes Elfsbergs sista samtal med dottern

Världen rasade samman när Claes Elfsberg förlorade sin dotter Hanna i cancer. I fredagens ”Skavlan” berättar han om hennes sista tid i livet.
Claes Elfsberg berättar om sista samtalet ensam med dottern på sjukhuset.
Foto: Foto: Johan Halsius /Monkberry / SVT/Skavlan
Programledaren Claes Elfsberg är en av gästerna i fredagnens ”Skavlan”.
Foto: Foto: Johan Halsius /Monkberry / Skavlan/SVT
Programledarna Claes Elfsberg och Cecilia Gralde i SVT:s aktuellt.
Foto: CARL-JOHAN SÖDER / SVT

Världen rasade samman när Claes Elfsberg förlorade sin dotter Hanna i cancer. 

I fredagens ”Skavlan” berättar han om hennes sista tid i livet.

- Personalen lät mig sova på soffan i dagrummet när det blev några timmar över, så där var jag den sista veckan. Allt var kaos och det var förfärligt. 

Hanna Elfsberg gick bort i slutet av vintern 2018. Hennes sista vecka i livet var pappa Claes Elfsberg nära dygnet runt.

– Jag kommer inte ihåg så väldigt mycket, det var kaos. Jag flyttade in hos henne på sjukhuset. Hennes man var redan där, de hade gift sig några månader tidigare och han bodde i samma rum som Hanna.

Personalen lät programledaren sova på en soffa i dagrummet. Nu två år senare berättar 71-åringen om den svåra tiden.

– Hanna blev sjukare och sjukare och till slut var hon inte så kontaktbar längre därför att, tack och lov, får man som döende människa väldigt mycket ångestdämpande medel och morfin mot smärtor. Det var en konstig vecka minst sagt, säger han i fredagens avsnitt av ”Skavlan”.

Sista samtalet

Dottern hade fyllt 30 år när hon gick bort. Hon hade drabbats av livmoderhalscancer. Först hade hon cellförändringar som läkarna trodde skulle läka ut av sig självt. Ett år senare hade cancern börjat sprida sig. Det gick med en väldig fart för henne, har Claes Elfsberg tidigare berättat i Expressen.

Minst du det sista samtalet ni hade? Frågar programledaren Fredrik Skavlan.

– Ja det kommer jag ihåg för jag förstod att hon skulle bli sämre och sämre, jag tror att det var dag tre eller fyra i den här konstiga veckan som jag bad om att få tala med henne ensam. Det var många människor runtomkring henne, många vänner och familjemedlemmar, säger Claes Elfsberg och fortsätter:

– Jag bad om att få tala med henne ensam och jag ville säga någonting som var viktigt för mig att få sagt. Det kommer jag ihåg mycket väl.

Två av fyra barn i familjen med allvarlig sjukdom

Tiden innan Hanna Elfsberg lades in på sjukhuset bodde hon en del hos sina föräldrar.

– Ja, ibland. När man får cellgifter är man känslig för infektioner. Annars bodde hon med sin pojkvän som hon också gifte sig med under den här perioden. Men ibland, när han var förkyld och så, flyttade hon hem till mig och min fru, sa Claes Elfsberg i den tidigare intervjun. 

Även hans hustrus biologiska son har drabbats av en allvarlig sjukdom. 2018 var han färdigbehandlad och det verkade då inte vara någon risk för sjukdomen att komma tillbaka.

– Rent statistiskt är det lite mycket att två av fyra barn i familjen har drabbats av besvärliga sjukdomar.


Claes Elfsberg hårda kritik mot SVT: ”Många rädda”

Claes Elfsberg riktar nu hård kritik mot SVT. ”Rapport får inte vara för bra, för att man vill skydda Aktuellt.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.