Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet från SVT: Claes Elfsberg ratas

Tittare hyllade Claes Elfsberg då han 23 juli gjorde comeback i "Rapports" 19.30-sändning. Han fick hejarop såväl på sociala medier som via SVT centralt. Foto: SVT
"I första hand är jag stolt över att jag har fått vara programledare för valvakorna", svarar Claes Elfsberg på frågan vad han själv värdesätter mest under sin långa yrkesbana. Foto: OLLE SPORRONG
Claes Elfsberg intervjuas av Expressens Karin Sörbring (bild från det första intervjutillfället i maj 2017). Foto: OLLE SPORRONG
För Expressens Karin Sörbring berättade Claes Elfsberg också om dottern Hannas insjuknande och död i cancer den 27 februari i år. Foto: VIKTOR AHLDÉN
Foto: OLLE SPORRONG

Tittarna hyllar Claes Elfsberg för hans comeback i "Rapport".

Men sändningen på tisdag kan bli det sista inhoppet han gör.

– Jag har förvarnats om att det kanske inte blir någonting mer, för det finns en önskan om tydlig föryngring, säger den 69-årige SVT-legendaren.

Claes Elfsberg blir glad över de hejarop han får via sociala medier och över de personer som hör av sig till SVT centralt med uppskattande kommentarer. 

– Det värmer och är lite rörande, menar Claes Elfsberg, vars anställning på SVT upphörde vid 67-årsdagen i november 2015, men som därefter har hoppat in i "Gomorron Sverige" och som sedan 23 juli i sommar är "springvikarie" på "Rapport".

Hur länge ska du vara inne?

– Jag har två arbetsdagar till denna vecka och två den kommande veckan. Sedan har jag förvarnats om att det kanske inte blir någonting mer, för det finns en önskan om tydlig föryngring.

Tittare hyllade Claes Elfsberg då han 23 juli gjorde comeback i "Rapports" 19.30-sändning. Han fick hejarop såväl på sociala medier som via SVT centralt. Foto: SVT

Berätta!

– Nej, jag vet inte så mycket mer än så. Det är det jag har fått veta. Själv skulle jag ju gärna arbeta varje dag. Det är inte vad SVT önskar.

Såväl Marianne Rundström som du har poängterat att ni inte har några problem att sysselsätta er och starta egna företag, utan att det handlar om att ni vill vara en del av en redaktion och arbetsgemenskap?

– Ja, så är det. Jag tycker att det är vansinnigt roligt att jobba på SVT:s nyhetsredaktion. Dels är det ett viktigt arbete, dels är det ett fantastiskt gäng av duktiga och kunniga människor att jobba med. 

Märker du av denna önskan om "tydlig föryngring" när du är på plats på SVT?

– Nej, varken där eller hos publiken. Det är bara en förklaring jag har fått till varför det kanske inte blir några fler inhopp på SVT.

"Man hetsar inte upp sig lika mycket när man är erfaren"

Du jobbar från 10.00-20.30 när du sänder "Rapport". Känner du någon skillnad med orken nu när du är 69 år?

– Nej, absolut inte. Det har väl att göra med att man inte hetsar upp sig lika mycket när  man är erfaren och vet vad man ska göra. Om man däremot är relativt ny kan man behöva satsa mer energi på samma arbetsuppgift. 

Claes Elfsberg berättar för Expressens Karin Sörbring om kärleken till journalistiken och önskan att fortsätta få använda sina färdigheter. Foto: OLLE SPORRONG

Valbevakning är det finaste du har sysslat med som journalist, har du sagt. Vet du om du kommer att ha någon roll i SVT:s valsändningar?

– Det vet jag att jag inte kommer att ha. Jag är ju inte längre anställd av Sveriges Television och de använder personer som är det för det ändamålet. Det är väl det viktigaste skälet. Sedan jag kanske heller inte duger. Det har jag ingen aning om. Men det viktigaste är att min anställning upphörde när jag fyllde 67.

– Jag tycker samma sak som tidigare: att programleda en valvaka är det finaste uppdrag man kan få i public service.

Fakta/Blev nyhetsankare för 43 år sedan

NAMN: Claes-Gösta Elfsberg.

ÅLDER: 69.

YRKE: Journalist, programledare.

BOR: Hyresrätt i Vasastan i centrala Stockholm, sommarställe i Stockholms skärgård.

FAMILJ: Hustrun Monica Elfsberg, 59, frisör. Barnen Jon, 42, David, 39, (från första äktenskapet). Dottern Hanna (från andra äktenskapet) dog den 27 februari i år, 30 år ung. Bonussonen Lucas, 36. Barnbarnen Linn, 13, Erik, 10, Frances, 1,5. Två bonusbarnbarn.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I ett arbetarhem i Stockholmsförorten Svedmyra med en två år äldre syster, Ewa-Marie. Fick senare en åtta år yngre halvbror, Bernt (på mammans sida). Fem halvsyskon på pappans sida.

MAMMA VAR: Gertrud Larsson, född 1915, utbildad barnskötare, död 2001.

PAPPA VAR: Gösta Elfsberg, född 1909, lastbilschaufför och egenföretagare, dog 1972.

UTBILDNING: Gymnasiet på Norra Real. Oavslutade studier på Journalisthögskolan. 

KARRIÄR: Reporter på "Rapport" (1971), nyhetsankare på "Rapport" (1975) och senare "Aktuellt" (-2015). Tittarombudsman (2005-2008). Programledare för "Gomorron Sverige". "Köttberget checkar ut", "Dokument Utifrån", ett tiotal valvakor (svenska och utländska val), ett par galor och Nationaldagsfirandet. Personporträttet "Kungen 70 år: Ensamt majestät" (2016). 

INKOMST AV TJÄNST: 583 900 kronor (2016).

AKTUELL: Hoppar i sommar in som programledare för "Rapport".

SVT pratar om representativitet. Det är ju ganska många seniorer i Sverige som  kanske inte har någon att identifiera sig med i rutan?

– Så är det. Det är ett allmänt problem i vårt samhälle. En fjärdedel av befolkningen är över 63 år, men i riksdagen är det väl bara några få procent av ledamöterna som är i det åldersspannet. Likadant i tv. "Ålderismen", som det brukar kallas, är väldigt utbredd i Sverige, mer än i något annat land som jag känner till. Det finns en övertro på att ungdom är det enda som är bra. Nu är ju ungdom bra och ungas erfarenhet och energi ska vi naturligtvis ta till vara, men en mix av olika åldrar tror jag är det allra bästa. 

Du pratade i fjol om att Marianne Rundström och du hade en programidé för SVT. Hur har det gått?

– Vi lämnade in en programidé vi hade till SVT, men de tyckte inte att de hade utrymme för det så det fick vi avslag på. Det handlade om valet och "ålderismen". Vi tyckte att det fanns anledning att titta lite särskilt på villkoren i samhället för människor som har passerat 60, men som fortfarande i många fall är fullt verksamma.

– Jag har några andra programidéer som jag jobbar med, så får vi se om det faller ut och om SVT vill ha det.

Claes Elfsberg håller föredrag och modererar debatter. Foto: OLLE SPORRONG

Frånsade sig alla uppdrag när dotterns sjukdom kom tillbaka

Claes Elfsberg berättade i tisdagens Expressen att han när dottern Hannas sjukdom kom tillbaka i oktober-november i fjol frånsade sig alla uppdrag på SVT och Sveriges Radio för att kunna vara med henne. Hanna dog i cancer den 27 februari i år. 

– Efter en sådan här familjetragedi tar det ett tag innan man är på benen. Jag försöker jobba mig in i arbetslivet igen. Det går ganska bra. Det är kul att jobba och sakta börjar väl uppdragen rinna till igen. Men när man har varit borta ett tag och sagt nej till allting så märks det verkligen, då är man ju ersatt av någon annan. 

 

LÄS MER: Claes Elfsbergs tragedi - sorgen efter dotterns död 

 

Har du några moderatoruppdrag?

– Jodå, jag gör en del sådant. Jag var nere i Almedalen och arbetade för Migrationsverket. Om några veckor ska jag hjälpa en pensionärsorganisation med en valhearing i Enköping och sedan ska jag hålla föreläsningar om politik, medier eller om mig själv och mitt eget arbete.

Det första året som frilans tjänade du bättre än när du var fast anställd på SVT. Hur är den ekonomiska situationen nu?

– Jag har ju en pension. Det går ingen som helst ekonomisk nöd på mig. Det jag har tjänat har i så fall bara blivit något extra. Det är inte för pengarna skull som jag vill eller behöver jobba, det är för att det är bra för själen.

Monica och Claes Elfsberg ordnar varje sommar en "piratvecka" för sina sex barnbarn. "Den går ut på att göra saker som barnen tycker är roliga: att bada, åka båt, paddla kajak. Framför allt försöker vi smyga in lite uppfostran i det hela". Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under "piratveckan" med barnbarnen ordnar Monica och Claes Elfsberg "piratmiddag". "Då får man inte använda bestick och tallrikar. Maten läggs upp på en planka på bordet och alla äter med fingrarna. Behöver man en servett får man torka av sig på kläderna. Dagen därpå har vi kungamiddag. Då är det höga krav på att vara proper, fint klädd, vattenkammad, dofta gott", förklarar Claes. Foto: OLLE SPORRONG

– Jag har i sammanhang där vi diskuterar "ålderism" framhållit att det ju blir ett tillskott till statskassan om vi som kan och vill jobba lite längre får göra det. Då skapas det kanske ekonomiskt utrymme för dem som verkligen behöver gå i pension lite tidigare att göra det – och att ge dem en anständig pension. 

Emellan sommarens arbetspass på "Rapport" har Claes Elfsberg åkt till lantstället på Muskö:

– Det är en fantastisk förmån att ha en stuga nära vattnet att landa i, särskilt när det är så här varmt. Då vill man hellre vara på landet än inne i stan. Vi har just haft vår årliga samling med barnbarnen. Sex barnbarn har vi haft på plats ute på landet på Muskö.

Claes Elfsberg berättar för Expressens Karin Sörbring att han inte har några som helst problem att orka med de långa arbetsdagarna inför en "Rapport"-sändning. Erfarenheten gör honom trygg. Foto: VIKTOR AHLDÉN