Claes Elfsberg måste sluta på SVT – om två år. "Det är jättetråkigt. Jag hade velat stanna kvar i många år till", säger nyhetsankaret. Foto: Cornelia Nordström
Claes Elfsberg måste sluta på SVT – om två år. "Det är jättetråkigt. Jag hade velat stanna kvar i många år till", säger nyhetsankaret. Foto: Cornelia Nordström

Claes Elfsberg måste sluta på SVT

Publicerad

"Mr Rapport", levande SVT-legendaren Claes Elfsberg, vill stanna kvar som programledare efter 67-årsdagen - men får inte.

– Det är jättetråkigt. Jag hade velat stanna kvar i många år till, säger han till Aftonbladet.

De skarpa interna reglerna sätter stopp för anställningar efter 67-årsdagen, som ju är den åldern man enligt lag har rätt att vara anställd till.

Nyhetsankaret fyllde 65 år i tisdags och ledde i går kväll "Aktuellt"-sändningen, som varit hans hemvist sedan i mars i fjol. Han har alltså två år kvar i SVT-huset på Gärdet, om han så önskar.

Sen är det stopp.

– Det är tyvärr så på den här firman att man inte får jobba kvar efter 67 år. Jag tycker det är jättetråkigt. Jag hade väldigt gärna stannat kvar i många år till, säger Elfsberg till Aftonbladet.

Han säger att han redan tagit upp frågan med företaget.

– Jag har ställt frågan och fått det väldigt tydligt förklarat för mig att det inte går att fortsätta efter 67 års ålder.

Första "Rapport"-sändningen 1975

Claes Elfsberg ledde sin första "Rapport"-sändning 1975 och har fungerat som ankare på den redaktionen sedan dess, med några korta undantag. 2003 ledde han intervjuprogrammet "24 minuter" och 2005-2007 fungerade han som SVT:s tittarombudsman.

– Även om jag har två år kvar är det klart att jag tänker på vad jag ska göra sedan, säger han till tidningen.

Petteri Karttunen är ordförande för journalistklubben på SVT. Om 67-årsregeln säger han till Aftonbladet:

– Den gäller oavsett vem du är, hur känd eller hur viktig den än må vara. Däremot kan man komma överens om inhoppsvikariat efter den åldern.

Lars Näslund
Lars Näslund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag