Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Claes Elfsberg måste sluta på SVT

Claes Elfsberg måste sluta på SVT – om två år. "Det är jättetråkigt. Jag hade velat stanna kvar i många år till", säger nyhetsankaret. Foto: Cornelia Nordström

"Mr Rapport", levande SVT-legendaren Claes Elfsberg, vill stanna kvar som programledare efter 67-årsdagen - men får inte.

– Det är jättetråkigt. Jag hade velat stanna kvar i många år till, säger han till Aftonbladet.

Är det rätt eller fel med 67 som pensionsålder?

De skarpa interna reglerna sätter stopp för anställningar efter 67-årsdagen, som ju är den åldern man enligt lag har rätt att vara anställd till.

Nyhetsankaret fyllde 65 år i tisdags och ledde i går kväll "Aktuellt"-sändningen, som varit hans hemvist sedan i mars i fjol. Han har alltså två år kvar i SVT-huset på Gärdet, om han så önskar.

Sen är det stopp.

– Det är tyvärr så på den här firman att man inte får jobba kvar efter 67 år. Jag tycker det är jättetråkigt. Jag hade väldigt gärna stannat kvar i många år till, säger Elfsberg till Aftonbladet.

Han säger att han redan tagit upp frågan med företaget.

– Jag har ställt frågan och fått det väldigt tydligt förklarat för mig att det inte går att fortsätta efter 67 års ålder.

Första "Rapport"-sändningen 1975

Claes Elfsberg ledde sin första "Rapport"-sändning 1975 och har fungerat som ankare på den redaktionen sedan dess, med några korta undantag. 2003 ledde han intervjuprogrammet "24 minuter" och 2005-2007 fungerade han som SVT:s tittarombudsman.

– Även om jag har två år kvar är det klart att jag tänker på vad jag ska göra sedan, säger han till tidningen.

Petteri Karttunen är ordförande för journalistklubben på SVT. Om 67-årsregeln säger han till Aftonbladet:

– Den gäller oavsett vem du är, hur känd eller hur viktig den än må vara. Däremot kan man komma överens om inhoppsvikariat efter den åldern.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!