Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Claes Elfsberg måste sluta på SVT

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Claes Elfsberg måste sluta på SVT – om två år. "Det är jättetråkigt. Jag hade velat stanna kvar i många år till", säger nyhetsankaret.
Foto: Cornelia Nordström

"Mr Rapport", levande SVT-legendaren Claes Elfsberg, vill stanna kvar som programledare efter 67-årsdagen - men får inte.

– Det är jättetråkigt. Jag hade velat stanna kvar i många år till, säger han till Aftonbladet.

De skarpa interna reglerna sätter stopp för anställningar efter 67-årsdagen, som ju är den åldern man enligt lag har rätt att vara anställd till.

Nyhetsankaret fyllde 65 år i tisdags och ledde i går kväll "Aktuellt"-sändningen, som varit hans hemvist sedan i mars i fjol. Han har alltså två år kvar i SVT-huset på Gärdet, om han så önskar.

Sen är det stopp.

– Det är tyvärr så på den här firman att man inte får jobba kvar efter 67 år. Jag tycker det är jättetråkigt. Jag hade väldigt gärna stannat kvar i många år till, säger Elfsberg till Aftonbladet.

Han säger att han redan tagit upp frågan med företaget.

– Jag har ställt frågan och fått det väldigt tydligt förklarat för mig att det inte går att fortsätta efter 67 års ålder.

Första "Rapport"-sändningen 1975

Claes Elfsberg ledde sin första "Rapport"-sändning 1975 och har fungerat som ankare på den redaktionen sedan dess, med några korta undantag. 2003 ledde han intervjuprogrammet "24 minuter" och 2005-2007 fungerade han som SVT:s tittarombudsman.

– Även om jag har två år kvar är det klart att jag tänker på vad jag ska göra sedan, säger han till tidningen.

Petteri Karttunen är ordförande för journalistklubben på SVT. Om 67-årsregeln säger han till Aftonbladet:

– Den gäller oavsett vem du är, hur känd eller hur viktig den än må vara. Däremot kan man komma överens om inhoppsvikariat efter den åldern.

Är det rätt eller fel med 67 som pensionsålder?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.