Claes Elfsberg sörjer vännen Bo Holmström. Foto: OLLE SPORRONGClaes Elfsberg sörjer vännen Bo Holmström. Foto: OLLE SPORRONG
Claes Elfsberg sörjer vännen Bo Holmström. Foto: OLLE SPORRONG
Bo Holmström.Bo Holmström.
Bo Holmström.
Anders Pihlblad. Foto: /IBL / /IBLAnders Pihlblad. Foto: /IBL / /IBL
Anders Pihlblad. Foto: /IBL / /IBL

Claes Elfsberg: "Det är mycket sorgligt"

Publicerad

SVT-legendaren Bo Holmström har somnat in, 78 år gammal.

Nu sörjs han av kollegerna, och Claes Elfsberg berättar om idolen han såg upp till som ny på tv-kanalen.

– Han var en av de första stora tv-reportrarna, och han var en av de största. Det är mycket sorgligt, säger Claes Elfsberg. 

– Han var alltid en intensiv journalist, säger Christina Jutterström. 

SVT-profilen Bo Holmström har gått bort, 78 år gammal, och sörjs nu av sina gamla kolleger.

SVT-programledaren Claes Elfsberg, 68, började jobba med Bo Holmström när han började som journalist på Rapport, och Holmström var en av de stora stjärnorna på kanalen.

– Bo Holmström var både en god vän och en förebild. När jag började som journalist på Rapport-redaktionen, så var han en av de stora stjärnorna. Men han var alltid bussig mot oss längre ner i hierarkin, säger Claes Elfsberg.

Elfsberg är mycket sorgsen att Bo Holmström har gått bort, och beskriver honom som en av sina stora idoler som ung.

– Han var en idol i min ungdom, en av mina absoluta förebilder. En sådan som jag tittade på och tänkte "oj, tänk om jag kunde bli så där duktig", säger Claes Elfsberg.

 

LÄS MER: Bosse Holmströms nya liv efter operationen

 

Bo Holmström hyllas av vänner och kolleger

 

LÄS MER: SVT-legendaren Bo Holmström är död

 

Bo Holmström arbetade som journalist under fem decennier, och var en av SVT:s stora stjärnor.

– Han var en gudabenådad reporter, alltid angelägen om att få berätta historier, och gräva. Han var en trollkonstnär som tv-reporter, med nästan inga medel alls blev det väldigt levande och spännande. Han var en av de första stora tv-reportrarna, och han var en av de största. Det är mycket sorgligt, säger Elfsberg.

Claes Elfsberg och Bo Holmström höll kontakten under åren, och hördes av senast för något år sedan, då de funderade på att jobba tillsammans igen.

– Det var när jag bråkade med SVT, om att jag skulle tvingas i pension. Då hörde han av sig med hel del reportage- och programidéer, och undrade om vi skulle försöka samarbeta. Göra tv med mer seniora reportrar och kanske för en mer senior publik, berättar han. 

Men så blev det aldrig. Efter att ha drabbats av kallbrand i ena benet amputerades Holmström, och levde sin sista tid i livet på ett vårdboende i Trosa.

Jutterström: "Han var en härligt envis typ"

Christina Jutterström, tidigare vd på SVT och chefredaktör på Expressen och DN, arbetade ihop med Holmström på Ekot under 60-talet och var åter kollega med honom på SVT Rapport under 70-talet. Hon minns Holmström för hans engagemang, intensitet och breda kunskaper: 

– Han var alltid en intensiv journalist. Oavsett om han sysslade med inrikespolitik, var korrespondent eller reporter som ryckte ut. Han gillade inte några regler för jobbet, vilket märktes av när han kom hem på 70-talet efter korrespondentjobb. Han gillade inte de nya svenska arbetsreglerna utan ville alltid jobba. Han var en härligt envis typ, säger hon. 

Sam Nilsson var chef på SVT när Bo Holmström var en av tv:s största stjärnor. Han minns reportern med värme.

– Han var en god medarbetare som vi hade, det är naturligas tråkigt att se den ena efter den andra gå bort. Han var en oerhört effektiv och slitstark medarbetare, han gjorde bra jobb, säger Sam Nilsson.

Malou von Sivers: "Kollegial och vänlig"

Malou von Sivers jobbade med Bo Holmström på TV4. 

– Jag växte upp med bilden av honom i trenchcoat, där han duckade för kulor på platser som Västbanken. Han tog alltid tittaren till platsen där det hände, hur dramatiskt det än var, och var en stor berättare, säger hon till Dagens Nyheter.  

 Malou von Sivers berättar vidare att Bo Holmström "ville vara där allt hände". 

– Det var roligt att han fick en ny vår på TV4, där man tog tillvara på hans stora erfarenhet. Där var han oerhört kollegial och vänlig, och delade alltid med sig av sin kunskap, säger hon vidare till DN.  

Holmström – en riktig murvel

Fredrik Belfrage jobbade tillsammans med Bo Holmström när de gjorde första versionen av "Gomorron Sverige" för 25 år sedan.

– Han var en murvel, en så gedigen journalist. Jag har bara positiva erfarenheter, han var extremt skicklig på att improvisera, och hade en dramaturgisk ådra, säger Belfrage och fortsätter:

– Vi skulle vara med i samma program i augusti, men han lämnade återbud, jag fick aldrig reda på varför.

Persson: "En av de allra största"

Lennart Persson jobbade också med Bo Holmström, och hyllar kollegans journalistiska förmågor.

– Han var fantastisk, en riktig reporter. Han var en av de allra största, en riktig murvel, fantastisk i både radio och tv. Han hade en näsa för nyheter och vad som var på gång. Han var den bäste, säger Lennart Persson om Holmström.

Lennart Persson sörjer journalistlegendarens bortgång, och menar att det är sorgligt för journalistiken att Bo Holmström somnat in.

– Det är med stor sorg som jag hör om Holmströms bortgång, han lämnar ett tomrum efter sig. Han var en ikon, säger Persson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag