Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Claes Elfsberg: "Det är mycket sorgligt"

Claes Elfsberg sörjer vännen Bo Holmström. Foto: OLLE SPORRONG
Bo Holmström.
Anders Pihlblad. Foto: /IBL / /IBL

SVT-legendaren Bo Holmström har somnat in, 78 år gammal.

Nu sörjs han av kollegerna, och Claes Elfsberg berättar om idolen han såg upp till som ny på tv-kanalen.

– Han var en av de första stora tv-reportrarna, och han var en av de största. Det är mycket sorgligt, säger Claes Elfsberg. 

– Han var alltid en intensiv journalist, säger Christina Jutterström. 

SVT-profilen Bo Holmström har gått bort, 78 år gammal, och sörjs nu av sina gamla kolleger.

SVT-programledaren Claes Elfsberg, 68, började jobba med Bo Holmström när han började som journalist på Rapport, och Holmström var en av de stora stjärnorna på kanalen.

– Bo Holmström var både en god vän och en förebild. När jag började som journalist på Rapport-redaktionen, så var han en av de stora stjärnorna. Men han var alltid bussig mot oss längre ner i hierarkin, säger Claes Elfsberg.

Elfsberg är mycket sorgsen att Bo Holmström har gått bort, och beskriver honom som en av sina stora idoler som ung.

– Han var en idol i min ungdom, en av mina absoluta förebilder. En sådan som jag tittade på och tänkte "oj, tänk om jag kunde bli så där duktig", säger Claes Elfsberg.

 

LÄS MER: Bosse Holmströms nya liv efter operationen

 

Bo Holmström hyllas av vänner och kolleger

 

LÄS MER: SVT-legendaren Bo Holmström är död

 

Bo Holmström arbetade som journalist under fem decennier, och var en av SVT:s stora stjärnor.

– Han var en gudabenådad reporter, alltid angelägen om att få berätta historier, och gräva. Han var en trollkonstnär som tv-reporter, med nästan inga medel alls blev det väldigt levande och spännande. Han var en av de första stora tv-reportrarna, och han var en av de största. Det är mycket sorgligt, säger Elfsberg.

Claes Elfsberg och Bo Holmström höll kontakten under åren, och hördes av senast för något år sedan, då de funderade på att jobba tillsammans igen.

– Det var när jag bråkade med SVT, om att jag skulle tvingas i pension. Då hörde han av sig med hel del reportage- och programidéer, och undrade om vi skulle försöka samarbeta. Göra tv med mer seniora reportrar och kanske för en mer senior publik, berättar han. 

Men så blev det aldrig. Efter att ha drabbats av kallbrand i ena benet amputerades Holmström, och levde sin sista tid i livet på ett vårdboende i Trosa.

Jutterström: "Han var en härligt envis typ"

Christina Jutterström, tidigare vd på SVT och chefredaktör på Expressen och DN, arbetade ihop med Holmström på Ekot under 60-talet och var åter kollega med honom på SVT Rapport under 70-talet. Hon minns Holmström för hans engagemang, intensitet och breda kunskaper: 

– Han var alltid en intensiv journalist. Oavsett om han sysslade med inrikespolitik, var korrespondent eller reporter som ryckte ut. Han gillade inte några regler för jobbet, vilket märktes av när han kom hem på 70-talet efter korrespondentjobb. Han gillade inte de nya svenska arbetsreglerna utan ville alltid jobba. Han var en härligt envis typ, säger hon. 

Sam Nilsson var chef på SVT när Bo Holmström var en av tv:s största stjärnor. Han minns reportern med värme.

– Han var en god medarbetare som vi hade, det är naturligas tråkigt att se den ena efter den andra gå bort. Han var en oerhört effektiv och slitstark medarbetare, han gjorde bra jobb, säger Sam Nilsson.

Malou von Sivers: "Kollegial och vänlig"

Malou von Sivers jobbade med Bo Holmström på TV4. 

– Jag växte upp med bilden av honom i trenchcoat, där han duckade för kulor på platser som Västbanken. Han tog alltid tittaren till platsen där det hände, hur dramatiskt det än var, och var en stor berättare, säger hon till Dagens Nyheter.  

 Malou von Sivers berättar vidare att Bo Holmström "ville vara där allt hände". 

– Det var roligt att han fick en ny vår på TV4, där man tog tillvara på hans stora erfarenhet. Där var han oerhört kollegial och vänlig, och delade alltid med sig av sin kunskap, säger hon vidare till DN.  

Holmström – en riktig murvel

Fredrik Belfrage jobbade tillsammans med Bo Holmström när de gjorde första versionen av "Gomorron Sverige" för 25 år sedan.

– Han var en murvel, en så gedigen journalist. Jag har bara positiva erfarenheter, han var extremt skicklig på att improvisera, och hade en dramaturgisk ådra, säger Belfrage och fortsätter:

– Vi skulle vara med i samma program i augusti, men han lämnade återbud, jag fick aldrig reda på varför.

Persson: "En av de allra största"

Lennart Persson jobbade också med Bo Holmström, och hyllar kollegans journalistiska förmågor.

– Han var fantastisk, en riktig reporter. Han var en av de allra största, en riktig murvel, fantastisk i både radio och tv. Han hade en näsa för nyheter och vad som var på gång. Han var den bäste, säger Lennart Persson om Holmström.

Lennart Persson sörjer journalistlegendarens bortgång, och menar att det är sorgligt för journalistiken att Bo Holmström somnat in.

– Det är med stor sorg som jag hör om Holmströms bortgång, han lämnar ett tomrum efter sig. Han var en ikon, säger Persson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!