Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chuck Berry är årets polarpristagare

Rockpionjären Chuck Berry är en av vinnarna. Foto: Joachim Wall
Chuck Berry år 1973.Foto: Bela Unger
Omstridda operaregissören Peter Sellars, i mitten, får också ta emot priset ur kungens hand den 26 augusti.Foto: Chris Lee

En legendarisk rockpionjär och en omstridd operaregissör får årets Polarpris.

Chuck Berry och Peter Sellars tar emot priset ur kungens hand den 26 augusti. Pristagarna avslöjades på torsdagsmorgonen.

Polarpriset - tidigare vinnare

2013: Youssou N'Dour och Kaija Saariaho

2012: Paul Simon och Yo-Yo Ma

2011: Patti Smith och Kronos Quartet

2010: Björk och Ennio Morricone

2009: Peter Gabriel och José Antonio Abreu

2008: Pink Floyd och Renée Fleming

2007: Sonny Rollins och Steve Reich

2006: Led Zeppelin och Valerij Gergijev

2005: Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau

2004: B.B. King och György Ligeti

2003: Keith Jarrett

2002: Miriam Makeba och Sofija Gubajdulina

2001: Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen

2000: Bob Dylan och Isaac Stern

1999: Stevie Wonder och Iannis Xenakis

1998: Ray Charles och Ravi Shankar

1997: Bruce Springsteen och Eric Ericson

1996: Joni Mitchell och Pierre Boulez

1995: Elton John och Mstislav Rostropovitj

1994: Quincy Jones och Nikolaus Harnoncourt

1993: Dizzy Gillespie och Witold Lutosławski

1992: Paul McCartney och de baltiska staterna (Estland, Lettland och Litauen)

Det är en av rockmusikens gudfäder som lyfts fram av prisjuryn. Chuck Berry belönas för att han var den "som förde fram elgitarren som rockmusikens huvudinstrument. Alla riff och solon som rockgitarrister spelat de senaste 60 åren innehåller DNA-spår som kan härledas till Chuck Berry", som det bland annat heter i motiveringen.

Den snart 88-årige Chuck Berry slog igenom i mitten av 50-talet med låtar som "Maybellene", "Roll over Beethoven" "Johnny B Goode", alla numera ansedda som klassiker. Han var en av de allra första musikerna som valdes in i rockmusikens Hall of Fame 1986 och han har fortsatt att turnera upp i hög ålder.

Levande exempel

Den andre pristagaren Peter Sellars, 56, framhålls av juryn som ett "levande typexempel" på vad Polarpriset handlar om: "att synliggöra musik och presentera den i ny kontext". Den amerikanske teater- och operaregissören är känd för att sätta upp kända verk i nya versioner och miljöer som gjort honom omstridd och kontroversiell.

Han iscensatte bland annat "Figaros bröllop" i en lyxig skyskrapa i New York och "Don Giovanni" i Harlem.

För två år sedan regisserade Peter Sellars en uppsättning av Wagners "Tristan och Isolde" på Östersjöfestivalen i Stockholm och han har även samarbetat med förra årets Polarpristagare Kaija Saariaho.

Polarpriset instiftades av skivbolagsmannen Stikkan Anderson och delades ut för första gången 1992 till Paul McCartney och de tre baltiska staterna som stöd i deras upphovsrättsarbete.

Priset brukar enligt traditionen delas mellan någon från de klassiska genrerna och en representant för populärmusiken. I fjol belönades Yossou N'Dour och Kaija Saariaho.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.