Christopher Pålsson, 14, från Skurup nekades att vara med i "Talang" på TV4. Foto: PRIVATChristopher Pålsson, 14, från Skurup nekades att vara med i "Talang" på TV4. Foto: PRIVAT
Christopher Pålsson, 14, från Skurup nekades att vara med i "Talang" på TV4. Foto: PRIVAT
Juryn för "Talang" 2018: David Batra, LaGaylia Frazier, Bianca Ingrosso och Alexander Bard. Foto: TV4Juryn för "Talang" 2018: David Batra, LaGaylia Frazier, Bianca Ingrosso och Alexander Bard. Foto: TV4
Juryn för "Talang" 2018: David Batra, LaGaylia Frazier, Bianca Ingrosso och Alexander Bard. Foto: TV4

Christopher, 14, nekades från TV4 – kanalen ber om ursäkt

Publicerad

Han var antagen till audition för populära TV4-programmet "Talang".

Men i sista stund nekades Christopher Pålsson, 14, medverkan – med motiveringen att tv-kanalen redan sagt ja till en person med samma funktionsnedsättning som han.

– Jag blev jätteförbannad och Christopher blev så jäkla ledsen, han var otröstlig, säger pappa Patrik Pålsson.

Musik har varit ett stort intresse för 14-åriga Christopher Pålsson i Skurup under många år. Han lever med funktionshindret septo optisk dysplasi och är även autistisk och svårt synskadad, men det har aldrig hindrat honom från att ställa upp i lokala talangtävlingar. När det populära TV4-programmet "Talang" i somras sökte deltagare skickade han därför in ett bidrag och hoppades komma med i tv.

– Christopher brinner för musik så det är musik 24 7 hela tiden, det är det bästa han vet, säger Patrik Pålsson.

Tv-kanalen blev omedelbart intresserad när de hörde hans bidrag.

 

LÄS MER: Sprickan i "Talang" – efter Bards uttalande 

 

– De blev eld och lågor och sa "detta kommer bli så himla bra och han är så duktig", säger Patrik Pålsson.

När de fick besked att Christopher var antagen för en audition i Stockholm till programmet bokade hela släkten tågbiljetter och hotell till huvudstaden.

– Christopher blev sjukt glad när han kom med. Han tjoade och stimmade och var jättetaggad, säger Patrik Pålsson.

Bianca Ingrosso, programledaren Kristina "Keyyo" Petrushina, LaGaylia Frazier och Alexander Bard,Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Beskedet ett dråpslag

Men fyra dagar innan avresa ringde TV4 och meddelade att Christopher inte längre var aktuell för tv-programmet. Anledningen som familjen Pålsson fick presenterad för sig var att tv-programmet inte kunde ha med två personer med samma funktionsnedsättning.

– De sa att det är en person med exakt samma handikapp som Christopher som ska framföra samma typ av bidrag och att den personen gjorde det i går och det blev jättesuccé och vi kan inte ha två likadana personer med, säger Patrik Pålsson.

 

LÄS MER: Emina, 7, charmar alla med sin fantastiska dans 

 

Beskedet kom som ett dråpslag för hela familjen.

– Jag blev jätteledsen, jag hade verkligen sett fram mot det, säger Christopher Pålsson.

I samband med att senaste säsongen av "Talang" hade premiär på fredagskvällen valde Christophers mamma Jenny Pålsson att publicera ett offentligt inlägg på Facebook där hon berättade om TV4:s agerande mot dem.

Tittarnas kritik

Tusentals personer har sedan dess reagerat på inlägget, delat det vidare och riktat kritik mot TV4 på tv-kanalens Facebooksida.

"Detta är skandal TV4!!! Såhär kan ni inte bete er." skriver en person.

"Att ni inte skäms!!" skriver en annan.

"Fy sjutton för er tv4. Man sviker inte ett barn som ni gjort. Och vadå inte kan ha 2 av samma sort? Hur fan kan ni uttrycka er så. Men flera av normala människor går bra, då kan man ha många av samma sort minsann. Nä, nu gjorde ni verkligen bort er." skriver ytterligare en annan person.

TV4 backar nu och ber om ursäkt, samtidigt som de förklarar sitt agerande mot Christopher med att produktionen hade tekniska problem vid inspelningstillfället och därför drabbades av förseningar som innebar att flera tilltänkta medverkande var tvungna att bokas av.

"Vi ser mycket allvarligt på detta och det är oerhört olyckligt att någon inom produktionen formulerat sig på det här sättet. Vi är övertygade om att ingen gjort det av illvilja eller med avsikt att såra någon men oavsett är det inte acceptabelt och vi ber verkligen om ursäkt för det och det har vi även pratat med Christophers föräldrar om när det kom till vår kännedom." skriver Lotta Andersson, exekutiv producent för "Talang", i ett mejl till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag