Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Christina Schollins uppmaning – berättar om livet efter diagnosen

Foto: YESSICA THOR / STELLA PICTURES
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

I våras fick Christina Schollin reda på att hon hade drabbats av förmaksflimmer.

Nu vill hon uppmana andra kvinnor om vikten att kolla sina hjärtan – så att problem kan upptäckas i tid.

– Det är inte farligt. Jag är gärna en förebild för att hjälpa andra i samma situation. Jag var ju inte medveten om att jag hade det här. Det är väldigt många som går omkring med ett pågående hjärtflimmer och drabbas av stroke och då är det försent, berättar hon.

Skådespelerskan Christina Schollin, 80, fick tidigare i år reda på att hon drabbats av förmaksflimmer efter en att hon deltagit i en studie på kvinnohjärtan. 

Hon är själv ambassadör för "1,6 miljonerklubben", en intresseorganisation för kvinnors hälsa och det var i samband med deras studie som hon själv uppmärksammades på sina problem. Med hjälp av en liten hjärtmonitor kunde hon läsa av sitt EKG och fick snabbt se resultatet.

Nu hoppas hon kunna hjälpa andra att upptäcka problemen i tid.

– Det här med stroke och hjärtproblem det kan uppdagas i unga åldrar. Det är inte bara äldre människor som råkar ut för. Det är en väldigt viktig studie som jag är med i, berättar hon och fortsätter:

– Man räddar liv på det här sättet. 

Hjärtkärlsjukdom är den vanligaste enskilda dödsorsaken hos både kvinnor och män – och hon uppmanar nu andra att kolla sitt hjärta.

– Man kan kolla sitt EKG hemma och det går på fem minuter att sätta den där lilla apparaten. Om den då påvisar en oregelbunden hjärtrytm vilket mn gjorde när jag kollade, då ska man uppsöka en hjärtläkare som gör en ordentlig utredning. Man bör även kolla sin puls och man måste ta hand om sig oavsett hur gammal man är, säger hon.

 

 

Lever lika aktivt liv som tidigare

Christina Schollin har tidigare berättat att hon inte känner sig rädd men att det är viktigt att sprida mer information om hjärtproblemen. Forskning har visat att vården oftare missar kvinnors symtom. Hon går också till en hjärtläkare som kollar henne regelbundet.

Skådespelerskan och tv-profilen berättar att hon lever precis som tidigare. 

– Man behöver inte leva annorlunda. Det är klart att om man har varit rökare då ska man sluta, och om man har levt ett osunt leverne då ska man lägga om kost eller vad det är. Nu har ju jag aldrig gjort det. Jag behöver inte ändra mina vanor, berättar hon.

https://www.instagram.com/p/BrBWbvchuiE/

 

 

I sin vardag märker Christina Schollin inte av hjärtproblemen alls – hon lever ett precis lika aktivt liv som tidigare.

– Framförallt ska man röra på sig. Man ska motionera. I somras hade jag en personlig tränare som tränade mig i styrka och uthållighet och balans. Det tror jag är väldigt viktigt. Det är viktigt att håla sig i form och hålla i gång. Man ska också vara alert i huvudet, så man ska ha olika intressen. Jag har fullt med saker på gång hela tiden. Jag behöver inte ändra på det. Jag tror det är väldigt viktigt att ha ett positivt förhållningssätt till livet. Man ska gå in för att ingenting är omöjligt och att det aldrig är för sent för någonting, säger hon och fortsätter: 

– Hur gammal man än blir så är det aldrig för sent att ändra sig eller att starta något nytt. Det viktigaste är hem och familj och  nära och kära och vara positiv till allt.

Christina Schollin: "Skriver på mina memoarer"

Förutom sin medverkan i Wahlgrens värld har hon en blogg och ett Instagramkonto med 50 000 följare där hon delar med sig av hälsoråd och tankar om livet.  

– Jag har gått och blivit influenser på gamla dagar. Jag tror att det bara är yngre människor som håller på med det men jag tycker att jag är så ung så jag också kan. Det handlar om att vara en förebild, säger hon och avslöjar sedan:

– Och så håller jag på att skriver på mina memoarer som ska komma ut så småningom.