Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Christina Schollin lyxnjuter efter 80 – friheten i solen

Christina Schollin i Nerja.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Christina Schollin i Nerja.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Christina Schollin med maken Hans Wahlgren.
Foto: OLLE SPORRONG

Christina Schollin har hunnit bli 82 år – men hon njuter av livet mer än någonsin.

Hon och maken Hans Wahlgren har två paradis, i Spanien och på Värmdö, där de försöker leva helt utan måsten.

– I stället för att gräma sig över saker man inte kan eller orkar göra finns det en massa annat som man har tid att njuta av när man blir äldre, säger skådespelerskan.

För 20 år sedan köpte Christina Schollin, 82, och Hans Wahlgren, 82, ett hus i Nerja i Spanien. Efter att från början ha tillbringat ett par månader om året i staden på den spanska solkusten lever de numera där halvårsvis, något som blivit möjligt då skådespelarparet de senaste fem–sex åren dragit ner på jobbandet.

– Jag tycker att det är spännande med allt man kan göra när man blir äldre, det var så mycket som man inte hann med när man var yngre. Jag tycker att så länge man får vara frisk och klar i huvudet så finns det mycket att njuta av även när man kommer upp i åren, säger Christina Schollin.

– Och vi har ju hitta vårt paradis här i Spanien där vi verkligen sätter guldkant på tillvaron och njuter av ett underbart klimat. Sol och framför allt ljuset, det är ju så himla viktigt. Sedan är vi ju hemma hela somrarna på Värmdö, det är vårt andra paradis på jorden så vi har verkligen det bästa av två världar.

Berättar om lyxlivet i Spanien

Just en sådan sak som att skaffa ett boende utomlands är något som ofta inte hinns med när man fortfarande jobbar för fullt.

– Det är ju en fantastisk möjlighet att kunna unna sig lyxen att njuta av sol och värme. Men det börjar faktiskt komma fler och fler yngre människor hit till Spanien som också bor här i längre perioder. Har man bara en dator med uppkoppling så kan ju många jobba hemifrån, säger Christina Schollin.

Hur ser en vanlig dag ut där nere?

– Det är så underbart när man har hela dagen till sitt förfogande och det inte finns några måsten. Det finns inga tider att passa utan man tar dagen som den kommer, man simmar i poolen eller havet och njuter av en härlig lunch vid playan tillsammans med goda vänner. Man behöver inte bestämma långt i förväg som hemma i Sverige, om man ska träffas där måste man ringa en vecka i förväg och säga ”ska vi ses på lördag”. Det behöver man inte göra här, allt är mycket enklare.

Så lyxen är frihet och tid, snarare än materiella ting?

– Ja, lyxen är att njuta av tillvaron utan en massa stora tillställningar och flärd. Vi som bor i Nerja säger att vi har det betydligt enklare än de som bor i till exempel Marbella, där bor flashiga lyxmänniskor som klär upp sig och bor i fantastiska villor. Här behöver vi inte klä upp oss, man sätter på sig en enkel strandklänning och jag går jämt barfota. Jag sätter inte på mig på ett par skor ens en gång.

Det måste vara bra för relationen också, att slippa alla måsten?

– Precis, precis. Vi har ju valt det här tillsammans, jag och Hans, och vi tycker båda om att inte ha tider att passa. All stress rinner av en när man kommer hit. Här behöver jag inte titta på klockan en enda gång. Man frågar sig ”vad är klockan” och jo, den är nu. Klockan är nu. Man lever här och nu och det är fantastiskt underbart.

Christina Schollin i karantän

De senaste veckorna har dock inte livet sett ut helt som vanligt i Spanien. Landet är hårt drabbad av coronapandemin och Christina Schollin och Hans Wahlgren sitter, precis som alla andra i Spanien, i karantän sedan två veckor. 

– Det är väldigt mycket bestämmelser, man får inte gå utanför hemmets grindar. Men vi har det skönt i alla fall, vi har en trädgård som vi kan vara i och röra oss fritt. Så vi följer de lagar och förordningar som finns och hoppas på att det här blir bra så småningom, säger Christina Schollin.

– Det går ingen nöd på oss. Vi har en svensk affär här som heter Hemlängtan dit man kan ringa och beställa mat och de kommer med hemkörning. Det är likadant med restaurangerna, de tar emot beställningar så man kan ringa och få färdiglagad mat. Vi håller strikt på att inte gå utanför grinden.

Christina Schollin berättar öppenhjärtigt om livet

I boken ”Ett himla liv” skriver Christina Schollin om både privatliv och karriär.

Christina Schollins middagstips

”Jag tycker väldigt mycket om att laga mat och jag gör det alltid, vi fördelar uppgifterna så att jag lagar maten och Hans äter upp den, haha. Nej, men han är bra på att diska efteråt, så vi fördelar det så”, säger Christina Schollin.

”Jag har en förkärlek för medelhavskost, det har jag lagat sedan innan jag visste att det ens hette medelhavskost. Det finns underbara råvaror här som är nyttiga och bra för en, man kan få hur mycket fräscha grönsaker som helst på marknaden. Jag älskar att göra både sallader och gratänger och så äter vi fisk och skaldjur eller kyckling.”

Har du något bra middagstips?

”Jag tycker väldigt mycket om lax, så i sådana fall en ugnsstekt lax med saffransstekta grönsaker som fänkål, paprika och lök och så gör man en sås med saffran också. Det är nog favoriträtten här nere. Man kan ha dragon på laxen, det tycker jag väldigt mycket om. Man kan också göra en dillsås till, med majonnäs och gräddfil.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.