Christina Schollin: ”Han var en gudabenådad skådespelare”

Den svenske filmgiganten vigde sitt liv åt filmkonsten.
Christina Schollin har jobbat med Max von Sydow på Dramaten och i filmen ”Bröllopsdagen”.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Johan Rabaeus spelade mot von Sydow i ”Mäster Olof” på Dramaten.
Foto: HELEN EDVALL
Foto: GERO BRELOER / AP
Foto: DOMINIQUE JACOVIDES / BESTIMAGE / BEST IMAGE TT NYHETSBYRÅN

Max von Sydow har gått bort och många minns och hyllar nu den svenska skådespelaren.

– Max von Sydow var en gudabenådad skådespelare och en mycket sympatisk människa överhuvudtaget, säger Christina Schollin, som spelat tillsammans med von Sydow.

Även från Hollywood kommer hyllningarna in.

”Jag ser Max framför mig i himlen i sin vita linnekostym, med Ingmar Bergman och Bibi Andersson”, skriver Mia Farrow på Twitter.

Nyheten om att Max von Sydow på söndagen gick bort blev snabbt en världsnyhet. Medier över hela världen rapporterar om den legendariska skådespelaren och samtidigt uttrycker både kolleger och filmentusiaster sin sorg.

Christina Schollin har jobbat med Max von Sydow på Dramaten och i filmen ”Bröllopsdagen”.

– Max von Sydow var en gudabenådad skådespelare och en mycket sympatisk människa överhuvudtaget. Vänlig, en riktig gentleman och så fin, så fin. Godhjärtad och underbar människa, säger hon.

Kollegerna minns Max von Sydow

Regissören Jan Troell, jobbade med Max von Sydow i en lång rad filmprojekt som ”Utvandrarna”, ”Nybyggarna” och ”Här har du ditt liv”. 

– Han har ju haft en sådan avgörande betydelse för mig i arbetet och som vän. Det var verkligen inget roligt besked, säger han.

– Jag hade ju den fantastiska lyckan att få göra en liten halvtimmesfilm (”Uppehåll i myrlandet”, 1965) när jag bara hade gjort några kortfilmer för tv och var helt oerfaren när det kom till att jobba med skådespelare. Jag var egentligen en amatör och han hade precis avslutat ”The greatest story ever told” i Hollywood. Att då få med honom i en liten film var på så många sätt fantastiskt men framför allt att han var en så bra mentor, jag hade en kolossal respekt för skådespelare och för regi som jag egentligen inte hade drömt om att jobba med. Men genom hans sätt att genomföra det arbetet på ett så opretentiöst och enkelt och hjälpande sätt, det gjorde att jag vågade ge mig på arbetet i fortsättningen.

– Vi hade ett mycket givande samarbete sedan.

Jan Troell regisserade bland annat ”Utvandrarna”, ”Nybyggarna” och ”Här har du ditt liv” med Max von Sydow.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Vad var hans styrkor som skådespelare?

 – Att han alltid kändes äkta i det han gjorde. Man trodde på den personen. För mig var det också fantastiskt att få jobba med en självgående skådespelare. Många av de bästa behöver inte så mycket instruktioner, det räcker med att vara insatt i situationen och arbeta utifrån det. Jag hade ju gärna sett att vi hade fått jobba mer men i och med att han var utomlands så blev det inte det, säger Jan Troell.

Har ni haft kontakt även på senare år?

 – Ja, vi har fortsatt att brevväxla. Vi hade kontakt för ungefär ett år sedan, det var då vi skrev sist. Det gick ibland lång tid mellan breven men vi upprätthöll kontakten och någon gång pratade vi i telefon. 

– Men jag har förstått genom hans söner, som jag har haft kontakt med, att hans hälsa inte var så bra.

”En av de stora svenska aktörerna”

Johan Rabaeus spelade mot von Sydow i ”Mäster Olof” på Dramaten.

– Herregud, vad ska jag säga? Han är en av de stora svenska aktörerna. Både på film och teater. Han var en storartad skådespelare. Med pondus och integritet av stora mått, säger Johan Rabaeus.

Vad har han betytt för svensk film?

– Han har varit en del av, inte minst utomlands, hela Bergman-vågen. Han var en av de ledande Bergman-aktörerna, och det har betytt jättemycket. Han tillhör hela det där gardet med Margaretha Krook, Ernst-Hugo Järegård och alla de stora, säger Johan Rabaeus.

Skådespelaren Görel Crona jobbade med Max von Sydow på 90-talet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Görel Crona, jobbade med Max von Sydow på Dramaten i ”Swedenhielms” i början av 1990-talet.

– Det var en oförglömlig upplevelse för han var så fantastisk mot alla. Jag brukar säga det att den typen av skådespelare ser man inte så ofta längre. Han skakade hand med scenarbetarna före föreställningarna och var så enormt ödmjuk och gentil i hela sin uppenbarelse, säger Görel Crona.

Hon minns specifikt ett tillfälle då hon tyckte att von Sydow uppträdde föredömligt.

– Jag skulle sitta i hans knä och jag kommer ihåg hur känslig han var med att fråga om det var okej att jag skulle göra det, om det var okej att han höll handen här eller där. Han visste precis hur man skulle uppföra sig, säger hon.

Lägstanivån var alltid väldigt hög

Skådespelaren Thomas Hanzon spelade med Max von Sydow på Dramaten i början av 90-talet, men påpekar att de inte hade en personlig relation.

– Han var en sådan där skådespelare som aldrig var dålig, även när han spelade i ”Blixt Gordon.” Lägstanivån var alltid väldigt hög. Han var alltid trovärdig i sitt arbete. Det är många av de här stora namnen som försvinner nu, det är otroligt sorgligt, säger Thomas Hanzon.

Skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom arbetade med Max von Sydow på 50-talet och säger att han har betytt väldigt mycket för Sverige.

– Jag har inte sett honom på väldigt länge, och ändå känns det som en så stor förlust. Vi arbetade mycket ihop på Malmö stadsteater, och vi var båda unga och passionerat förälskade i yrket. Han var den mest generösa och fantastiska medspelare jag har haft, säger Gunnel Lindblom.

Vad gjorde honom så fantastisk?

– Det var hans oerhörda vänlighet. Han var alltid så intresserad av den han spelade med, och teatern blev, som den borde vara, ett sällsynt varmt samspel. Han var en så stor skådespelare, men man kände aldrig att han blev imponerad av sig själv. Han var en ödmjuk själ. Han var anspråkslös, på ett egendomligt sätt, trots sin stora begåvning.

Höll ni kontakten?

– Tyvärr inte. Hans hustru lade helt beslag på honom. Han gifte sig med en fransk kvinna, och försvann från Sverige. De bosatte sig i Frankrike så småningom.

Hur kommer vi minnas Max von Sydow?

– Som stor och stark och levande. Det kommer som en chock att han inte finns mer.

Hollywood hyllar Max von Sydow

För yngre generationer blev Max von Sydow känd och uppskattad för sina roller i ”Star Wars: The Force Awakens” och ”Game of thrones”. Nu har Star Wars också gått ut med en hyllning på Instagram.

”I dag firar den legendariske skådespelaren Max von Sydows liv. För oss är han en kunglighet”, står det på Star Wars officiella konto.

https://www.instagram.com/p/B9hvEoqBRCe/

Även Mark Hamill, som spelade Luke Skywalker i de första ”Star Wars”-filmerna uppmärksammar von Sydow på Twitter:

”Farväl till en legendarisk konstnär av ett djup och mångsidighet som inte har motstycke”, skriver han.

https://twitter.com/HamillHimself/status/1237116319360634880
Mia Farrow.
Foto: DARLA KHAZEI, PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS
Johan Rabaeus.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Thomas Hanzon
Foto: /IBL / /IBL
Gunnel Lindblom
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN
Joyce Carol Oates.
Foto: MATT ROURKE / AP AP
Seth Meyers.
Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN
Kevin Smith.
Foto: MATT SAYLES / AP
1 / 7

Skådespelaren Mia Farrow spelade tillsammans med Max von Sydow i filmen ”Orkanen” 1979 och minns nu honom i ett inlägg på Twitter. Hon lägger ut en bild på von Sydow och Sven Nykvist.

”Två stora konstnärer. Två sanna gentlemän. Vi jobbade tillsammans på Bora Bora. ”Jag ser Max framför mig i himlen i sin vita linnekostym, med Sven, Ingmar Bergman och Bibi Andersson, skrattande och älskande varandra”, skriver hon.

https://twitter.com/MiaFarrow/status/1237009157179482112

Den amerikanska författaren Joyce Carol Oates har på sitt Twitterkonto lagt ut en bild på Max von Sydow från ”Sjunde inseglet”.

”Det vackraste manliga ansiktet. Men ändå på något vis ett skrämmande ansikte”, skriver hon.

https://twitter.com/JoyceCarolOates/status/1237001088794005504

Komikern och skådespelaren Seth Meyers, känd från bland annat Saturday Night Live, har på Twitter lagt upp en bild från den kanadensiska komedin ”Strange Brew” från 1983, där Max von Sydow står med huvudrollsinnehavarna.

”Det här var den första filmen med Max von Sydow som jag såg. Som barn trodde jag att han var en kanadensisk komiker. Det visade sig att han var mycket mer”, skriver han.

https://twitter.com/sethmeyers/status/1237008586850656257

Den brittiske regissören Edgar Wright, som bland annat gjort ”Shaun of the Dead” och ”Hot Fuzz”, hyllar på Twitter Max von Sydows skådespelartallanger.

”Han förändrade internationell film med Bergman, spelade Kristus, slogs mot djävulen, tryckte på ”Hot hail”-knappen och nominerades till en Oscar för ett stumt framträdande. En gud”, skriver han.

https://twitter.com/edgarwright/status/1236995509333745665

Den amerikanska regissören Kevin Smith, med filmer som ”Dogma” och ”Chasing Amy”, berättar på Twitter om sitt förhållande till Max von Sydow.

”Den legendariska skådespelaren som gav oss både Brewmeister Smith och Ming the merciless har slutligen lagt ner sin kung i det eviga schackspelet. Farväl, Max von Sydow. Du var med i många fler respekterade filmer än 'Strange Brew' och 'Flash Gordon', men jag älskade dig först i de filmerna”, skriver han.

https://twitter.com/ThatKevinSmith/status/1237001287297712128
Expressens nöjeskrönikör Maria Brander om Max von Sydows storhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.