Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Christina Schollin allvarligt hjärtsjuk – utan att veta det

Christina Schollin och Alexandra Charles.
Foto: OLLE SPORRONG
Riksdagsledamoten Penilla Gunther, KD
Foto: OLLE SPORRONG
Christina Schollins hjärtsjukdom upptäcktes av en slump
Foto: OLLE SPORRONG

Skådespelerskan Christina Schollin, 80, hade en allvarlig hjärtsjukdom - utan att veta om det.

Den upptäcktes när hon bestämde sig för att delta i en studie på kvinnohjärtan.

– Jag är väldigt, väldigt glad att jag fick chansen att upptäcka det i tid, säger hon.

Hjärtkärlsjukdom är den vanligaste enskilda dödsorsaken hos både kvinnor och män. Men vården är inte jämlik. Forskning har visat att vården oftare missar kvinnors symtom, att de feldiagnostiseras och får vänta längre på behandling. Kvinnor riskerar även att få sämre vård än män. Det finns också studier som visar att kvinnorna dröjer längre än män med att söka vård

Skådespelaren Christina Schollin, 80, hade hjärtklappning då och då. Men hon var inte särskilt oroad över det. 

– Man tänker att ”äsch, jag är väl lite stressad då. Jag får ta det lugnt.” berättar hon. 

Är ambassadör

Christina Shollin är ambassadör för 1,6 miljonerklubben, en intresseorganisation för kvinnors hälsa. Som Expressen tidigare kunnat berätta har organisationen nyligen startat en studie av kvinnor med hjärtklappning tillsammans med Karolinska institutet

Kvinnorna får låna en liten hjärtmonitor att själva ta EKG med. Resultatet visas direkt i en app i mobilen. För två veckor testade Christina Shollin apparaten. Och det var då hennes hjärtproblem upptäcktes. Hon hade oregelbunden hjärtrytm och pulsen var uppe på 144. En normal vilopuls ligger ofta mellan 60 och 80

– Jag kan ha gått med det länge, utan att veta om det. 

Hjärtläkaren satte diagnosen förmaksflimmer som kan leda till hjärtsvikt, blodproppar och stroke. 

Nu tar Christina Shollin medicin mot proppar morgon och kväll.

– Om jag tar medicinen jag blivit föreskriven så ska det inte vara några problem. Då tror jag att jag ska kunna leva tills jag blir 100! säger hon. 

Hon säger att hon aldrig skulle gått till doktorn själv för att undersöka hjärtat.

– Jag är väldigt, väldigt, glad att jag fick chansen att upptäcka det i tid. Det är jätteviktigt att veta. 

Orolig för dottern

Hjärtsjukdomar kan vara ärftliga. Nu ska Pernilla Wahlgren också delta i studien. 

– När jag fick min diagnos var min första tanke att min dotter Pernilla också ska få möjligheten att kolla sitt hjärta. Det är inte bara äldre människor som råkar ut för det här!

Alexandra Charles, grundare av 1,6 miljonerklubben, tycker att det dags att vi får mer kunskap om kvinnors hjärtan. 

– Tyvärr har man ju utgått från att det räcker att man forskar på män. 

Många kvinnor har hjärtproblem utan att veta om det. Den nya studien, Red Heart study, ska rekrytera 1000 kvinnor. Hittills har man fått in 584 försökspersoner. Det blir den största studien i sitt slag som gjorts. 

– Studien gör att kvinnor får kunskap om de har hjärtflimmer som kan leda till stroke och för hastig död – i onödan.

Besökte riksdagen

1,6 miljonerklubben lobbar också gentemot politiker och beslutsfattare. 

– Jag önskar att alla politiker oavsett färg ska se att kvinnors hälsa är ett stort och viktigt område som de borde satsa på, säger Alexandra Charles.  

Häromdagen besökte Christina Schollin och Alexandra Charles riksdagen. I korridoren träffade de Carl Bildt som blev påtagligt förtjust i hjärtmonitorn och appen. 

– Vi kan flimra tillsammans! säger han till Christina Schollin. 

Christina Schollin vill berätta om sin allvarliga hjärtsvikt. Den upptäcktes alldeles nyss, när hon bestämde sig för att delta i en ny kvinnohjärtstudie som KI gör.
Foto: OLLE SPORRONG

Riksdagsledamoten Penilla Gunther, KD, tycker att det pratas alldeles för lite om kvinnohälsa i riksdagen. Hon har försökt få sina politikerkollegor att delta i studien. Själv drabbades hon av allvarlig hjärtsjukdom för tolv år sen, bara 42 år gammal. 

– Jag trodde att det var dubbelsidig lunginflammation. 

När Penilla Gunther kördes in akut till sjukhuset hade hon bara 30 procent av hjärtkapaciteten kvar. Hon och sattes genast upp på väntelista för att få ett nytt hjärta.

– Jag hade ingen aning om att det pågått jättelänge. Hade det upptäckts tidigare kanske jag inte behövt en hjärttransplantation  

Penilla Gunther vill ha allmän screening för förmaksflimmer. Något Alexandra Charles och Christina Schollin håller med om. 

– Alla kvinnor borde kolla sitt hjärta då och då. Och man ska inte negligera symtom som dubbla slag eller andfåddhet, säger Christina Schollin.

Kvinnohjärtan

Kvinnor och män drabbas av hjärtsjukdom i lika hög grad. Men kvinnor riskerar att inte bli förstådda eller trodda när de söker vård för hjärtbesvär. Tidigare studier har visat att kvinnor får vänta längre på ambulans och att de får sämre behandling vid  hjärtinfarkt. 

Kvinnor kan också ha andra och mer diffusa symtom än män. Fortfarande känner många inte till detta. Inte heller kvinnorna själva, som ofta tror att de inte kan drabbas och inte vill besvära på akuten i onödan. 

Kvinnor är underrepresenterade i studier av läkemedel och andra behandlingar.


Red heart study

I den nya stora studien ska 1000 kvinnor med hjärtrusning/hjärtklappning få ta EKG på sig själva under två månader. Det tar bara 30 sekunder att ta EKG med monitorn som är så liten att den går ner i handväskan eller i fickan. 

EKG:t analyseras direkt av monitorn och visas i en app i mobilen. Alla resultat som är avvikande skickas direkt till hjärtsjuksköterska och hjärtläkare. Det är världens hittills största digitala studie av kvinnohjärtat.  


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.