Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Christian Bales oväntade utspel om Astrid Lindgren

Christian Bales enorma förändring
Expressen har träffat Christian Bale och Matt Damon inför premiären av ”Le Mans 66”. Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Christian Bale och Matt Damon i ”Le Mans 66”. Foto: MERRICK MORTON / AP TT NYHETSBYRÅN
Christian Bale säger skämtsamt att Astrid Lindgren: ”Du tog ifrån mig min barndom”. Foto: LARS EPSTEIN / DN
Matt Damon och Christian Bale. Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Caitriona Balfe och Christian Bale i ”Les Mans 66”. Foto: MERRICK MORTON / AP TT NYHETSBYRÅN

Trots Oscarstatyetter och ikoniska Hollywoodfilmer - Christian Bales starkaste ögonblick var rollen i ”Mio min Mio”.

När Expressen träffar honom och kollegan Matt Damon passar han på att hylla vår svenska författarikon.

– Astrid Lindgren är fantastisk, säger Bale inför premiären av ”Le Mans 66”.

Mot slutet av samtalet kommer Christian Bale plötsligt på att han sitter i en intervju. Han hejdar sig, stirrar på diktafonen, sträcker ut armarna som i en hastigt bromsande bil.

– Wow! Jag har kanske sagt för mycket?

Han har precis fått frågan om vad skådespeleriet betyder och förlorat sig själv i ett resonemang.

– Min galenskap är accepterad i skådespeleriet. Här får jag ta den till en nivå där man ifrågasätter min mentala status. Jag klär inte bara ut mig och låtsas vara någon annan, människor bygger hela världar runtomkring mig och uppmuntrar till vansinnet.

För Christian Bale tog barndomens fantasier aldrig slut.

– Som barn leker man att man är någon annan och sedan ropar mamma att det är middagsdags. ”Ta av dig capen!”. Men för mig har det fortsatt genom hela vuxenlivet.

”Bär på att hat mot skådespeleriet”

Christian Bale – som filmdebuterade som 11-åring i Astrid Lindgrens Mio min Mio – har också en hatkärlek till yrket.

– Jag drömde aldrig om att bli skådespelare. Jag började som barn eftersom det var ett sätt att tjäna pengar och hjälpa min familj som hade ekonomiska problem. Så jag bär även på hat mot skådespeleriet.

Han hytter med näven.

– ”Du tog ifrån mig min barndom!”.

Matt Damon: ”Gör det för att få känna sig vid liv”

Plötsligt självmedveten tystnar han, ler ursäktande. Kanske är det bristen på självkontroll – de rusande tankarna och råa känslorna – som gjort Christian Bale till en av världens främsta skådespelare. Den har resulterat i skandalrubriker och Oscarstatyetter, arresteringar och Golden Globe-priser. Nu sitter han i ett hotellrum i Paris tillsammans med Matt Damon för att tala om Le Mans 66 – filmen om när Ford ställdes mot Ferrari i ett 24 timmars-lopp i Frankrike. Vad som kunde blivit en film om varvande motorer, snabba däckbyten och voltande bilkarosser blev i stället ett drama om vad som händer när människan ställs inför sin egen dödlighet.

– Människan är aldrig mer levande än när hon är nära döden, säger Matt Damon. Vi skulle inte sätta oss i den där bilen om vi inte var medvetna om faran. Man gör det för att få känna sig vid liv.

Är ni bra bilförare?

– I mitt äktenskap är min fru den överlägset bästa bilföraren, hon är riktigt jävla bra, säger Christian Bale. Hon jobbar som stuntkvinna och jagade mig genom Gotham i Batman-filmerna. Hon är top notch.

Matt Damon – barndomsvän med Ben Affleck – har kommit nära två ikoniska Batmanskådespelare. Christian Bale och Ben Affleck har båda spelat superhjälten. Han avslöjar ett pinsamt möte skådespelarna emellan.

– Ben berättade att ni sprang in i varandra vid Batman-avdelningen i Halloweenaffär? säger han och vänder sig till Christian Bale.

Han brister ut i skratt.

– Det var lite pinsamt, vi råkade båda bara stå där och titta på Batman-dräkter av oss själva, säger Christian Bale. Skämt å sido, vi var där med våra barn, men visst blev det lite stelt.

Minns ni när ni såg varandra i en film första gången?

– Jag såg Matt Damon i Den inre kretsen 1992, det var under en tid när jag inte fick några roller. Jag trodde att min karriär var över och försökte trösta mig med att den där duktiga skådespelaren inte heller fick några jobb. ”Kolla den där snubben, han var riktigt jävla bra och han jobbar aldrig, han kom ingenstans i livet!”. Så kom han ut med Will Hunting, haha.

Du debuterade med Mio min Mio, minns den du inspelningen?

– Jaja, Astrid Lindgren! Jag var 11 år och det var min första resa utan mina föräldrar. Jag kommer ihåg att jag hittade en kamera på gatan i Stockholm och gick runt och tog bilder. Det var en fantastisk upplevelse.

Har du sett filmen med dina barn?

– Nej, min dotter har sett en enda film där jag medverkar och det var Hostiles. Det var ett fantastiskt ögonblick. Jag satt bredvid henne och hon sade: ”Pappa, den var så …”. Tiden stannade, allt gick i slow motion, mitt hjärta stod still och jag höll på att brista ut i gråt. Detta var ögonblicket min dotter skulle säga hur stolt hon var över mig.

Christian Bale drar efter andan, lägger båda händerna mot bröstet.

– Så sade hon ”… Den var så tråååkig”. Haha! Hon har dessutom har fel, det är en väldigt bra film, tack så mycket.

Victor Johansson

Dagens toppnyheter inom nöjesvärlden

Dagens toppnyheter inom nöjesvärlden.