Christer Sjögren om nya hälsosamma livet

Christer Sjögren.
Foto: Cornelia Nordström
Christer Sjögren berättar om sitt nya hälsosamma liv.
Foto: Cornelia Nordström
Christer Sjögren uppträder.
Foto: Ronny Johannesson
Christer Sjögren i Bingolotto nyårsspecial.
Foto: Jan Wiriden

Han gör 65 konserter på två månader.

Knepet för att orka?

– Efter 48 år som heltidsartist har jag testat alla varianter, såväl destruktiva som jättenyttiga. Numera kör jag hälsolinjen och dricker "golden milk" med gurkmeja och manukahonung för att hålla mig frisk, säger Christer Sjögren, 66.

En turné kan vara fruktansvärt jobbig och hemsk, berättar Christer Sjögren när Expressen pratar med honom strax innan han ska ställa sig i Asmundtorps kyrka nära Landskrona med "I juletid 2016"-kollegerna Magnus Johansson på trumpet och pianisten och kompositören Marcos Ubeda.

– Men under den här gången mår vi som prinsar, säger Christer Sjögren och menar att det till stor del är Marcos Ubedas förtjänst.

Christer Sjögren: Varannan dag går jag ner i gymmet

När trion vaknade på Scandic Helsingborg Nord i morse åt de havregrynsgröt med kanel, björnbär, ekologiskt äppelmos och mjölk. Sedan tog de en långpromenad i solskenet.

– Varannan dag går jag ner i gymmet och kör ett 15-20 minuter långt pass på roddmaskinen. Det är bra träning för såväl armar som ben. Men jag är yrkesskadad och vill helst inte lyssna på någon musik alls när jag tränar, mer än möjligtvis någon vinylskiva med Beatles då jag använder roddmaskinen i mitt poolhus hemma på Hammarö, fortsätter Christer, som även är aktuell med biografin "Får jag lov att berätta? Kramgoa minnen från Christers garage" (Ekerlids förlag).

Christer Sjögren: Fanns viss alkoholkultur

I boken berättar Sjögren bland mycket annat att det fanns "en viss alkoholkultur" inom Vikingarna. Alkoholen var "som en sjunde bandmedlem man hade roligt med och som hjälpte dig att varva ner efter en spelning", skriver Christer Sjögren. Han redogör också för hur han i livet runt 40 "började dricka mer destruktivt" och tröstade sig med alkohol.

– Jag hymlar inte med de problem som jag hade då, utan skriver om detta för att det kanske kan vara till hjälp för andra att vi pratar högt om beroendesjukdom. Jag var yngre då och man lär sig med åren vad man mår bra av, säger Sjögren som genomgick behandling 1995 och som säger sig må bättre än någonsin.

Vilken skillnad mot livet du levde då, där Vikingarna varvade ner med öl efter spelningarna, och nu när ni dricker "golden milk" efteråt, Christer!

– Ja visst, det är som natt och dag. Och jag längtar inte ett skit efter öl och den sortens gemenskap som nedvarvning. Marcos Ubeda tar med sig en himmelsblå kasse med chiafrön, manukahonung och annat som vi ställer in i kylskåpen på alla hotell vi bor på och plockar fram då vi dricker vår morgon- och kvällsmjölk. Efter spelningarna serverar Marcos även mig och Magnus Johansson en dryck på chiafrön som blandas upp i vatten och dricks kall. Den innehåller mycket näring och gör en mätt, fortsätter Christer Sjögren.Christer Sjögren.
Foto: Ronny Johannesson

Julturnén en stor succé

I höstas genomgick Christer Sjögren en hälsoundersökning som visade att alla värden är bra. Och ryggskott som han hade sådana problem med på 1990-talet är numera ett minne blott.

– Jag mår bra mentalt. Det är jätteskönt att leva så här, för det tär inte på kroppen trots att vi har ett intensivt program. Jag tolererar inte av mig själv att jag slarvar eller hafsar utan är noga med att göra mitt yttersta inför varje konsert, men jag får så mycket energi av att möta publiken.

– Julturnén har varit en stor succé. Vi började den 12 november och har haft utsålda hus på alla framträdanden hittills. Det här är den trevligaste turné jag har gjort.

Riddare och bästsäljande artist

• NAMN: Hans Christer Sjögren.

• ÅLDER: 66.

• YRKE: Artist.

• BOR: I 350 kvadratmeter stort ett arkitektritat hus på Hammarö, Karlstad.

• FAMILJ: Hustrun Birgitta Sjögren, 66, pensionerad banktjänsteman. Dottern Charlotta, 46. Barnbarnen Norah, 11, och Nellie, 5.

• INKOMST AV TJÄNST: 438 949 kronor (2015).

• FÖDD OCH UPPVUXEN: I en arbetarfamilj i Hagfors. Har en sju år yngre syster, Anita.

• KARRIÄR I URVAL: Jobbade under skoltiden extra i en färghandel. Serviceman på macken i Hagfors efter nian. Startade första dansbandet, "Jonny-Christers", för 52 år sedan. Värvades 1965 till "Jupiters", 1968 till "Pelles" och 1978 till "Vikingarna". Har sålt 13 miljoner skivor, spelat Georg von Trapp i "Sound of music", fått den norska orden "Riddare av förste klass" och sommarpratat.

* AKTUELL: Med självbiografiska "Får jag lov att berätta?" (med Per Berg - finns även som ljudbok - Ekerlids förlag) och turnén "I juletid 2016" som pågår till 15 januari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.