Christer Lindarws sorg – efter vännernas död

Christer Lindward är aktuell med After Darks avskedsshow ”This is it”.
Foto: OLLE SPORRONG
Christer Lindarw berättar om sorgen efter vännernas död – men också om framtiden.
Foto: OLLE SPORRONG
”Vad jag ska göra med mitt liv? Tja, jag har alltid velat lära mig spela piano. Jag tycker det är så fint”, säger Christer Lindarw om framtiden.
Foto: JULIA DANSARIE

1977 blev dragshowgruppen After Dark folkkära när SVT sände deras föreställning – på lördag kväll sluts cirkeln när kanalen visar avskedsshowen ”This is it”.

I en intervju med Expressen berättar Christer Lindarw om den 40 år långa karriären fylld av glitter och skratt – men också om de bedövande sorgerna i After Dark.

– Jag satt ensam och upptäckte att jag plötsligt började storböla, säger han.

För ett år sedan tog dragshowgruppen After Dark farväl med föreställningen ”This is it” på Oscarsteatern, och på lördag kl 20 sänds showen i SVT1.

Nu berättar Christer Lindarw, 65, hur det kändes att sammanfatta gruppens mer än 40 år långa historia.

– Det var sådan enorm stämning med applåder, skratt och reaktioner. Jag har aldrig varit med om det. Jag har skrattat och gråtit, och det blev väldigt personligt. 

År 1976 öppnade After Dark Club i Stockholm där vännerna Christer Lindarw, Lasse Flickman och Roger Jönsson uppträdde – och gjorde succé. Imitationerna, musiken, dansen och sången underhöll och roade. 

Året därpå sände SVT en After Dark-show och gruppen nådde en långt större publik. Att sända en föreställning med dragqueens var något unikt för sin tid.

 – Det fanns inte en enda öppet homosexuell kändis, det talades tyst om homosexualitet. Ändå sände SVT vår dragshow kl 20 en lördagskväll. Det fanns dessutom bara två kanaler, så alla fick titta, säger Christer.

SVT förstod att dragshowartisterna kunde väcka reaktioner och tog in extrapersonal till ”Klagomuren”, dåtidens tittarservice. Men i stället blev showen bland det mest uppskattade som hade visats i public service. 

Christer Lindarw berättar om de svåra åren då flera nära vänner dog efter att drabbats av aids.
Foto: ANDERS YLANDER

Sorgerna i After Dark: ”Förskräcklig tid”

Christer är den enda av gruppens grundare som finns kvar i livet. Roger Jönsson gick bort 1984, endast 31 år gammal. Lasse Flinckman somnade in i april 2016 efter en tids sjukdom, vid 66 års ålder. 

Genom åren har flera artister kommit och gått i After dark. Men ”This is it” bär Lindarw upp på egen hand – en insats han har hyllats för. 

Utmärkande för After dark är glamouren och glädjen. Men i avskedsshowen fanns också ett större mått av vemod än tidigare.

Lasse Flinckman hyllades med ett specialnummer. Det visades även ett bildspel till minne av de personer - med koppling till After dark - som under åttiotalet och framåt förlorade sina liv till följd av aids. 

– Det är 8-9 stycken som vi miste under de här åren. Vi var tvungna att fortsätta showa, sedan var det begravning nästa dag. Det var en förskräcklig tid som jag hade blockerat i mitt huvud.

Hur har du bearbetat det?

– Det bearbetades faktiskt tack vare Jonas Gardell och tv-serien “Torka aldrig tårar” 2012. Jag satt ensam och tittade på den och upptäckte att jag plötsligt började storböla. Jag fattade inte och tänkte: “Men Gud, varför tar jag så illa vid mig?”. Det bara sköljde ur mig. Jag hade inte sörjt. Jag orkade inte, det var för många - så jag satte upp skygglappar.

Efter att ha burit på sorgen i många år kändes det som en lättnad att släppa ut den.

– Det var en befrielse. Nu kan jag prata om killarna på ett mycket bättre sätt. Jag vågar prata om dem med mina vänner, och berätta saker som de gjorde. 

– De här historierna gav showen en annan dimension. Dels hyllningen till Lasse, som både är sorglig men där jag också tar upp hur kul han var. Dels den här andra grejen med grabbarna. Jag var orolig att det skulle bli för tungt, men det blev i stället en botten som publiken uppskattade. 


Christer Lindarw och After Dark under Meldofestivalen 2016.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tomheten efter After dark: ”Min familj"

Som inbiten showartist känner Christer blandade känslor inför att succéföreställningen är avslutad. Det senaste året har han för första gången varit ledig en längre period.

– Jag har nästan aldrig varit ledig. Man har alltid haft en grej som ska komma där borta som man måste jobba inför. Det här är första gången jag inte har ett datum när någonting annat ska i gång. 

Enligt Christer har showen lämnat en tomhet efter sig, något han tror förstärks av att han lever ensam.

– Man lurar sig med showgänget, det blir min familj. Jag har allt det där roliga med dem, skrattet och förberedelserna. Och publiken också. Då tycker jag det är jätteskönt att komma hem, släppa allt och ha egentid. Men nu har jag haft några dagar där jag bara känner att, fan här sitter jag.

– Men jag har haft ett skönt år. Jag ville faktiskt att det skulle gå så långt att jag kommer in i tristessen. Det brukar vara då det dyker upp något. 

Vad ska du göra med din tid?

– Vad jag ska göra med mitt liv? Tja, jag har alltid velat lära mig spela piano. Jag tycker det är så fint.

Enligt Christer är det inte heller uteslutet att After dark kommer tillbaka när publiken minst anar det, även om det inte blir i samma storskaliga format. Testar på skådespeleri – i ”Bonusfamiljen”

Helt ledig har Christer inte varit, och snart syns han i en ny roll. Enligt Expressens uppgifter medverkar han i den tredje säsongen av SVT:s populära serie ”Bonusfamiljen” som kommer att sändas i början av nästa år.

– Jag får inte säga någonting om vilken tv-serie det gäller, men det stämmer att jag gjorde en liten biroll i somras. Först var jag nervös, på scen ska man ta ut svängarna men när man filmar ska det inte vara så.

– Efter de första scenerna sa regissören “tack”. Jag ställde mig med armarna rakt ut och undrade om det var bra eller dåligt. Jag är ju faktiskt van att få applåder eller reaktioner på det jag gör. De andra skrattade åt mig och sa att om regissören vill gå vidare så betyder det att han är nöjd. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.