Angenäma minnen. Christer Björkman är tillbaka i staden där allting började för 20 år sedan. Då represtenterade han Sverige i Eurovision Song Contest med låten "I morgon är en annan dag. Foto: lasse svensson Foto: Lasse Svensson
Angenäma minnen. Christer Björkman är tillbaka i staden där allting började för 20 år sedan. Då represtenterade han Sverige i Eurovision Song Contest med låten "I morgon är en annan dag. Foto: lasse svensson Foto: Lasse Svensson

Christer Björkman: Malmö var överlägset

Publicerad

MALMÖ. Han kom, han sågs (bakom skrivbord i Malmös nya tv-hus!) och nu återstår det bara att se vem som segrar i Eurovision Song Contest i Malmö.

- Vi hoppas vinna igen även om jag tror inte tror att schlagersamfundet skulle tillåta det, säger Christer Björkman som startade sin karriär just som schlagersångare i Malmö.

Christer Björkman är tillbaka på brottsplatsen. I staden där han själv tävlade i festivalen.

- Nu när jag kommer hit ramlar alla minnen från den glada tiden över mig, säger han och minns hur låtskrivaren Niklas Strömstedt somnade vid pianot när efterfesten fortsatte in på morgonen.

- Jag har bara angenäma minnen förknippade med tävlingen och Malmö, säger den forne frisören.

Det var nämligen där det började.

- Jag jobbade med merchandise under Rocktåget och kom i kontakt med bland andra just Niklas Strömstedt som hörde mig sjunga schlagers. Under en konsert med Roxette stack han till mig en kassett med en låt han ville att jag skulle sjunga i festivalen.

Kom näst sist

Resten är historia. Även om Björkman kanske inte skrev schlagerhistoria just med "I morgon är en annan dag", som hamnade på en förarglig näst sista plats när Eurovision Song Contest avgjordes här i Malmö.

- Jag kanske inte jobbat med festivalen i dag om det inte vore för Strömstedts låt, säger schlagerbossen i dag.

Det är 20 år sedan han själv debuterade på schlagerscenen.

- Det är så ohygglig mycket större i dag förstås, säger han och berättar om alla möten som avlöser varandra.

- Jag har precis träffat Malmö stads egna ljusdesigners och vi diskuterar hur stan ska ljussättas under tävlingen.

Björkman engagerar sig i festivalen in i minsta gatusten i Malmö. Och för honom är Malmö förstavalet. Ingen eftergift åt Sverige utanför Stockholms tullar.

- Arenan är fantastisk. Det finns en närvaro där mellan artist och publik. När Malena Ernman tävlade för Sverige i Moskva 2009 såg man henne inte för det var så stort. Malmö arena däremot är väldigt intim.

Dessutom tycker han att Malmö är den smältdegel som är perfekt för festivalen.

- Jag tror att deltagarna från samtliga 40 tävlande nationer kan hitta landsmän i Malmö.

Kapprustning i teknik

Eurovision Song Contest startade i det nya mediet television under efterkrigsåren i syfte att skapa en gemensam västeuropeisk identitet.

- Men på senare år har det mest handlat om teknisk kapprustning och "nation brandning". Vi vill tillbaka till ursprungstanken. Och Malmö är en perfekt stad för det.

Dessutom har Malmös stad ställt upp.

- Redan när vi träffades första gången förstod vi att Malmö stod på tårna. Malmö kan skapa den där bubblan, detta kvasiuniversum, som festivalen är. Malmö var överlägset konkurrenterna. Jag överdriver inte.

För Björkman är flytten från Stockholm inga problem.

- Det var ingen som hängde läpp vad jag vet. För egen del är det så naturligt att resa runt. Vi lever så, jag och Martin (Mannen Martin Kagemark). Vi har inga barn. Jobbar inte jag i Malmö så har Martin jobb på Malmö opera (senast i "Jekyll & Hyde").

"Ett riktigt monster"

Björkman har ett skrivbord i tv-huset i Malmö och han befinner sig i stan 1-2 dagar i veckan.

- Nu är svenska Melodifestivalen i rullning så jag kan fokusera på Eurovision Song Contest. Men under de olika finalerna runtom i Sverige i februari är jag med fredag till lördag.

Var i arbetet befinner ni er när det gäller ESC?

- Mitt i. Möten, möten, möten. Det ska ordnas ett välkomstparty, det ska byggas en Eurovision-by, volontärer ska in. Det handlar om tv-produktionen men också om den stad som besökarna möter. Det är mycket som inte har med tv och göra men jag ser ljuset långt bort i tunneln. Det här är ett riktigt monster.

Sent den 18 maj vet vi vem som segrade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag