Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Chernobyl”: Högst betyg någonsin

Svenskregisserade tv-serien ”Chernobyl” är den högst rankade historiska dramaserien – någonsin. Foto: HBO / HBO

”The Crown” – släng dig i väggen. 

Efter måndagens finalavsnitt stod det klart.

Det svenskregisserade programmet ”Chernobyl” är den historiska dramaserie som är högst rankad. 

Någonsin skriver The Economist

01.26 den 26 april 1986. 

Det var då kärnreaktor fyra i staden Prypjat, Ukrania, exploderade och kastade ut miljontals radioaktiva partiklar som spreds i stora delar av Europa. 

Redan efter första avsnittet av HBO:s miniserie ”Chernobyl” hyllades programmet av tittare världen över. Den gripande berättelsen om kärnkraftskatastrofen och Sovjets agerande efter olyckan har engagerat en hel värld. 

Johan Renck, tidigare känd som Stakka Bo, är regissören bakom serien. Foto: BUCHAN/VARIETY/REX/SHUTTERSTOCK / BUCHAN/VARIETY/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Chernobyl är en miniserie i fem avsnitt.

Så mycket att tv-serien, efter att det sista avsnittet sändes, måndagen 3 juni, har gått upp som den högst rankade serien någonsin skriver The Economist

Stellan Skarsgård och Johan Renck inblandade i succén 

Mätningen är gjord efter betygen som tittare själva gett varje tv-serien på IMDb, en sajt som rankar filmer och tv-serier. 

Baserat på varje avsnitts rankning har The Economist räknat att serien som helhet har 9.7 poäng av 10 möjliga. Något som slår tidigare giganter som ”The Crown” och till och med ”Breaking Bad” på fingrarna. 

Bland rollinnehavarna finns flera kända ansikten som Jared Harris, Emily Watson och inte minst Stellan Skarsgård som spelar Boris Jevdokimovitj Sjerbina, vice regeringschef för ministerrådet och bränsle- och energiminister. 

Regissören bakom succén är Johan Renck, tidigare känd som Stakka Bo, som förutom Chernobyl även regisserat avsnitt i serier som ”The Walking Dead” och ”Vikings”. 

Såg avsnittet i nedlagd reaktor

Under måndagskvällen bjöd den Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm in tittare till deras nedlagda kärnreaktor för en visning av avsnittet. 

Lokalen blev fullsatt och i reaktor 1 samlades man för att se det femte avsnittet av ”Chernobyl”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.