Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två chefer avstängda efter åtal om mutbrott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anklagelserna mot de fem mutmisstänkta kulturcheferna gäller de fina middagar man ätit gratis. Enligt åklagaren har det skett i situationer som inte är tillåtna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Shutterstock / SHUTTERSTOCK
"Att det går till åtal är ju allvarligt. Därför har vi nu beslutat att de inte kommer att företräda myndigheten innan processen är avslutad", säger Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
"Det handlar om ett antal middagar som myndighetspersoner låtit sig bjudas på i större sammanhang", säger Alf Johansson, chefsåklagare på Riksenheten mot korruption, till P4 Stockholm.
Foto: Lars Schröder/TT

Höga tjänstemän, generaldirektörer och andra beslutsfattare smorde kråset när Föreningen svenska tonsättare bjöd på påkostade julmiddagar.

Därefter skulle det beslutas om vilka tonsättare som skulle få bidrag.

Nu åtalas fem chefer med ledande befattningar i kultursektorn för mutbrott. Två av dem är avstängda från sina direktörstjänster tills vidare.

Mutskandalen har rullats upp efter avslöjandet i Sveriges Radios "Kaliber".

Nu leder det till åtal mot flera chefer - bland annat på Statens musikverk och Konstnärsnämnden.

De båda cheferna kommer inte att jobba vidare medan rättsprocessen pågår. Det uppger kulturdepartementet i ett pressmeddelande på fredagen.

Tills vidare tar båda cheferna en timeout.

"Ett steg till i processen"

– Att det går till åtal är ju allvarligt. Därför har vi nu beslutat att de inte kommer att företräda myndigheten innan processen är avslutad, säger Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Anklagelserna mot de fem mutmisstänkta kulturcheferna gäller de fina middagar man ätit gratis. Enligt åklagaren har det skett i situationer som inte är tillåtna.


LÄS MER: Fem myndighetschefer åtalas för mutbrott


– Det handlar om ett antal middagar som myndighetspersoner låtit sig bjudas på i större sammanhang, säger Alf Johansson, chefsåklagare på Riksenheten mot korruption, till P4 Stockholm.

Bakom de misstänkta mutorna står Föreningen svenska tonsättare som organiserar professionella tonsättare inom det konstmusikaliska området.

Åtal även för givande av muta

På julmiddagarna festade tonsättarna tillsammans med chefer från bidragsgivande myndigheter. Klart olämpligt anser åklagaren.

Samtidigt åtalas två representanter för föreningen Svenska tonsättare och Sveriges kompositörer och textförfattare för givande av muta, uppger Sveriges Radio.

De misstänkta mutmiddagarna var enligt åklagaren värda 2 600 - 8 300 kronor.

Straffvärdet för de aktuella brotten är dagsböter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.