Stjärnskott. Jessica Chastain har varit något av en doldis i Hollywood, men det lär det bli ändring på. Foto: Reuters Foto: Lucy Nicholson
Stjärnskott. Jessica Chastain har varit något av en doldis i Hollywood, men det lär det bli ändring på. Foto: Reuters Foto: Lucy Nicholson

Chastain: "Vi blev vräkta flera gånger"

Publicerad

NEW YORK. Till alla er förhoppningsfulla skådespelare som passerat 30 och ännu inte slagit igenom.

Det finns hopp.

Jessica Chastain kan berätta mer - Expressen har träffat den glödheta Golden globe-vinnaren.

När det var dags för Oscar-nomineringarna fick Jessica Chastain som väntat en nominering i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för rollen som CIA-agenten Maya i "Zero Dark Thirty". Det är andra nomineringen på rad för henne. I fjol nominerades hon för bästa kvinnliga biroll i "Niceville".

Men inte nog med det.

I går tog hon hem en Golden globe för bästa kvinnliga dramaskådespelare.

Och för två år sedan? Ja då hade varken du eller jag eller just någon annan hört talas om henne.

"Realistisk syn på det hela"

Genombrottet har kommit snabbt. Inte illa för en skådespelare som varit med ett tag och hunnit fylla 35 år.

Jag träffade henne i samband med en intervju inför kommande skräckfilmen "Mama".

Och fyra veckor tidigare hade vi träffats för att tala om "Zero Dark Thirty".

Så är det med Jessica Chastain numera. Hon är överallt.

Men det har alltså inte alltid varit lika kul.

- Jag är på sätt och vis tacksam att detta inte hände när jag var 17 år, säger hon.

- Jag har en realistisk syn på det hela. Jag inser att den här uppmärksamheten inte kommer att vara.

Jessica Chastain gick ut filmskolan Juillard 2003 men det var svårt att få roller. Det blev mest mindre inhopp i tv-serier, och ofta lite udda roller.

Livet blev där­efter.

- Jag kommer från en rätt fattig familj och vi blev vräkta flera gånger när jag var barn. Den rädslan har jag sedan alltid haft med mig.

- Det satte extra press när jag gjorde provspelningar. Jag behövde ju rollerna. Det var inte bra att ha den nervositeten med sig.

Pjäsen filmades

Genombrottet kom när hon gjorde "Salome" på teatern mot Al Pacino. Hon fick även rollen när Pacino gjorde film av det - en film som ännu inte släppts.

Men när regissören ­Terrence Malick sedan frågade Pacino om Jessica var något att ha, så svarade han ja. Hon fick huvudrollen i "Tree of Life" mot Brad Pitt.

- Att vara helt okänd och få en sådan roll, det ändrade mitt liv, säger hon.

- Sedan ringde Steven Spielberg Terrence Malick inför "The Help" och därefter rullade det på.

Elva filmer på fyra år

Det gjorde det minsann. Hon gjorde elva filmer under fyra år och de flesta kom ut på bio under 2011 och 2012.

Men hon kan fortfarande gå ostörd på gatan. Hyllningarna i pressen har ännu inte riktigt slagit igenom till mannen på gatan.

- Vi får se hur det blir efter "Zero Dark Thirty", säger den rödhåriga Jessica Chastain.

- Det är första rollen där jag ser ut ungefär som i verkligheten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag