Charlie Sheen har HIV. Skådespelaren berättar om sjukdomen i amerikanska kanalen NBC:s morgonprogram "Today". Foto: FaksimilCharlie Sheen har HIV. Skådespelaren berättar om sjukdomen i amerikanska kanalen NBC:s morgonprogram "Today". Foto: Faksimil
Charlie Sheen har HIV. Skådespelaren berättar om sjukdomen i amerikanska kanalen NBC:s morgonprogram "Today". Foto: Faksimil
Foto: Enrique Rc, Pacificcoastnews.ComFoto: Enrique Rc, Pacificcoastnews.Com
 Foto: Enrique Rc, Pacificcoastnews.Com
Foto: FaksimilFoto: Faksimil
 Foto: Faksimil

Charlie Sheen har hiv - berättar om sjukdomen

Publicerad

Charlie Sheen har hiv, berättar han i amerikanska kanalen NBC:s morgonprogram "Today".

Skådespelaren berättar att han hållit sjukdomen hemlig i fyra år, och att han under tiden tvingats betala människor upp emot tio miljoner dollar för tystnad efter att ha blivit utpressad.

– Jag har släppt mig själv från det här fängelset, säger han.

Det var under måndagskvällen som rapporter om att skådespelaren Charlie Sheen har hiv började cirkulera.

Detta efter att NBC i ett pressmeddelande kommunicerat att Charlie Sheen under tisdagen ska göra ett "personligt avslöjande". TMZ rapporterade då att skådespelaren skulle öppna upp om sin kamp med sjukdomen hiv.

I tisdagens direktsändning av amerikanska kanalen NBC:s morgonprogram "Today" berättar skådespelaren för första gången offentligt om sjukdomen.

– Jag måste göra det. Jag är här för att erkänna att jag är hiv-positiv. Jag måste sätta ett stopp på den här attackfloden. Det är hemska berättelser som hotar hälsan av så många andra. Och det kunde inte vara längre från sanningen, säger han i programmet.

I programmet berättar Charlie Sheen att han fick diagnosen för fyra år sedan.

– Jag har känt till det här i fyra år. Det började med huvudvärk och migrän och svettningar i flera dagar. Jag hamnade på sjukhus akut. Jag trodde jag hade hjärntumör och att det var över. Det är tre tuffa bokstäver att höra. Det är en vändpunkt i livet, säger han.

 

LÄS MER: Uppgifter: Charlie Sheen har hiv

 

Charlie Sheen säger att sjukdomen ledde honom till depression, drogberoende och alkoholism.

Enligt honom har han betalat ut miljontals dollar till människor som utpressat honom, mot deras tystnad.

– Det är sant. Jag har betalat de människor. Inte så många. Men tillräckligt många. Jag vill inte gissa fel. Men tillräckligt många för att det ska kosta miljoner dollar, säger han.

Vid ett tillfälle ska en prostituerad kvinna ha fotograferat av hans medicin mot sjukdomen och hotat sälja bilderna till skvallerpressen.

– Det är korrekt. Ja. Det var efter jag tackat för hennes tid och sagt att vi inte skulle ses mer. Hon hade varit på en hälsoaffär för att handla örtmedicin åt mig, säger han och fortsätter:

– Av någon anledning litade jag på dem, och trodde att de kunde vara hjälpsamma. Min tillit slutade med att jag blev förrådd.

 

LÄS MER: Charlie Sheen kastades ut blodig

 

På frågan om Charlie Sheen fortfarande betalar av människor mot tystnad blir svaret:

– Inte efter i dag, nej.

Programledaren ställer honom också mot väggen på ett par frågor.

På frågan om Sheen smittat någon säger han:

– Omöjligt.

På frågan om han haft oskyddat sex med någon blir svaret:

– Ja. Men de två hade det med hade varit i kontakt med min doktor och var informerade.

Sheen säger vidare att han informerat alla sexpartners om sin sjukdom.

– Ja. Utan undantag.

Charlie Sheen är inte säker på hur han fick sjukdomen.

Klart är att hans mål med att berätta om den är att öppna dörren för andra.

– Jag vill att folk ska säga: "Tack Charlie för att du sparkade upp dörren", säger han.

I programmets andra del är Charlie Sheens läkare Robert Huizenga med. Läkaren säger att Charlie Sheens virusnivåer är nere på en väldigt låg nivå.

– Jag har känt Charlie i fem, sex år. Charlie har fått hiv-viruset. Han har fått mediciner så att viruset tryckts tillbaka. Min största oro med Charlie är hans drogberoende. Charlie har inte aids. Han är välmående. Det är väldigt svårt att föra över viruset. Om någon är medveten är oddsen låga, säger Robert Huizenga.

Samtidigt berättar Robert Huizenga om sin oro för att Charlie Sheens missbruk ska påverka hans förmåga att ta medicinen.

Detta har inte hänt, understryker läkaren.

– Vi är skräckslagna för Charlie. Om han är väldigt deprimerad eller under ett drogberoende kan han glömma medicinen. Men det är imponerande, för han har aldrig missat att ta medicinen, säger Robert Huizenga.

Charlie Sheen berättar att han slutat ta droger, men att han fortfarande dricker alkohol.

– Jag tar fyra piller om dagen. Jag tar inte droger. Jag dricker fortfarande lite, säger han och fortsätter:

– Jag har aldrig missat att ta min medicin. Inte en enda gång. Kanske kan den frihet jag känner efter i dag leda till att jag slutar dricka.

Charlie Sheen berättar i intervjun att han förväntar sig att stämmas av sina tidigare sexuella förbindelser.

– Jag kan bara föreställa mig att det nästa som kommer är stämningar, säger han.

Han berättar vidare att han informerat familjen om sjukdomen.

– Jag har berättat för min äldsta dotter. Hon sa: "Wow". Jag ville berätta för henne tidigare. Men jag ville inte ge henne stressen. Mina ex-fruar vet också om det, säger han.

När han får ta del av människors stöttande ord på sociala medier blir Charlie Sheen rörd.

Sedan säger han:

– Jag ska rida på den här vågen av stöd. Om det är någon kille som får sjukdomen och som ska komma med ett botemedel är det jag. Jag ska inte vara affischpojken för det här. Jag kommer att prata om det här, och välja mina tillfällen noga.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag