Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Charlene Lynette Wittstock är tävlingsimmerskan från Rhodesia (nuvarande Zimbabwe) som tog ett helt furstendöme med storm. Hon är - sedan juli 2011 - gift med Albert II av Monaco och kan sedan dess titulera sig furstinna, en titel ingen haft sedan 1982 då Alberts mamma - furstinnan Grace - dog i en bilkrasch.
Charlene föddes 25 januari 1978 i staden Bulawayo i Rhodesia som dotter till säljaren Michael Wittstock och simläraren Lynette Wittstock. Hon har två yngre bröder: Gareth, född 1982, och Sean, född 1983. När Charlene var 12 år flyttade familjen till Sydafrika. Det var där hon växte och bodde tills hon flyttade till Monaco.

 

LÄS MER: 14 saker du borde veta om Charlène!


SIMNINGEN
Charlenes mamma växte tidigt hennes intresse för simning och hon blev mycket skicklig i bassängen. Under tävlingskarriären vann hon tre VM-guld ( i frisim och stafett) och deltog även i OS i Sydney 2000 där hon var med i Sydafrikas medleylag som kom femma i stafetten.


KÄRLEKEN
År 2000 tävlade Charlene i Monaco i simtävlingen "Mare Nostrum" och det var då hon mötte prins Albert - som var tävlingsledare. De förlovade sig 23 juni 2010. Några dagar tidigare - 19 juni - närvarade paret vid bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling i Stockholm. Giftermålet i Monaco blev både borgerligt, den första juli 2011, och kyrkligt, den andra juli 2011.


BARNEN
Den 10 december 2014 meddelade det monegaskiska furstehuset att furstinnan Charlene fött tvillingarna Gabriella Therese Marie och Jacques Honoré Rainier. Gabriella föddes två minuter före Jacques som är tronarvinge. Tvillingarnas dop ägde rum den tionde maj 2015 inför cirka 700 gäster i katedralen i Monaco.


MODEINTRESSET
Charlene är mycket modemedveten och anses som en stilikon. Hon bär gärna långbyxor och knälånga klänningar, både i officiella sammanhang och till vardags. Vid exklusiva fester som bröllop och galamiddagar väljer Charlene ofta långklänningar som framhäver hennes eleganta figur. Vid sina tvillingbarns dop var hon helt klädd i vitt - vit klänning, vita Dior-pumps, vita näthandskar samt vit pillerbox-hatt. Under den katolska vigseln på borggården vid det kungliga palatset andra juli 2011 bar Charlene en bröllopsklänning som var designad av Giorgio Armani, en av hennes största designfavoriter. Bland Charlenes andra favoritmärken finns:
■ Akris.
■ Dior.
■ Ralph Lauren.


Charlenes långa, blonda hår som hon hade under det första mötet med furst Albert år 2000 är sedan länge avklippt till en tuff kort frisyr.

Senaste artiklarna