Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Challenge Familjens-kanal med Pontus Rasmusson har tagits bort

Foto: Youtube / Youtube

Pontus Rasmussons Youtube-kanaler stängdes ner efter Svenska Dagbladets granskning.

I helgen laddades flera av youtuberns tidigare videor upp på kanalen ”Challenge Familjen”, där Rasmusson står som ”skådespelare”.

Nu har även den kanalen stängts ner av Youtube.

”När ett konto stängts ned strider det mot våra användarvillkor att använda en annan kanal för att kringgå avstängningen”, skriver Zayna Aston, kommunikationsmanager på Youtube, till Expressen.

På lördagen startades en ny kanal under namnet ”Challenge Familjen” upp där videor som tidigare funnits på Pontus Rasmussons Youtube laddades upp. I videorna utför Pontus Rasmusson olika utmaningar tillsammans med sina föräldrar, som ofta medverkat i youtuberns sociala kanaler.

I kanalens beskrivning benämnde familjen Rasmusson sig själva som skådespelare.

I beskrivningen stod det även att allt innehåll är ”family friendly PG clean och passar alla åldrar”, samt att samtliga videor ägs och distribueras av ett rumänskt produktionsbolag vid namn SU Productions Romania.

Ett dygn efter att kanalen startats var den borttagen. En röd balk med meddelandet att kontot avslutats ”på grund av ett brott mot Youtubes användarvillkor” dök upp när man försökte besöka kanalen.

I ett mejl till Expressen bekräftar Zayna Aston, kommunikationsmanager på Youtube, att ”Challenge Familjens” kanal tagits ner:

”När ett konto stängts ned strider det mot våra användarvillkor att använda en annan kanal för att kringgå avstängningen.”

”Challenge Familjens” kanal startades på lördagen.
Foto: Skärmdump / Youtube
På söndagen var Challenge Familjens Youtube-kanal borttagen.
Foto: Skärmdump / Youtube

Experten: ”Vill visa att de menar allvar”

Det var efter Svenska Dagbladets granskning som Youtube valde att stänga ner Pontus Rasmussons kanaler.

Till en början togs huvudkanalen med 177 000 prenumeranter bort. Några dagar senare togs även den andra kanalen, ”Pontus Rasmusson 2.0” med 62 000 prenumeranter, bort.

I ett mejl till Expressen skrev Zayna Aston på Youtube då att man beslutade att stänga ner kanalerna eftersom de brutit mot deras barnsäkerhetspolicy.

Kritiken och anklagelserna mot Rasmusson har bland annat handlat om att han ska ha uppmanat sina följare att ringa ett telefonnummer för att prata med honom, vilket lett till dyra telefonräkningar för föräldrar.

Rasmusson har även länge kritiserats av andra youtubers som menat att profilens innehåll är opassande för hans målgrupp som främst består av barn. 

Alicia Pierrou, expert på sociala medier och head of influencer operations på influencerbyrån Massfluencer, förklarar att man måste bryta mot Youtubes regler för att bli avstängd.

– När man blir avstängd från Youtube så blir man det för man har begått något som är lagligt fel, i det här fallet handlar det om att Pontus Rasmusson har haft innehåll som sexualiserar minderåriga.

Alicia Pierrou menar att hon inte väntade sig att även ”Challenge Familjens” kanal skulle tas bort, samtidigt tror hon att Youtube nu vill visa att de menar allvar.

– Hans videor har varit uppe under en lång tid och Youtube har ignorerat det. Det var mest att allting kom upp till ytan nu. Youtube själva kanske känner att det inte har granskats tillräckligt och att de nu verkligen måste ta i med hårdhandskarna för att visa att de menar allvar.

Tror du att Youtube kommer bli hårdare med att granska efter det här? 

– Det utgår jag ifrån. Det är sådant här som för allt framåt också, att det faktiskt lyfts upp och att vi pratar om det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.