Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Céline Dion drabbad av obotlig sjukdom – ställer in Europaturné

Världsstjärnan Céline Dion ställer in sin Europaturné nästa år – eftersom hon drabbats av sjukdomen stiff person syndrome.
Céline Dion berättar att hon drabbats av en svår sjukdom.
Foto: CHELSEA LAUREN/REX/SHUTTERSTOCK

Världsstjärnan Céline Dion ställer in sin Europaturné nästa år – eftersom hon drabbats av en obotlig och ovanlig sjukdom, meddelar hon på Instagram.

– Det har varit väldigt jobbigt för mig att gå igenom det här och prata om det, säger hon med tårar i ögonen.

Céline Dion har drabbats av Stiff person syndrome, som är en autoimmun sjukdom som påverkar det centrala nervsystemet och ger muskelstelhet, smärtsamma muskelkramper och ibland ofrivilliga muskelryckningar.

– Jag var inte redo att berätta tidigare. Men nu är jag redo, säger sångerskan i videon på Instagram.

Dion säger att hon har saknat sina fans mycket och att hon sett fram emot att stå på scen. Hon ber också om ursäkt för att hon inte sagt något tidigare. 

– Jag har haft hälsoproblem under en lång tid, berättar hon i den tårfyllda videon. 

Världsartisten fortsätter: 

– Nyligen blev jag diagnostiserad med den väldigt ovanliga neurologiska sjukdomen stiff person syndrome, som drabbar en på miljonen. Medan vi fortfarande lär oss om den här ovanliga sjukdomen så vet vi nu att det är vad som har orsakat alla spasmer jag har haft. Tyvärr påverkar dessa spasmer varje del av mitt liv och orsakar ibland svårigheter när jag går och tillåter mig inte att använda mina stämband till att sjunga så som jag brukade.

Det är Stiff person syndrome

Vid autoimmuna sjukdomar angriper immunförsvaret den egna kroppens vävnader och organ. Symtomen uppkommer i regel i vuxen ålder och innebär fortskridande muskelstelhet, smärtsamma muskelkramper och ibland ofrivilliga muskelryckningar. Många har också andra autoimmuna sjukdomar, till exempel diabetes.


Behandlingen är i regel livslång och syftar till att lindra symtomen och bryta den autoimmuna processen.


Sjukdomen utvecklas sedan gradvis eller i återkommande försämringsperioder under månader eller år, skriver Socialstyrelsen

Ställer in sin Europaturné

Nu behöver hon ställa in delar av sin kommande Europaturné som skulle ha börjat i februari.

– Jag har ett team med jättebra läkare som försöker hjälpa mig att bli bättre och mina barn stöttar mig och ger mig hopp. Jag jobbar hårt för att bygga tillbaka min styrka. 

Att inte kunna sjunga som hon är van vid gör ont – och nu gör hon allt för att återhämta sig så bra som hon kan.  Bland annat arbetar stjärnan på att bygga upp sin styrka igen, med professionell hjälp. 

– Det har varit en kamp. 

– Allt jag vet är att sjunga, det är vad jag har gjort i hela mitt liv och det jag älskar att göra mest. Jag saknar er så mycket. Jag saknar att se er alla från scenen och uppträda för er. Jag ger alltid hundra procent när jag har en show men mitt tillstånd låter mig inte ge det till er nu. 

https://www.instagram.com/p/Cl5xJY1AjAO/

Mer om sjukdomen stiff person syndrome (SPS)

SPS är en autoimmun sjukdom som orsakar stelhet och kramper.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.