Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cecilia Hagen: Så vinner man "På spåret"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nu ska jag berätta hur man ska vara för att vinna "På spåret". Det kan jag göra eftersom jag har gjort det. En gång av sex.

Man ska vara rejält korvstoppad. Man ska ha gått  i den typ av skola jag gick i på 60-talet. Man ska vara receptiv, det vill säga bra på att suga åt sig nördkunskaper och sen aldrig glömma dem. Men man behöver inte nödvändigtvis vara en god analytiker eller debattör eller resonör.

 Man ska tycka om att vinna och vara en smula exhibitionistisk. Det ska pirra lite i en när man sitter i den där förstaklassvagnen eller om man nu hamnat i vad den andra nu heter. Godsfinkan? Kuvösen? 


Jag vann 1995, det var första gången jag deltog, och jag var då i lag med Tomas Tengby.

 Övriga fem gånger har jag alltså inte vunnit. En gång gick jag till final tillsammans med Adde Malmberg. Det var mitt fel att vi stöp. Han sa att premiärministern mellan Wilson och Thatcher hette Callaghan, jag sa nähä. Hade Adde fått säga sitt hade vi kammat hem segern.

 Sen har jag kommit till final tre gånger med Hoa-Hoa och där har vi liksom säckat ihop totalt varenda gång. Trott att vi varit i Ouagadougou när vi i själva verket befunnit oss i Göteborg. Ungefär.


Hoa-Hoa, han drog på tio ett antal gånger under vår karriär. Det gjorde aldrig jag. Eller nästan aldrig. Varje gång Oldsberg frågade "Vart är vi på väg?" hamnade jag i mental fosterställning. 

En gång, 2002, blev vi bara trea. Det tänker jag inte nämna.

 Skojigast, vad jag minns, var att klå Stefan Holm -  den gången i lag med Karin Hübinette -  trots att det bara var med en poäng. Han tyckte inte alls att det var kul.

 Lite extra skoj så här i efterhand var det att vi gav Filip och Fredrik så rejält på nöten. De blev så duktiga senare.


Vilka som besegrade oss? Vad konstigt, det har jag helt glömt bort.

 Men nu kommer jag däremot ihåg vad den där andra vagnen kallas. Dressinen. 

 Så trögtänkt får man absolut inte vara om man ska platsa i "På spåret"!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.