Cecilia Hagen: Så vinner man "På spåret"

Publicerad
Uppdaterad
Nu ska jag berätta hur man ska vara för att vinna "På spåret". Det kan jag göra eftersom jag har gjort det. En gång av sex.
Man ska vara rejält korvstoppad. Man ska ha gått i den typ av skola jag gick i på 60-talet. Man ska vara receptiv, det vill säga bra på att suga åt sig nördkunskaper och sen aldrig glömma dem. Men man behöver inte nödvändigtvis vara en god analytiker eller debattör eller resonör.
Man ska tycka om att vinna och vara en smula exhibitionistisk. Det ska pirra lite i en när man sitter i den där förstaklassvagnen eller om man nu hamnat i vad den andra nu heter. Godsfinkan? Kuvösen?

Jag vann 1995, det var första gången jag deltog, och jag var då i lag med Tomas Tengby.
Övriga fem gånger har jag alltså inte vunnit. En gång gick jag till final tillsammans med Adde Malmberg. Det var mitt fel att vi stöp. Han sa att premiärministern mellan Wilson och Thatcher hette Callaghan, jag sa nähä. Hade Adde fått säga sitt hade vi kammat hem segern.
Sen har jag kommit till final tre gånger med Hoa-Hoa och där har vi liksom säckat ihop totalt varenda gång. Trott att vi varit i Ouagadougou när vi i själva verket befunnit oss i Göteborg. Ungefär.

Hoa-Hoa, han drog på tio ett antal gånger under vår karriär. Det gjorde aldrig jag. Eller nästan aldrig. Varje gång Oldsberg frågade "Vart är vi på väg?" hamnade jag i mental fosterställning.
En gång, 2002, blev vi bara trea. Det tänker jag inte nämna.
Skojigast, vad jag minns, var att klå Stefan Holm - den gången i lag med Karin Hübinette - trots att det bara var med en poäng. Han tyckte inte alls att det var kul.
Lite extra skoj så här i efterhand var det att vi gav Filip och Fredrik så rejält på nöten. De blev så duktiga senare.

Vilka som besegrade oss? Vad konstigt, det har jag helt glömt bort.
Men nu kommer jag däremot ihåg vad den där andra vagnen kallas. Dressinen.
Så trögtänkt får man absolut inte vara om man ska platsa i "På spåret"!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag