Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carolina Gynnings kamp mot demonerna – mörka tiden

Programledaren berättar öppet om barnlängtan och nya lägenheten.
Carolina Gynning använder målande som terapi.
Carolina Gynnig säger att hennes mamma Agneta Gynning är ett av hennes stora stöd.Foto: Charlotte T Stromwall / Charlotte T Stromwall
Carolina Gynnig säger att hennes mamma Agneta Gynning.
Gynning väljer bort människor med ”halvdålig energi”. Här syns hon med kärleken Viktor Philipson.Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Carolina Gynning.Foto: Stella Pictures
Carolina Gynning.Foto: Jari Kantola / Stella Pictures
1 / 7

Utåt sett är Carolina Gynning energisk och glad, men det finns en mörk baksida.

Nu berättar Carolina Gynning om den svåra tiden med ångest – och det ständiga arbete som krävs för att hålla den psykiska ohälsan borta.

Konstnären Carolina Gynning, 40, och hennes mamma, skulptören Agneta Gynning, 67, skänker och säljer konst på en av världens mest populära konstmässor. Affordable Art Fair hålls den 10-13 oktober i Nacka strandmässan, och årets tema är psykisk ohälsa.

– Psykisk ohälsa är något jag själv har fått jobba med hela livet. Jag vet hur det är när man mår dåligt, säger Carolina Gynning.

Carolina Gynning blev rikskänd i dokusåpan ”Big Brother” 2004. Då hade hon levt ett stormigt liv som modell utomlands, med alkohol, droger och destruktiva relationer. Även om den tre månader långa tv-inspelningen tvingade henne att bryta mönster, så eskalerade panikångestattackerna.

– Jag mådde väldigt, väldigt dåligt. I ”Big brother” gick jag från att vara en vanlig tjej till känd över en natt, med allt vad det innebar. Jag låste in mig i tre månader och målade, säger hon.

2018 separerade Carolina Gynning från pappan till hennes två döttrar, och föll återigen ner i en djup svacka. Men den här gången hade hon verktygen att hantera ångestanfallen.

– När jag gick igenom min skilsmässa var det väldigt mycket ”art therapy” som gällde för mig. Vid alla stora jobbiga händelser i livet så har det funnits där.

Carolina Gynnings 5 tips mot ångest

* Omge dig med snälla människor.

* Var öppen med hur du mår.

* Uttryck dig kreativt – måla eller skriv dagbok.

* Fysisk träning. Hård styrketräning eller löpning funkar bäst.

* Terapi kan vara ett sätt att få loss svåra saker.

.

Agneta Gynning: Jag är stolt över min dotter

Carolina Gynning berättar att hon har provat en rad olika terapiformer. Under hypnos fick hon upp inre bilder, som sedan blev motiv på tavlor. Vissa av dem är så starka att Carolina Gynning själv har svårt att titta på dem – som när hon leder en ung, naken version av sig själv ut ur en snårig skog. För Agneta Gynning kan det också vara tungt att se.

– Det väcker naturligtvis många tankar hos mig. Jag vet ju att Carolina har den här mörka sidan med sin ångest, som hon kämpar med. Bilderna är starka, och väldigt utlämnande också. Carolina har alltid varit väldigt öppen med hur hon mår och hur hon har kämpat med sin ångest. Jag kommer själv från en generation där man kanske inte varit så öppen med det, säger hon.

Agneta Gynning är stolt över sin dotter och var hon befinner sig i livet i dag.

– Carolina har hittat en balans, framför allt har hon hittat sätt att använda när hon får sin ångest. Dels att hon målar, och att hon är duktig med att ta hand om sin hälsa. Hon håller sig stark. Jag är trygg med Carolina i dag och har varit det länge. Det är modigt av henne att vara så öppen.

Gynning val: ”Jag vill inte”

Enligt Carolina Gynning har hennes mamma, och hela familjen, varit ett stöd för henne i tuffa perioder med mycket ångest. Hon menar att det är viktigt vilka man omger sig med – och har valt bort människor från sitt liv för sitt eget måendes skull.

– Jag vill inte vara runt någon med halvdålig energi, utan det är väldigt viktigt att jag hela tiden omger mig människor som är snälla och behandlar mig väl.

Carolina och Agneta Gynning har valt att en del av intäkterna från Affordable Art Fair ska gå till den ideella föreningen Mind (mind.se), som arbetar med att förebygga psykisk ohälsa.

Poserar på röda mattan med Viktor Philipson.