Carolas verkliga relation med Runar - nu berättar hon

Carola Häggkvist.
Foto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS
Expressens reporter Dante Thomsen och Carola Häggkvist.
I dag lever Carola efter sitt eget motto: "Livet är inte alltid lätt men det är värt att leva".
Foto: Dante Thomsen.
Carola Häggkvist.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Expressens Dante Thomsen intervjuar Carola Häggkvist.
Carola träffar ett fan i Stockholm.
Foto: Dante Thomsen.
1 / 7

Carola Häggkvist, 51 år, lever fortfarande som en stormvind.

Nu berättar hon om sin comeback som popsångerska, relationen till exmaken Runar Sögaard och kritiken från Christer Björkman.

– Jag kan blöda för andra människor i mitt privatliv, men i mitt jobb vill jag att det ska vara lite mer ordnade förhållanden, säger Carola.

För första gången på flera år släpper Carola Häggkvist en poplåt. "Til' the end" handlar om kärleken till barnen Zoe och Amadeus och skrevs i Sydafrika tillsammans med pojkvännen Jimmy Källqvist, 47.

– Jag har ju den erfarenheten att älska både ett biologiskt barn och ett barn som inte är biologiskt men som är fött i mitt hjärta och hur det är lika starkt, berättar Carola.

Under fredagskvällen kommer sångerskan att framföra "Til' the end" på galan Världens barn där pengar samlas in för att förbättra livssituationen för utsatta barn.

Ett ämne Carola brinner starkt för.

– När man är vuxen tar man egna beslut och man står ansvarig, men när man är barn så är man så väldigt oskyldig. För mig blev den här låten väldigt känslosam.

Carola Häggkvist.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

LÄS MER: Carola Häggkvists miljoner – här är artistens tillgångar


En av de första gångerna Carola sjöng "Til' the end" var på sonen Amadeus student i somras. Då kom tårarna.

– Som mamma har man mycket att säga när ens barn tar studenten och det blev så att jag sa det med den här sången. Samtidigt var det av respekt, Runar var ju där också och jag ville inte ta för mycket plats. Men när jag sjöng den första raden: "The moment I saw your face", den känns och det var många med oss som blev rörda.

– Jag glömmer aldrig den där känslan när man möter ett barns ansikte för första gången och så tänker man bara "där är du ju, dig har jag känt i hela mitt liv". Min mamma fick ju tyvärr en förlossningspyskos med mig så hon kunde inte ta mig till sig den första tiden. Jag hamnade på ett hem i Bromma i några veckor och så gick det bra sen.

Har det påverkat dig på något sätt?

– Inte vad jag vet för det kändes mest positivt. Det löste sig och jag har inte fått några större men efter det. Jag är uppvuxen i en väldigt glad och trygg familj.

Carola: "Livet fantastiskt men det är tufft också"

I dag lever Carola efter ett eget motto: "Livet är inte alltid lätt men det är värt att leva".

– Livet är fantastiskt men det är tufft också.

Har skilsmässan med Runar påverkat din och Amadeus relation?

– Han var så liten så han upplevde inte själva separationen utan det är mer det andra. Han är en väldigt trygg kille och det har gått bra på alla sätt så jag har inget att oroa mig för annat än att jag har velat finnas där mer. Men i och med mitt yrke tycker jag att jag har kunnat göra det.

– Det är ingen optimal lösning men som jag sa till honom när han var liten och frågade, vi ville hellre ge honom två glada hem i stället för ett ledset. Och det tror jag att han har fått. Men det betyder inte att jag inte tycker att man ska göra allt i sin makt för att hålla ihop.

Brukar du och Runar höras i dag?

– Nej det gör vi inte. Man vill ju inte att barnen ska vara någon slags medlare men för Amadeus skull frågar jag hur det är med hans pappa och om han är okej. Utan att gå in för mycket på hur det går med Jessica (Runar Sögaard och Jessica Sögaard begärde skilsmässa i somras, reds anm.) och så vidare. Jag skickade blommor när de gifte sig.

Runar Sögaard och Carola Häggkvist.
Foto: BJÖRN LUNDBERG

LÄS MER: Så fann Runar och Carola varandra igen 


Hur var det att återförenas på Amadeus student?

– Innan dess hade vi inte setts på väldigt länge men vi ville verkligen göra det för barnens skull och för gemensamma vänner som hängt med länge. Men det gick bra och vi hade festen på neutral mark, det tyckte jag kändes bra.

Det har gått ganska många år sedan du släppte en poplåt?

– Ja, framför allt en popplatta.

Du ska släppa en skiva alltså?

– Jag har ju massa låtar men det är en del pusselbitar som jag vill ska vara i fas. Efter "Så mycket bättre" gjorde jag fem turnéer på två och ett halvt år. Det kickade i gång mig att gå in i studion. Jag diggar verkligen att vara i studion, egentligen har jag jättemånga melodier i mig.

Carola om att fylla 50 år

Du fyllde 50 förra året, hur ser du på din karriär framöver?

– Jag vill nog göra en bredare Tomas Ledin, jag tänkte hålla på tills jag trillar av pinn. Jag tycker att det är jättekul att undervisa, jag vill göra en popplatta och har en mängd förfrågningar från olika tv-program. Sedan ska jag skriva klart min bok.

– Jag känner att det har blivit en nystart efter 50. Nu vill jag vara lite snäll mot mig själv också. Jag vet vad jag vill göra men jag vill göra det med folk som jag tycker om. Jag kan blöda för andra människor i mitt privatliv men i mitt jobb vill jag att det ska vara lite mer ordnade förhållanden.

Har det inte varit det?

– Jag jobbar ju dag och natt. Det är hela tiden. Någonstans måste man sätta stopp, när slutar jobbet? Jag har känt mig väldigt stark på scenen den senaste tiden. Sedan ska jag komma i form, jag har fortfarande inte opererat mitt knä efter att jag skadade mig under "Så mycket bättre" när mitt ledband gick av. Jag är lite slarvig där.

Gör det ont?

– Ja men inte hela tiden. Det beror lite på vilka skor jag har.

Carola Häggkvist.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Du har inte haft någon 50-årskris?

– Nej, jag tycker inte det. Mina väninnor som också har gått över strecket har fått vallningar och kommit in i tropikläge men för mig var det väldigt kort.

Nyligen spenderade Carola och Jimmy Källqvist ett halvår i Sydafrika där de har köpt ett hus.

– Jag älskade faktiskt att komma hem. Det var fantastiskt i Sydafrika men det var ett skönt välkomnade att komma till Sverige. Jag uppskattar hemma mer, både det vi har i Sverige och det jag har här. Men samtidigt var det nödvändigt för mig att komma i väg en stund, det har jag egentligen velat göra för länge sedan. Jag tror att det är nyttigt för oss som är i rampljuset. Både att få vara mamma och jobba med huset där nere.


LÄS MER: Carolas okända liv med kärleken – utanför Sverige


Delar du och Jimmy samma tro?

– Ja, han har i alla fall inte någon annan tro. Han är inte lika engagerad och har inte de erfarenheterna som jag har men han är i alla fall en kristen kille.

Carola Häggkvist och Jimmy Källqvist.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Hur har det varit att leva i rampljuset sedan barnsben?

– Det har varit okej för mig, jag har haft mina andningshål i min tro och att jag har gjort roliga saker. Man får ta ansvar för sitt liv. En del kanske är rädda och tror att man alltid behöver synas men jag känner inte så. Absolut har det varit tufft ibland men det är mycket bättre nu.

Är du färdig med Melodifestivalen nu?

– Jag kommer alltid ha en relation med Melodifestivalen och mitt genombrott där var väldigt unikt inte bara för mig utan också för Melodifestivalens historia. Så på något sätt kommer jag nog vara med i framtiden men jag vet inte på vilket sätt. Man behöver ju inte tävla.

I sin självbiografi skriver Christer Björkman att du är krävande och att din musik är ointressant, vad säger du om det?

– Att jag är krävande tar jag som en komplimang. Men det sporrar mig att få en sådan här känga, nu ska han få se! Jag tror inte att han tycker min nya låt är ointressant, säger hon och skrattar. 

Carola har som sagt fyllt 50, men hon har inga planer på att sakta ner.

– Jag är inte färdig än. Jag gillar mitt liv och jag har kul. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.