Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carolas tårar – insikten på bröllopsresan med Runar

Carola om ämnena hon väljer att inte prata om i "Stjärnorna på slottet".
Carola Häggkvist i ”Stjärnorna på slottet”.
Foto: SVT.
Carola Häggkvist blir känslosam i lördagens avsnitt.
Foto: SVT.
Carola Häggkvist och Runar Söögard gifte sig 1990.
Foto: SVT.
Carola Häggkvist öppnar upp om svåra tiden.
Foto: SVT
Per Andersson försöker trösta Carola Häggkvist när hon berättar om den svåra tiden.
Marika Carlsson och David Lagercrantz lyssnar på Carolas starka berättelse.
1 / 7

Carola Häggkvist blir känslosam i SVT:s ”Stjärnorna på slottet”.

I programmet berättar hon om när hon visste att relationen med Runar Sögaard var över, om uppbrottet och att hon pressades så hårt i sin karriär att hon gick i tankar att ta sitt liv.

– Pappa kom över, för jag stod med ett rakblad, säger Carola med tårar i ögonen i programmet.

Carola Häggkvists, 54, och Runar Sögaards, 53, förhållande gick inte många förbi. De gifte sig inför 6 000 människor 1990, och när de tio år senare gick skilda vägar blev det en stor medial uppståndelse.

Under åren som har gått sedan dess har fler och fler saker sipprat fram om relationen mellan dem. Bland annat har Runar anklagats för att ha skjutit ihjäl Carolas katt, något han också erkänt.

När Carola i lördagens program av ”Stjärnorna på slottet” har sin dag, öppnar hon upp och berättar nya detaljer om uppbrottet – och när hon egentligen kände att allt inte stod rätt till.

– När jag förstod det? Bröllopsresan förstod jag det väl egentligen. Då lurade jag mig själv allra mest, säger Carola i programmet.

Carola: ”Jag stod med ett rakblad”

De träffade 1987 under en period som var turbulent för Carola. Efter att ha slagit igenom som 17-åring 1983 upplevde Carola flera tuffa år. Tre år efter genombrottet släppte hon sin första internationella platta, ”Runaway”.

Men att det ens blev något album var långt ifrån säkert. I programmet berättar Carola att hon inte kände sig säker på skivbolaget, Bee Gees, som skulle ta den då 20-åriga svensken ut i världen.

– Så fort jag signade så var det som, jag bara såg som ett galler. Jag kände direkt att det inte var rätt. Min kropp reagerade och jag förlorade allt järn i kroppen. Jag började bli deppig och frågade min manager om jag kunde ta mig ur det där. Han sa: om du inte fullföljer albumet med Bee Gees så kommer det bli så dyrt så att din pappa behöver sitta i fängelse.

En känslosam Carola fortsätter att berätta att hon under den här perioden mådde väldigt dåligt.

– Mamma och pappa visste inte hur de skulle göra. Pappa kom över, för jag stod med ett rakblad, säger Carola i programmet och ögonen tåras, samtidigt som hon för handen över handleden.

– Det blev en väldigt bra platta, men det var fel tajmning, i rätt tid hade jag behövt göra min internationella karriär, säger hon.

Det vände när hon träffade producenten Lawrence från Santa Barbara.

– Vi blev förälskade, då järnet åkte upp. Men lite kulturkrock så det blev ingen lång romans med honom.

Berättar om beslutet: ”Då bröt jag”

Nej, relationen höll inte längre men Carola menar ändå att romansen hjälpte henne där och då, innan hon går in på Livets ord och äktenskapet med Runar Sögaard.

– Absolut kan man tappa bort sig själv och det gjorde jag väl mest när jag gav bort mitt hjärta till honom som jag gick och gifte mig med. Det var ett väldigt stort medialt pådrag när vi skulle gifta oss.

– Jag trodde på äktenskapet och ville uppmuntra andra att tro på äktenskapet och familjen.

För Carola blev sonen Amadeus, som föddes 1998, vändpunkten.

– Den här upplevelsen att man går och bär på världens största skatt. Det var också lite uppståndelse kring det, men det var en av mina bästa upplevelser i livet, jag älskade det.

Det var under hans första år som hon också förstod att äktenskapet inte skulle hålla. 

– Utmaningen är att då ser man plötsligt vad som saknas. Jag förstod att det här inte kommer att fungera, relationen liksom. Då bröt jag medan Amadeus fortfarande var så ung, säger hon.

– Jag tänkte att jag kan väl försöka vara olycklig fram tills jag dör men jag kan inte ge det till min son. Jag måste vara en levande person. 

Carola: Har inget att dölja

När Expressen talar med Carola inför programmet svarar hon på frågan om det finns något ämne som inte inte ville prata om i ”Stjärnorna på slottet”.

– Alltså jag har inget direkt att dölja förutom att jag ju vill vara vis och sätta en gräns vid en del bitar så klart. Men de är inte många.

– Det har ju kanske med en del familjeband och så att göra, men jag är av den övertygelsen att man inte ska vara rädd att... inte att hänga ut människor, men att det måste göras på ett rättrådigt sätt och där tycker jag vi hittade en bra balans när man pratar om både upplevelser inom församling, upplevelser inom tidigare äktenskap. Som egentligen är oerhört privat, men i och med att det var offentligt och hängdes ut och vi också gjorde det offentligt i tv så förstår jag att det blev väldigt många som fick ta del av det.

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.


Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.


Ring 112 eller åk till en akutmottagning. 

Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. 

Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.


Bris: 116 111, bris.se. 

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se. 

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: rodakorset.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se  

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.se.

Telefonjouren: 020 -18 18 00.


Källa: mind.se och www.spesistockholm.se 

Carola imponerades av Grynet Molvig under inspelningen av ”Stjärnorna på slottet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.