Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carolas räddning i ensamma jularna: ”Folk tror att allt är glammigt”

Ur arkivet: Här dansar kronprinsessparet loss till Carola och Zara Larssons jättehit
Innan utlandsresan blir det jul hemma på Steninge.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Måns Zelmerlöw och Carola Häggkvist har en julshow ihop.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är mycket arbete bakom den stora showen.
Foto: Maria Brander

När Måns Zelmerlöw och Carola Häggkvist sjöng duett för första gången var Måns så nervös att han efteråt inte vågat titta på framträdandet igen.

Men sedan dess har artisterna gått igenom ”samma eld”, och funnit varandra på ett sätt som resulterat både i en gemensam julshow och en jullåt. 

– Mina jular har verkligen inte alltid varit rosenröda. Det är både skilsmässa och två föräldrar som är borta. Det har varit krossad kärlek, och ett barn varannan jul. Hur kul är det? säger Carola.

Det är en av de där orimligt snöiga dagarna i slutet av november, då precis allt är ett täcke av vitt. Men i den enorma studion en bit utanför Stockholm råder ändå mörkret före ljuset, och i en värld som ännu inte riktigt existerar, så letar sig Måns och Carolas röster närmare varandra från var sin del av rummet. 

Luften blir för en stund andaktsfullt stilla, och nog är det lätt att känna sig liten på jorden i skuggan av en monumental ljusrigg och ett 13-mannaband. 

Men när artisterna lägger sista handen vid sin nya julshow, så finns här också plats för komisk lättnad: Calle Norlén har skrivit ett lite syrligt manus fullt med gliringar riktade mot de två artisternas mest uppmärksamhetssökande sidor, och när duons första samarbete kommer på tal, undrar Carola om Måns ens hade kommit i puberteten då? 

Tillfället hon syftar på är deras duett i samband med Victoriadagen 2007. Då var Måns visserligen 21 år, men så rosigt slätrakad och inte minst hänförd att han ändå påminde lite om ett entusiastiskt barn.

– Det var ett av mina första tv-framträdanden efter ”Cara Mia” och jag var så fruktansvärt nervös, säger han nu, där vi sitter omringade av svarta paljettkläder i Carolas loge (Måns verkar inte ha någon).

Det märktes.

Carola och Måns inför kronprinsessans 30-årsdag.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STEFAN LINDBLOM
”Sen dess har du bara förädlats”, säger Carola till Måns.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

– Ha, ha. Ja, jag var inte speciellt bra där, och har aldrig vågat titta på det. Men Carola la i de där unika extra fyra växlarna när det väl gällde. Jag hade inte riktigt lärt mig det än då.

– Men du var så söt, för du visade verkligen vad du kände. Det gör du än i dag faktiskt, utbrister Carola som sitter i soffan mitt emot.

– Och sen dess har du bara förädlats, tycker jag. Det har varit lätt att mötas, och du har lärt dig det där med ”en extra växel” när det gäller. Du går ju där och såsar på repen numera. Jag såsar inte på repen, fortsätter Carola. 

”Vi drack väl mest vin i ihop”

Något som visar sig vara helt sant. För när det väl blir dags för genomdrag sitter Måns mest still tills det är dags att köra. Medan Carola far runt mellan musiker, sångare och tekniker. Rabblar manus, byter skor till högklackat, och lyckas med att snubbla över undertecknad, innan hon med glatt humör återfår balansen.

Det går inte att ta miste på engagemanget. Ändå har det tagit tid för Måns och Carola att få ihop ett samarbete i större skala.

– Vi har ju känt varandra jättelänge och har pratat om att vi borde göra något tillsammans. Men vi drack väl mest vin i ihop, det var väl det, säger Måns med ett leende.

Ni drack vin, och du fick en massa nej innan du fick ett ja. Det här börjar låta som när du pratade i ”Så mycket bättre” om hur du träffade din fru?

– Ja, precis. Ha, ha. Nej, men det har alltid känts som att vi borde göra mer ihop, i och med att vi är så pass lika på scen i vår energi och vad vi tycker om.

Carola och Måns gillar att arbeta ihop.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Varför har ni klickat?

– Jag tänker att vi båda är Eurovision-artister, och därmed drillade och slipade som i ett Formel 1-race. Det kräver ganska mycket, och vi har gått igenom den elden. Sen tänker jag på att vi är entertainers båda två, säger Carola.

– Musikaliskt har man fortfarande den här poppen i sig. Det har ju du också Måns. Vi vill ju båda vara rockigare än vad vi är. Ha, ha, Samtidigt hade varken ”Heroes” eller ”Evighet” haft den där punchen utan rockkänslan.

Hur har det varit att enas kring låtlistan?

– Förvånansvärt smärtfritt det också, även om du hade femtusen förslag där på mötet i maj, svarar Måns.

– Ja, men jag vill heller inte vara ”safe”, kontrar Carola.

– Musik är en färskvara, och jag har velat testa grejer. Ibland måste jag bara få göra det, så att jag kan släppa det sen. Eller så gör jag det ändå.

– Men i en stor produktion blir minsta avsteg en stor grej, säger Måns.

– Ja, och ibland när jag har gjort stora produktioner och har velat låta det flyga, så har jag pratat med teknikern om att ha ett eller två tillfällen där man kan få vara lite spontan. Så att de är beredda på det.

Det har varit krossad kärlek, och ett barn varannan jul

Ni har i alla fall med er nya låt ”Let’s sing”, där ni uppmanar till att tänka på alla som inte har någon eller som har fått sina hjärtan krossade. Har ni själva sådana jular i bagaget?

– Ja. Mina jular har verkligen inte alltid varit rosenröda, säger Carola.

– Det är både skilsmässa och två föräldrar som är borta. Det har varit krossad kärlek, och ett barn varannan jul. Hur kul är det? Och så tror folk att allt är glammigt.

– Men sen kom Zoe, och då blev hon nästan min räddning. Det är både fint och lite sorgligt.

– Så jag har min dotter och jag har min tro. Jag känner mig rik på insidan, har fantastiskt många vänner, och känner mig förtröstansfull även om en del saker suger.

– Det känns som att du mår väldigt bra och är på en bra plats nu? säger Måns.

– Ja, I’m fine. Jag är på g.

Carola om jularna som inte alltid har varit rosenröda.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

– Men om du tänker på det där om jag har någon, ja då har jag några som uppvaktar mig. Det är jätteroligt. Rent relationsmässigt finns det några trevliga som jag inte riktigt har hunnit etablera någon mer kontakt med. Alltså jag jobbar lite för mycket märker jag. Det är jobb och Zoe.

Men det är skönt att vara uppvaktad?

– Ja, det är trevligt. Sen tror man kanske att det är jättemånga. Men det är inte så många som har mitt telefonnummer…

Så du känner dig som singel?

– Jag är singel, verkligen.

– Men jag tycker det är fint att vara två, och slipas mot varandra. Sen är det lättare att vara själv, även om det kanske inte alltid är önskat. Man kan ju åka i väg på semester med vänner och så där. Men jag är jättehärlig att vara ihop med. Jag är kramig, påhittig och gullig, men jag är också kräsen, måste jag säga. Jag har träffat några i mitt liv där det klickat, men sen har det inte hållit hela vägen av olika anledningar. Men då kan jag inte ta det näst bästa sen. Det kanske låter illa. Men jag kan inte göra det bara för att.

”Familjer kan se ut på olika sätt”

När jag träffade Petra Mede pratade hon om att många kvinnor efter 50 inser att de trivs bättre på egen hand. Men du verkar inte känna så?

– Ja, men det handlar inte bara om oss, utan om barnen. Jag minns att Amadeus tyckte att det var jättehärligt när jag var i en relation med Jimmy. Zoe också. Jag tror fortfarande på familjen, även om den kan se ut på olika sätt.

– Jag tror också att vi måste våga vara beroende av varandra, vi har gjort oss själva så oberoende. Men jag har behov! Vi kan väl hjälpas åt, utforska och utmana?

Dina familjeutmaningar ser lite annorlunda ut Måns. Du har precis blivit pappa igen. Är det inte jobbigt att vara i väg på turné då?

– Ja, jag har ju gått och blivit trebarnsfar, och det funkar ju. Men hela den här hösten har varit den mest hektiska i mitt liv, och det var inte riktig meningen att det skulle bli så. Men jag har en oerhört förstående och stöttande fru som har varit helt otrolig i det här. Sen är det klart att jag saknar mina barn enormt. 

– Jag märker också hur mycket fyraåringen Albert saknar sin pappa. Vi var ju i Amsterdam i torsdags och spelade på en stor Eurovision-grej, och sen skulle jag flyga hit för att vara med i ”Nyhetsmorgon” på lördag. Men då flög jag via London, bara för att hämta honom i skolan och ta en fika innan jag flög vidare. Jag saknade honom så fruktansvärt.

https://www.instagram.com/p/Cj-qbWSMS4A/?utm_source=ig_web_copy_link

Kommer familjen över något under turnén?

– Ja, men problemet är att skolgången är från fyra år och obligatorisk, så det ställer till det. Men det kommer att komma över lite helger, och jag flyger hem när vi inte spelar.

Får du bebisnätterna då?

– Det får jag absolut. Det är inte hem och ta det lugnt. Min fru får ju inte så mycket sömn just nu.

– Samtidigt är jag efter pandemin glad att få jobba överhuvudtaget. Det är så fantastiskt kul att få göra det här stort på arenor, och få se ett folkhav igen.

Ni turnerar till 17:e december. Hur ser ert julfirande ut sen?

– Jag kör julafton i Steninge med nära vänner, och sen sätter vi oss på planet på julaftonsnatten och flyger ned till Sydafrika, och så har vi juldagsmiddag i Cape town. Det blir jag och Zoe som åker ned till vårt hus där och våra vänner. 

https://www.instagram.com/p/BrCraRFBNal/?utm_source=ig_embed&ig_rid=c34f5ecc-de2e-4ad1-afa0-6408ea197ae0

Och du Måns?

– Ja, vi firar både engelsk och svensk jul. Men vi är i England i år, så min familj kommer över, och sen firar vi nyår i Skåne.

– Jag är lite traditionalist, och vill att julen ska se ut exakt som när jag var barn med is på dammarna, så att vi kan åka skridskor. 

Det låter svårt utanför London?

– Precis. Men jag gör allt för att mina barn ska uppleva en jul som är svenskare än vad jag någonsin upplevt.

Det låter ju som goda förutsättningar för att ni ska lyckas sprida julstämning även i alla kalla arenor där ute?

– Ja, det tror jag Jag tror att man kommer att gå därifrån och känna sig varm, julig och glad


A grand x-mas

Vad: Julkonsert med Måns Zelmerlöw och Carola Häggkvist som gästar arenor runtom i landet fram till och med 17/12. De folkkära artisterna har ett 13-mannaband i ryggen. Calle Norlén har bidragit med manus, och utöver julmusik i den lite mer amerikanska storbandsjazz-traditionen, så utlovar Måns och Carola ett par av sina största hits i nya versioner.


Vem: Carola, 56, är antagligen den av Sveriges artister som är mest förknippad med jul. Hon har under på senare år gett egna julkonserter i Steninge slottslada, och har tidigare släppt flera julalbum. 


I övrigt är hon mest känd för sin medverkan i Melodifestivalen med de vinnande låtarna ”Främling” (1983), ”Evighet” (2005), samt ”Fångad av en stormvind” med vilken hon vann hela ESC 1991. Hennes mest spelade låt just nu är”Säg mig var du står” som hon sjungit in på nytt med Zara Larsson.

Carola har barnen Amadeus, 24, från äktenskapet med Runar Sögaard, samt dottern Zoe, 13.


Måns, 36, slog igenom med program som ”Idol” och ”Let’s dance”, innan han kom trea med ”Cara Mia” i Melodifestivalen 2007. Åtta år senare tog han hem hela Eurovision med ”Heroes”. Måns har även hyllats som programledare för ”Allsång på Skansen” och Eurovision 2016.

På julfronten har han tidigare släppt en julskiva, men även haft showen ”The Grand wonderland” på Grand Hotel, samt ”Tomten och bocken” tillsammans med Per Andersson.


Måns bor utanför London tillsammans med hustrun Ciara, och barnen Archie, 8 (från Ciaras tidigare förhållande), Albert 4, samt Ossian som föddes så sent som i somras.

Carola och Måns jobbar olika när det kommer till repen.
Foto: PETER KNUTSON / COPYRIGHT ©PETER KNUTSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.