Carolas kärleksbeslut efter uppbrottet från Jimmy

På midsommardagen har Carola Häggkvist premiär för sina exklusiva konserter i miljöerna runt Steninge slottspark där hon bor.
Jimmy Källqvist och Carola Häggkvist gick skilda vägar för drygt ett år sedan.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Carola Häggkvist är just nu aktuell med sommarkonserter i trädgården vid Steninge Slottsby.
Foto: Karin Törnblom
Carola Häggkvist medverkar i TV4-programmet ”Late night concert” 4 augusti.
Foto: Isabelle Edsmyr/TV4

Coronapandemin har gjort att Carola Häggkvist tvingats tänka om och hitta andra kreativa lösningar. 

Just nu är hon aktuell med trädgårdskonserter för 50 personer på Steninge Slottsby.

I närheten bygger även expojkvännen Jimmy Källqvist hus – och drygt ett år efter uppbrottet känner Carola sig nu redo för att träffa någon ny. 

– Jag börjar känna mig redo nu. En del vänner kommer med förslag, säger Carola. 

Carola Häggkvist, 53, har precis kommit hem från en utflykt med husbilen. Hon och dottern Zoe har i några dagar åkt runt i Sverige och besökt olika platser. 

Efter hemresan står hon och klipper sina tujor i trädgården vid Steninge Slottsby. I det lummiga området är hon både bosatt och aktuell med sina exklusiva trädgårdskonserter för 50 personer. 

– De här ställena har jag tidigare valt ut för att ha lite förmingel för konsertgäster innan de går till konsertplatsen i ett större område i Slottsparken. Nu kunde jag använda de här platserna som konsertplatser i stället. 

”Känns som att allting är på paus”

Carola beskriver det som att man måste hitta nya vägar att vara kreativ på, med tanke på rådande omständigheter.

– Det känns lite som att allting är på paus och man måste tänka om. Det krävs en helt annan logistik och man måste hela tiden påminna sig om att det bara är 50 personer.

Om tre år har Carola Häggkvist varit aktiv som artist i 40 år. Under åren har hon byggt upp en dedikerad publik och känner därför att hon har förmånen att göra den här typen av spelningar. 

– Många ser också det här som en unik möjlighet att få se Carola sjunga på en picknick. Jag har gått runt och bara stått nära dem, sjungit och förberett mig lika mycket som för en stor publik. 

Carolas nya utställning: ”Bra tillfälle”

Utöver det har hon även satt upp utställningen Carolas Place i en lada på gården, där hon visar upp kläder, guldskivor och pressklipp från förr. Några så långt bak som 1983. 

– Det är ett bra tillfälle att få möta ens supporters, ens nära publik som följt en så länge i karriären. Entrén är gratis och fläkten står på plats. 

Carola Häggkvist har ständigt pågående idéer och tankar i gång. Det spelar ingen roll att hon befinner sig mitt i en pandemi.

– För mig har det snarare blivit åt andra hållet. Nu ser jag andra möjligheter och då kreerar jag på andra sätt i mitt arbete. Det ser jag som något positivt, även om jag ibland undrar om jag kanske borde ha stängt av. Samtidigt är inte det min melodi. 

”En jättemärklig situation”

Carola Häggkvist tvingades däremot till ett kortare uppehåll tidigare i år. Hon var en av dem som fick corona och upplevde bland annat andningssvårigheter. 

– Då fick jag så klart ta det lugnt ett tag. Då jobbade jag hemifrån via mobilen och allt det här. Jag kan fortfarande känna av att jag blir andfådd ibland och behöver vila. Det är inte min starka sida. 

Carola tror att det varit bra om människor haft något fysiskt på sig som vittnat om det kritiska läget. 

– Typ en bandana där det står ”två meter” eller ”peace”. Det är en ny situation och jag tror faktiskt att man skulle tänka till mer. Sen om det funkar eller inte får diskuteras.

Den folkkära artisten har även märkt av pandemins påverkan på nöjesbranschen och ställer sig frågande till varför badstränder och stora köpcentrum som Ullared får vara öppet, när artister inte får underhålla människor. 

– De olika bestämmelserna sätter käppar i hjulet för så många. I såna här tider behöver man vår verksamhet, man behöver få tankarna på andra saker och fylla sin själ. Där är musiken så stark och ett viktigt redskap. Jag har själv flera som jag avlönar och det är en jättemärklig situation hur man ska handskas med allting och det blir så klart ett stort ekonomiskt bortfall. Jag känner verkligen med alla i musik- och teaterbranschen

Jimmy bygger hus i närheten

Carola Häggkvist och Jimmy Källqvist gick skilda vägar som par för drygt ett år sedan. Vänskapsrelationen är dock intakt och frodas än. 

Jimmy bygger just nu ett eget hus bara ett stenkast bort från där Carola bor.

– Vi turnerade ihop innan vi träffades och det blir nog lite lättare att gå tillbaka till en vänskapsrelation när man känner varandra sedan tidigare. När man inser att man inte dansar i samma takt i livet kan man ändå fortsätta vara vänner. 

– Samtidigt känner jag mig väldigt tacksam för den tiden som vi var ”lovers” och på väg till ett äktenskap. Nu blev det aldrig så men jag mår bra av det ändå. 

Artisten säger också att det har varit värdefullt för dottern Zoe, som ser Jimmy som en fadersgestalt och får fortsätta tillbringa mycket tid med honom. 

– Jag är jätteglad att de kan fortsätta ha den relationen. Vi får väl se vad som händer när någon av oss träffar någon ny. Då blir det mer konkret och lite annorlunda. 

Redo att gå vidare

Trots den nära vänskapsrelationen var det tufft när det tog slut. Drömmen om att rötterna skulle bli djupare och att de en dag skulle stå tillsammans försvann, vilket gjort att det tagit tid för Carola att gå vidare. 

– Det kan vara jobbigt att lära känna någon ny och sen vet man inte om det blir bra. Hej och hå. 

Har du träffat någon ny i dag?

– Nej, det har jag inte gjort. Jag har inte riktigt varit där om jag ska vara ärlig, men jag börjar känna mig redo nu. En del vänner kommer med förslag och då har de sagt emot varandra ”Nej nej nej, inte han”. Då tänker man ”Hoppsan, vem ska jag lita på?”. 

Det här är Carola Häggkvist

Ålder: 53.

Bor: Steninge Slottsby

Familj: Sonen Amadeus Häggkvist, 22, och Zoe Häggkvist, 11. 

Gör: Artist och underhållare. 

Aktuell med: Sommarkonserter med Carola varje helg i augusti via Carola.com. Utställning på Carolas place varje lördag mellan 12 och 14. 

Programledaren får stort stöd av sina kvinnliga artistkolleger – däribland Carola Häggkvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.