Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carolas familjehemlighet – lämnades bort till barnhem

Carola berättar om julprogrammet
Som nyfödd lämnades Carola bort till barnhem i en månad, efter att hennes mamma drabbats av en förlossningspsykos.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Men än i dag vet artisten inte var hon tillbringade sin första tid i livet – för att hennes föräldrar inte har velat prata om den traumatiska tiden.Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES

Som nyfödd lämnades Carola bort till barnhem i en månad, efter att hennes mamma drabbats av en förlossningspsykos.

Men än i dag vet artisten inte var hon tillbringade sin första tid i livet – för att hennes föräldrar inte har velat prata om den traumatiska tiden.

– Hon hamnade helt enkelt i en mammapsykos, då man inte riktigt kan ta till sig barnet. Det låter väldigt svårt och sorgligt, säger Carola i ”Carolas advent”.

Carola, 53, fick en svår start i livet, när hon som spädbarn lämnades bort på barnhem, då hennes mamma drabbades av en förlossningspsykos.

I ”Carolas advent”, som sänds på TV3 på söndag, berättar artisten för gästerna Plura Jonsson och Uno Svenningsson om den jobbiga tiden för hennes familj.

– Jag var faktiskt på barnhem en liten sväng, när jag var liten. Mamma fick en mamma-psykos. Så hon lämnade bort mig i över en månad, berättar Carola i programmet.

Carola: ”Ett trauma för henne”

Artisten konstaterar att hon inte minns något från händelsen, men att det är något som påverkade hennes mamma.

– Nej, men det var ändå lite speciellt. Det var ett trauma för henne.

Eftersom hon inte minns något själv från händelsen, så vet Carola bara sådant som hon har fått berättat för sig.

– Det var något jag fick höra när jag var lite äldre, att mamma hade lämnat bort mig när jag var nyfödd. Men som hon inte ville prata om. Hon hamnade helt enkelt i en mammapsykos, då man inte riktigt kan ta till sig barnet. Det låter väldigt svårt och sorgligt, säger Carola i ”Carolas advent”.

Relationen till föräldrarna: ”Viktig och stark”

Än i dag vet hon inte var hon hamnade, eller vilka som tog hand om henne – och kan bara spekulera kring var hon tillbringade sin första tid i livet.

– Men sen tog de hand om mig, jag har inte vetat var det har varit, för mamma och pappa har inte velat prata om det. Vad var det för personal? Var det troende människor? Ett tag tänkte jag att jag var lämnad till ett kloster kanske, att de hade bett för alla barnen där. Vad hände liksom? I don't know, säger Carola i ”Carolas advent”.

Trots – eller kanske på grund av – den svåra starten, så har Carola och hennes föräldrar alltid haft en väldigt nära och stark relation, berättar artisten.

– Men för mig har min uppväxt med mina föräldrar varit så viktig och stark. Vi var en dynamitfamilj, en överlevarfamilj. I dag förstår jag att den var ännu mer speciell än jag förstod då.

Expressen har sökt Carola, som inte vill kommentera ytterligare.

”Carolas advent” sänds söndagar 21.00 på TV3, men senaste avsnittet finns redan nu på Viaplay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.