Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carola såg sin mamma dö

Föräldralös. Artisten Carola Häggkvist har mist båda sina föräldrar på bara ett halvår. Carola satt vid sin mamma Anitas sjukbädd när hon i går kväll somnade in.
Foto: CORNELIA CORNELIA

I maj sjöng Carola Häggkvist, 38, på sin pappa Jans begravning.

I går drabbades hon av sin nästa svåra sorg.

Hennes mamma Anita Häggkvist, 60, avled efter sin långa kamp mot cancern.

Carola hann precis komma till Stockholm för att sitta vid sin mors säng när hon somnade in.

Annika Hagström.
Foto: TOMMYHOLL
Dog i maj. Carolas pappa Jan Häggkvist avled i maj.
Foto: PER PER
Dog i går. Carolas mamma Anita Häggkvist dog av cancer.
Foto: THOMAS

Carola Häggkvist skulle i går kväll ha givit en stor konsert på Scandinavium i Göteborg, arrangerad av Svenska kyrkan. Carola kom till Göteborg redan i onsdags och har repeterat flera gånger. Hon visste att hennes mamma Anita var mycket sjuk och kanske inte hade så lång tid kvar, men siktade ändå på att fullfölja konserten. Men i fredags fick Carola besked: – Din mamma har snabbt blivit sämre. Carola bestämde sent i fredags kväll att ställa in lördagens konsert och åka hem till sin mamma som länge vårdats för cancern.

Kritiskt skede

 Ulrika Hammar på Carolas skivbolag sa i går eftermiddag till Expressen: – Carolas mamma är just nu inne i ett väldigt kritiskt skede av sin sjukdom. Carolas förre man, predikanten Runar Sögaard, har varit i Los Angeles och arbetat. Han landade i går morse på Arlanda och tog omedelbart med sig parets son Amadeus, 6, för att hinna ta farväl av Anita Häggkvist. Carola stod sin mamma mycket nära och Anita Häggkvist blev överlycklig när Amadeus föddes 1998. Vänskapen mellan mor och dotter var stark och Anita följde ibland med sin dotter på olika evenemang. Men hon gillade aldrig att stå i rampljuset. Anita Häggkvist fick en svår form av cancer för flera år sedan och opererades. Carola stöttade sin mor och följde ofta med henne på återbesöken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Hög återfallsrisk

 Länge fanns det gott hopp om att sjukdomen var besegrad, även om hennes läkare visste att cancerformen har en hög återfallsrisk. I slutet av förra året blev Anita Häggkvist sjuk igen. Nu hade cancern spridit sig via metastaser. Hon opererades igen och fick dessutom cellgifter. I maj i år avled Carolas far Jan Häggkvist, 65, oväntat. Han hade länge haft problem med hjärtat, men hade inga synliga akuta problem. Ändå slutade hjärtat plötsligt att slå. Carola sa i en intervju med tidningen Land: – Det är otroligt ofattbart att pappa är död. Men minnet av pappa är så ljust och positivt. Det är skönt att veta att jag kommer att möta honom i himlen.

Sjöng på begravningen

 Jordfästningen hölls i ett gravkapell på Skogskyrkogården i Stockholm. Tv-journalisten Annika Hagström, som är nära vän med Carola, var en av de få begravningsgästerna. – Det var något av de mest innerliga evenemang som jag har varit med om. Carola sjöng, som hon aldrig gjort i hela sitt liv. Det var otroligt fint, säger Annika Hagström till Expressen. Hon vet att Anita Häggkvist har varit sjuk, men inte så svårt sjuk. När hon får veta att Anita Häggkvist avled i går, utbrister hon: – Stackars kära, vilken sorg, en sån enorm sorg. – Anita var med på Jans begravning. Hon var en söt liten flicka; hon såg mera ut som Carolas syster än en mamma. Hon har alltid sett ung och liten ut. Jag fick dessutom intrycket att trots att föräldrarna var skilda höll de varandra under uppsikt allihop.

Vid mammas sida

 Carola satt i går vid sin mors sida. Carolas presstaleskvinna Ulrika Hammar bekräftar: – Carola hann fram till sin mor i tid. Så sent som i onsdags intervjuades Carola av Göteborgs-Posten, då hon talade om sin fars död, den enorma sorg hon känt och att allt i livet inte bara är lovsång och hängivenhet: – Ibland kan jag ju undra var Gud är någonstans. Man kan ha frågor men inte kunna känna att han är där. Ibland har jag gråtit så mycket att jag trott att jag inte har fler tårar. – Liksom för alla som förlorar en nära anhörig har det förstås varit smärtsamt. Men vi möter ju alla död när vi går genom livet och vi ska ju alla dit så småningom. Det gäller att vara vaken inför det. Jag vet att pappa är i himlen och att han har det bättre där. Det var så tydligt att hans kropp bara var ett skal. Jag tror så starkt på att vi kommer att ses igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.