Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carola öppnar sitt hem för flyktingar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
För två veckor sedan fick Carola Häggkvist nog. Hon samlade ihop kläder och skor ur familjens garderober, packade några resväskor och åkte till Kos.
Foto: Jari Kantola
Under en vecka stannade artisten på den grekiska ön för att ta emot och hjälpa anländande flyktingar.
Foto: All Over Press
"Alla bilder och reportage om desperata flyktingar som försökte ta sig till Europa gnagde alltmer inom mig. Jag kände att jag ville göra något mer konkret", säger hon till Dagens Nyheter.
Foto: Simon Hastegård

Carola Häggkvist ville hjälpa flyktingar och samlade ihop kläder och skor.

Sedan reste hon till Kos i Grekland, där hon under en vecka tog emot och hjälpte anländande människor tills hon själv hamnade i arrest hos polisen.

Dessutom har artisten välkomnat fem flyktingar till sitt hem i Stockholm.

– Jag gav mitt nummer, mina kläder, mina pengar, min kärlek och omsorg. Fem bor hemma hos mig nu, säger hon i TV4:s "Nyhetsmorgon".

För två veckor sedan fick Carola Häggkvist nog. Hon samlade ihop kläder och skor ur familjens garderober, packade några resväskor och åkte till Kos. Under en vecka stannade artisten på den grekiska ön för att ta emot och hjälpa anländande flyktingar.

– Jag hade en öppen period efter sommarturnén och kände att "nu kan jag åka ner". Jag ville finnas på plats för människorna som tar sig över Egeiska havet. Den veckan har förvandlat mitt liv, säger hon i en intervju med TV4 "Nyhetsmorgon".

På Instagram utvecklar hon känslorna i en egen text:

"Jag kände ett stort behov av att i all tysthet få åka ned och vara verksam på plats där nöden är stor. Och det är något jag inte ångrar. Mötet med dessa underbara människor kommer jag för alltid bära med mig", skriver hon.


LÄS MER: Carola Häggkvist hyllar kärleken Jimmy

Hamnade i arresten

I videon på Instagram visar artisten hur flyktingarna anländer till strandkanten. Följarna hör Carolas röst när hon säger "welcome" till de som kliver av.

– Jag ville göra mer. Jag ville helst hyra en båt och vara ute på havet, men det fick jag inte för den grekiska polisen, säger Carola i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Men till slut hamnade artisten ändå i konflikt med polisen i landet. I TV4 berättar Carola Häggkvist om hur hon surnade till på en man som ville ta en motor och sa "ge mig 50 euro så att jag kan ge motorn till pakistanierna i min bil eller så tar jag motorn".

– Han ville inte ge mig 50 euro, så då tog jag motorn. Sedan blev det en car race med två bilar. Det var på riktigt. Till slut hamnade jag hos polisen och det var som att jag var skurken. Då hamnade jag i arresten. Man var lite skakis då, kan jag säga, säger hon i TV4.https://instagram.com/p/8MdEINgr6J/


LÄS MER: Carola Häggkvist: "Får nypa sig i skinnet"

Fem flyktingar bor hos Carola

Men klammeriet med polisen löste sig och förra veckan fick Carola Häggkvist, som då var tillbaka i Sverige, ett samtal till sin telefonfrån polisen i Malmö. Två iranska flyktingar menade att de kände Carola och att de ville komma till Stockholm. I en intervju med Dagens Nyheter berättar artisten att poliserna var tveksamma, men att de ändå ringde upp Carola.

– Jag berättade att jag träffat männen på Kos och gett dem mitt mobilnummer och bjudit in dem till Sverige, säger Carola Häggkvist till tidningen.

I intervjun i "Nyhetsmorgon" i morse utvecklar Carola att hon tagit emot flyktingar på centralstationen i Stockholm och att fem personer nu bor hemma hos henne.

– De underbara människorna jag träffade där från hela Mellanöstern är på väg upp, till Sverige, Tyskland och Belgien bland annat. Några har redan kommit till Stockholm. Fem stycken bor hemma hos mig. Det var den lättaste lösningen just nu, säger hon i TV4.

På Instagram skriver Carola själv om händelsen.

"Tog emot ena brodern inatt på T-centralen och som kom bort ifrån de andra två i Tyskland för en vecka sedan. Nu bor de hemma hos mig en kort tid tills de får en ny destination där de förhoppningsvis kan få landa och kalla för sitt hem. Vi säger welcome!", skriver hon.

I kväll uppträder Carola på galan "Hela Sverige skramlar" i Globen till förmån för flyktinghjälpen. Galan direktsänds på bland annat Expressen.se.

FÖLJ LIVESÄNDNINGEN: Expressen TV sänder live hela dagen inför "Hela Sverige skramlar"Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.