Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carola om uppbrottet från Runar: ”Tvungen att skydda mitt barn”

Enligt Carola Häggkvist har det trots framgångarna i perioder varit mycket tufft.
Carola Häggkvist.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Carolas julshow är i år inställd på grund av coronapandemin.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Runar Sögaard skriver om sina ex i sin självbiografi.
Foto: JONAS ENG

Carola Häggkvist, 54, har varit hyllad artist i snart 40 år.

I en intervju med Femina berättar stjärnan om sin frigörelse från alla som har försökt att styra henne.

Hon berör också uppbrottet från Runar Sögaard.

– Jag var tvungen att skydda mitt barn och blev den där lejoninnan. Men jag förstod inte att det skulle bli sju resor värre för mig efteråt, säger hon.

Det har gått 37 år sedan Carolas genombrott med ”Främling” i Melodifestivalen. Sedan dess har hon fortsatt vara en av landets mest uppmärksammade och omskrivna artister.

Enligt Carola Häggkvist har framgångens baksida varit svårtacklad.

– Det har blåst mycket mot mig, har det inte varit media är det andra bitar som har varit tunga. Jag har gått igenom ångest några gånger i mitt liv. Det är förfärligt och jag känner med dem som drabbas. Man har svårt att orka finnas till, för det går ut i fibrerna. Den biten önskar man ingen. Men i dag känner jag mig väldigt stark, säger hon till Femina.

Förändring efter metoo

Under metoo-hösten 2017 höll Carola en låg profil. Nu säger hon till Femina att uppropet var välbehövligt, samtidigt som hon beskriver 1980- och 1990-talen som männens värld.

Många i det ”äldre gardet” har genom åren betett sig kränkande ”utan att förstå det”, menar hon.

Men efter metoo-vågorna upplever Carola Häggkvist att det skett en förändring i musikbranschen.

– Männen satte sig verkligen i baksätet. Även under möten där många annars har kunnat styra hårt och säga en del saftiga grejer. Bara om det varit en man som har tagit ledarrollen och styrt har det ansetts okej, säger hon till Femina.

Vägrar läsa Runars bok

På ett personligt plan säger hon sig i dag befinna sig i en frihetskamp – en frigörelse från de män som har velat dra nytta av henne, styra henne och i vissa fall lyckats såra henne.

Carola har vägrat läsa exmaken Runar Sögaards nyligen utkomna självbiografi eller kommentera deras relation i detalj.

I boken skriver Runar om deras tioåriga, mycket omskrivna, äktenskap och varför de enligt honom bröt upp år 2000. Han skriver också om sin andra exhustru, Jessica Panzar.

”Både, Carola och Jessica Panzar, som varit gifta med honom väljer att inte ta del av hans texter av djupt personliga skäl då tiden med honom gjort och fortfarande gör tillräckligt med stor skada i deras liv”, skrev Carolas presskontakt i ett mejl till Expressen i samband med att boken kom ut.

”Helt obegripligt svårt”

För Femina avslöjar Carola Häggkvist att skilsmässa länge var otänkbart. Men efter att paret fått barn ihop var hon tvungen att göra något, att skydda sitt barn som ”den där lejoninnan”.

– Men jag förstod inte att det skulle bli sju resor värre för mig efteråt. Det har jag inte pratat om så mycket, men det har varit helt obegripligt svårt, säger hon till tidningen.

Carola ser förlåtelse som ett viktigt redskap för att kunna gå vidare.

– Man vill ha ett mjukt hjärta men samtidigt inte göra om samma misstag. Man måste helt enkelt inse att en del personer bara använder sig av andra människor – av framgångsrika kvinnor, makt, och pengar. Det är helt förfärligt. Och ännu värre är det när man klär in det i andlighet, säger hon till Femina.

Tidigare i november berättade Carola i en intervju med Expressen att ett liv i rampljuset har lärt henne att hantera jobbiga situationer, allt ifrån ex till nuvarande coronapandemi.

– Jag låter saker och ting bero, jag är så pass luttrad av att vara i stormiga situationer ända sedan jag slog igenom, både medialt och i livet, då låter man saker och ting bero, sa hon.

Runar Sögaard om relationen med Carola

I höst släpper Runar Sögaard en självbiograf.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.