Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carola Häggkvist i ”Sverige samlas och hjälper” – samlar in pengar till Ukraina

Hjälporganisationens uppmaning: ”Skänk pengar”
Carola Häggkvist är en av artisterna som ska uppträda på Kungsträdgårdens scen i Stockholm.
Foto: DUYGU GETIREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessparet kommer också de att vara på plats.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

På torsdagen direktsänder TV4 insamlingskvällen ”Sverige samlas och hjälper”. 

Artister, hjälporganisationer och andra gäster samlas för att skänka pengar till de drabbade i kriget i Ukraina. 

Carola Häggkvist är en av artisterna som ska uppträda på Kungsträdgårdens scen i Stockholm.

Även kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer att närvara.

Den 10 mars hålls en insamlingskväll på TV4 klockan 20.00 för att hjälpa de människor som drabbas i det pågående kriget i Ukraina. 

”Sverige samlas och hjälper” sänds direkt från Kungsträdgården i Stockholm och leds av Soraya Lavasani och Pär Lernström.

På gästlistan återfinns många celebriteter, däribland kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Artisterna som kommer uppträda är bland andra Carola Häggkvist, Måns Zelmerlöw och Thomas Stenström.

Carola Häggkvist som inte har uppträtt sedan i julas, tycker att insamlingskvällen är ett viktigt evenemang som ger musiken utrymme att bidra och ge tröst.

– Vi är alla små ljusfacklor som kommer tillsammans i en stor eld. Styrkan ligger i att vi samlas för att se programmet eller kommer till Kungsträdgården, säger hon.

”Viktigt att följa upp organisationernas arbete”

Men Carola Häggkvist berättar också att det är viktigt att man kan ”följa upp organisationernas arbete” i Ukraina. Flera av hennes vänner har åkt ner till Ukraina och även hennes systers son, precis som hon själv gjorde 2015.

Carola Häggkvist reste nämligen till Kos i Grekland för att hjälpa flyktingar som anlände med båt till landet. Fem flyktingar från Uganda fick även bo hemma hos artisten i Stockholm.

– En av sångerna som jag ska sjunga på torsdag ”Tro på en morgon”, skrev jag i samband med att mina vänner från Uganda flydde till Sverige 2015, berättar hon och fortsätter:

– Jag visste inte om de skulle lyckas komma hit och om jag någonsin skulle få se dem igen. Men sen fick jag samtalet om att de var på väg till mig. När vi lade på och jag hade fått gråta och be så kom den här låten till mig.

”Jag ringde själv och erbjöd mig att vara med”

För Carola Häggkvist handlar låttexten om den ”lilla lilla ljusstrimman” som kan bryta igenom det värsta mörkret – som de förödande konsekvenserna av kriget i Ukraina.

– För mig var det en självklarhet att vara med och sjunga på insamlingskvällen. Jag ringde faktiskt mina kolleger själv och erbjöd mig att vara med, berättar hon.

Den andra låten som artisten kommer framföra heter ”Säg mig vad du står”, som fick ett nytt genomslag när hon och Zara Larsson uppträdde med klassikern på Gröna Lund förra sommaren.

– Jag ser fram emot att samlas tillsammans och få ge det jag kan. Det är obeskrivliga bilder som man ser och vi behöver höja våra röster, säger Carola Häggkvist som även har tänkt sjunga några rader på ukrainska.

Under kvällen kommer även flera talare på besök, däribland Jan Eliasson, före detta ordförande i FN:s generalförsamling, och flera hjälporganisationer som verkar för insamlingen – Röda korset, Unicef, UNHCR och Rädda Barnen.

Se även: 

På någon form av uppsamlingsplats i Ukrainas huvudstad Kiev kommer människor som är på flykt undan kriget. Vår utsända Magnus Falkehed rapporterar från platsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.