Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carola får superlön – när kollegerna har det kämpigt

Lena Philipsson.
Foto: /IBL / /IBL
Linda Bengtzing.
Foto: STELLA PICTURES
Lasse Berghagen.
Foto: OLLE SPORRONG
Tommy Körberg.
Foto: OLLE SPORRONG
Jill Johnson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jill Johnson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Carlsson.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Niklas Strömstedt .
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Carola.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Måna Zelmerlöw.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
1 / 12

Jesus födelse ska firas.
Men i dag är julshowerna också en fråga om liv och död för svenska artister. 

– 70 procent av intäkterna kan komma från de fem veckorna, säger producenten Patrik Krall. 

Samtidigt får Carola en superlön.

Carola, Jill Johnson, Lena Philipsson och Björn Kjellman. Just nu slåss några av Sveriges populäraste artister om julpubliken. Det är ingen slump att så många gör julföreställningar. Det fanns en tid när julshower var något svenska artister betraktade som en enkel extrainkomst. Man rev av "Hej tomtegubbar" och fick lite mer pengar till julklappar. Nu har det i stället blivit en fråga om överlevnad för många av Sveriges artister. 

– För alla artister är just de här fem veckorna inför jul extremt viktiga för hela årets inkomst. Det kan finnas de som inte gör så mycket annat än sin julturné. Där kommer hela årets intäkter. Det handlar om liv och död för dem som artister, säger producenten Patrik Krall som bland annat arbetar med julföreställningarna Christmas night med Magnus Carlsson, julshowen Stjärnklart och Ett ljus i mörkret med Niklas Strömstedt.
– Jultider är årets absolut högsta inkomstkälla för alla artister oavsett om du är stor eller liten, säger Krall. 

– 70 procent av intäkterna kan komma från de veckorna, säger Krall. Joll Johnson är aktuell med julshowen "Welcome to christmas Island"
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Carolas superlön

Lasse Berghagen åker på Stjärnklart-turné tillsammans med Wiktoria, Robin Bengtsson, Linda Bengtzing och E-Type.

– Skivförsäljningen är ju noll i dag och om man är artist så vill man ju ha en publik att jobba för så det här har ju blivit något jättepositivt för unga artister att hänga med på de här turnéerna, säger Berghagen.

Det finns samtidigt stora pengar att hämta för de extra stora folkkära stjärnor som är  sammankopplade med jul. 

Enligt en källa kan till exempel Carola Häggkvist få över 150 000 kronor per kväll för en julföreställning. 

Carola Häggkvist hälsar dock via taleskvinnan Hanna Ohlsson att hon till och med "tar det dubbla", alltså minst 300 000 kronor, men vill inte kommentera det ytterligare. 

Patrik Krall vill inte uttala sig om artisters löner, men säger:

– När man tänker på löner måste man komma ihåg att en del av de största namnen går ned i lön för att de vill uppträda tillsammans med andra artister eller för att de vill bjuda på en extra påkostad föreställning. Måns Zelmerlöws flopp

Biljettförsäljningen är inte lika enkel att förutse som man kan tro när det gäller julföreställningar. Eurovisionvinnaren Måns Zelmerlöw tvingades 2012 ställa in en julturné på grund av för dåligt biljettförsäljning, trots att han då var uppmärksammad programledare för "Allsång på Skansen". 

Producenten Patrik Krall ser det som ett bevis på att turnékonceptet kan vara viktigare än stjärnstatus när det gäller just julföreställningar. I den tuffa konkurrensen om julpubliken gäller det att vara tydlig med vad man erbjuder, fest eller finstämt. 

– Det är många som försöker och misslyckas med att göra föreställningar som ska vara både tjo och tjim och vackra låtar. Jag tror inte på blandat, jag tror på renodlade saker, säger han.

Han beskriver koncepten för de turnéer han arbetar med. 

– Tar man "Stjärnklart" så är det en nischad grej för det är julbord, party och fest. Samtidigt är "Christmas night" och Niklas Strömstedts turné för när du vill få en dos av äkta jullåtar och inget bus, skoj och trams.  

Det behöver inte vara så nyskapande när man planerar en julföreställnig. 

– Det spelar ingen roll om du körde samma låt i fjol eller året dessförinnan för det är vissa låtar som man på ett vackert och kvalitativt sätt bara måste behandla, säger Krall.

Det är inte lätt att fördela julfavoriter mellan artister.  

– Just de klassiska låtarna... då kommer de och säger "Nej, den tror jag att jag gör bättre faktiskt än hon eller han. Den ska nog jag göra" eller "Den borde jag göra för det är mitt paradnummer". Till slut får man gå in och bestämma, alternativt se om de kan lösa det genom att göra en duett, säger Krall. Lasse Berghagen.
Foto: OLLE SPORRONG

Publiken ditkommenderad av sin chef

Niklas Strömstedt gjorde en julbordsföreställning på Grand Hotel i Stockholm förra året. Nu tar han sin julföreställning till svenska teatrar och konserthus.

Strömstedt som skrev Triads julklassiker "Tänd ett ljus" för 31 år sedan, har översatt klassiska amerikanska och engelska jullåtar till svenska, bland annat "Have yourself a merry little christmas" till "Låt det bli en jul du kommer minnas". Han ser fram emot turnén. 

– När man spelar på julbord kan det vara ett företag som är mer eller mindre ditkommenderade av sin chef, säger Strömstedt.

– Nu när vi spelar har folk förhoppningsvis köpt biljetter av egen fri vilja och inte blivit... pistolhotade, säger han och skrattar. 

Konkurrensen om publiken är i dag så hård att det gäller att hitta unika försäljningsargument. Samtidigt som Niklas Strömstedt har översatt utländska jullåtar till svenska och gör monologer mellan låtarna har Magnus Carlsson och Sofia Källgren tagit hjälp av Abbas Björn Ulvaeus för att göra en duettversion av den svenska översättningen av Andrea Bocellis paradnummer "Con te partirò"

– Han skriver texten så att den passar mig och Magnus. Det är fantastiskt, säger Sofia Källgren. 

I de flesta julshowsplaneringar ingår naturligtvis utgifter för konstsnö och finstämd rök. Magnus Carlsson, en veteran i julmarknaden, vet dock att allt inte alltid blir som planerat, hur mycket man än förbereder. Carlsson minns en turné då scenen var så låg och publiken satt så nära artisterna att den stämningsskapande röken fyllde hela lokalen. 

– Det slutade med att små huvuden, som popcorn, poppade ur det här havet av rök och försökte andas. Det var fullständig komik och så ska man stå där och försöka sjunga "Ave Maria", säger Carlsson. 


Sveriges största julartister

De nio största julartisterna, enligt konsertproducenten Patrik Krall

Carola 

Tommy Körberg

Malena Ernman

Christer Sjögren

Sarah Dawn Finer

Peter Jöback

Niklas Strömstedt

Magnus Carlsson

Lasse Berghagen


Julens turnéer

Christmas Night

Magnus Carlsson, Elisa Lindström, Sofia Källgren, Tommy Nilsson


Ett ljus i mörkret

Niklas Strömstedt


Stjärnklart

Lasse Berghagen, Wiktoria, Robin Bengtsson, Linda Bengtzing, E-Type, Margaret, Kaliffa, konferencier Kenny Mattsson


Adolphson & Falk


Welcome to Christmas Island

Jill Johnson med Anders Berglunds orkester


I juletid

Christer Sjögren med orkester


Christmas has come tour

Weeping Willows


Vintergalan

Lena Philipsson, Uno Svenningsson, Måns Zelmerlöw, Molly Hammar, Ebbot Lundberg och Anders Glenmark


Glenn Miller Orchestra Christmas Show 2018

Glenn Miller Orchestra


Änglaljus

Linda Lampenius, Sonja Aldén m fl


Sissels Jul

Sissel Kyrkjebø


Gläns över sjö och grand

Linnea Henriksson (På Grand Hotel i Stockholm) 


Tomterock på Trädgår’n

Björn Kjellman, Andreas Johnson, Velvet, Jennifer Brown och Black Ingvars 


Jul med Carola 

Carola Häggkvist


Stad i Juleljus

Tommy Körberg


All I Want For Christmas Is You

Mariah Carey (endast 3 december i Scandinavium, Göteborg)


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.