Nu har fotografen, som tagit det ursprungliga porträttet på Carola, stämt kostnären Olov Tegby-Frisk på 66 000 kronor för intrång i upphovsrätten. Foto: Karin Törnblom / Ibl BildbyråNu har fotografen, som tagit det ursprungliga porträttet på Carola, stämt kostnären Olov Tegby-Frisk på 66 000 kronor för intrång i upphovsrätten. Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå
Nu har fotografen, som tagit det ursprungliga porträttet på Carola, stämt kostnären Olov Tegby-Frisk på 66 000 kronor för intrång i upphovsrätten. Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå
Varken Carola eller någon av hennes medarbetare har kontaktat Olov Tegby-Frisk. Han hoppas att stjärnan inte tagit illa vid sig. Expressen har sökt Carola Häggkvist som, via sin presstalesperson Linn Westlund, låter hälsa att hon inte vill kommentera det inträffade. Foto: Henrik MontgomeryVarken Carola eller någon av hennes medarbetare har kontaktat Olov Tegby-Frisk. Han hoppas att stjärnan inte tagit illa vid sig. Expressen har sökt Carola Häggkvist som, via sin presstalesperson Linn Westlund, låter hälsa att hon inte vill kommentera det inträffade. Foto: Henrik Montgomery
Varken Carola eller någon av hennes medarbetare har kontaktat Olov Tegby-Frisk. Han hoppas att stjärnan inte tagit illa vid sig. Expressen har sökt Carola Häggkvist som, via sin presstalesperson Linn Westlund, låter hälsa att hon inte vill kommentera det inträffade. Foto: Henrik Montgomery

Carola-bild med onani - nu stäms konstnären

Publicerad

Fotografiska ställde ut konstverk som föreställde en kvinna som onanerade framför Carola Häggkvist.

Nu stäms konstnären som gjort onanibilden på 66 000 kronor.

– Jag ser det som att ge sig själv onani är bland det finaste du kan ge dig själv, säger Olov Tegby-Frisk.

Fotografiska museet sökte udda och experimentella bilder till sin utställning Höstsalongen.

Totalt fick juryn välja mellan fler än 40 000 bilder.

En av bilderna de föll för var signerad konstnären Olov Tegby-Frisk, och föreställde en tatuerad kvinna som ser ut att onanera framför ett porträtt på superstjärnan Carola Häggkvist.

– Det, i det här fallet, är en ung kvinna som växer upp på 80-talet, är väldigt ung när Carola slår igenom, och har det då som någon idoldyrkan. Men nu vuxit upp till en egen och självständig kvinna som gör som hon vill. Det har gått från idoldyrkan till en stark kvinna, säger konstnären Olov Tegby-Frisk.

Nu har fotografen, som tagit det ursprungliga porträttet på Carola, stämt Olov Tegby-Frisk på 66 000 kronor för intrång i upphovsrätten.

"En intressant diskussion"

Fotografiska har erbjudit sig att täcka kostnaden.

Samtidigt ska nu det ursprungliga verket, med tusch, arbetas om av Olov Tegby-Frisk. Verket ska ställas ut på Fotografiska.

– Det har ändrats till att handla om upphovsrätt. Om vad som är okej och inte okej att använda i en bild. Det är en intressant diskussion på grund av vad folk delar hit och dit. Det är väldigt få som har koll på vad som egentligen gäller med upphovsrätten, säger Olov Tegby-Frisk.

"Hoppas inte att hon tagit illa upp"

Varken Carola eller någon av hennes medarbetare har kontaktat Olov Tegby-Frisk.

Han hoppas att stjärnan inte tagit illa vid sig.

– Jag hoppas inte att hon tagit illa upp, det var aldrig min mening att hon skulle ta illa upp. Snarare en hyllning till henne. Jag ser det som att ge sig själv onani är bland det finaste du kan ge dig själv. Jag ser det bara som en hyllning, säger han.

Expressen har sökt Carola Häggkvist som, via sin presstalesperson Linn Westlund, låter hälsa att hon inte vill kommentera det inträffade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag