Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl-Jan räddad från dödliga sjukdomen

Carl-Jan Granqvist lät bli att ta insulin under inspelningen – trots att han har diabetes. Foto: Kanal 5
Carl-Jan Granqvist, 72 har länge levt med diabetes – något som var den största anledningen för honom att vara med i programmet. Foto: Kanal 5
Några veckor in i programmet behövde Carl-Jan Granqvist inte ta något insulin alls. Foto: Kanal 5

Profilen Carl-Jan Granqvist tvingades ta mängder av insulin varje dag för att överleva med sin diabetes typ två.

Men efter inte ens tre veckor på "Biggest loser VIP"-slottet så kunde profilen sluta helt med insulin – och nu kan han komma att slippa ta medicin överhuvudtaget.

– Det är upp till dig att byta medicin till lite ändrad kost och motion. Det är väl bättre än att stoppa i piller i kroppen, säger Carl-Jan Granqvist.

Efter bara några veckor på "Biggest loser VIP"-inspelningen så kunde Carl-Jan Granqvist, 72, sluta med sitt insulin, trots att han har diabetes typ två.

I finalen av "Biggest loser VIP" berättar programledaren Anna Brolin om hans kamp.

– Carl-Jan, som har levt med diabetes i många år, vilket också var den största anledningen för honom att vara med i programmet. Och efter bara ett par veckor på slottet hade hans värden blivit så pass bra att han kunde sluta med sitt insulin, säger Brolin i programmet.

Carl-Jan Granqvist gör också ett besök hos läkaren som behandlat hans diabetes länge, professorn Kerstin Brismar. Och Brismar har goda nyheter.

– Det fantastiska är att de inte har blivit sämre, dina blodsockervärden. Trots att du inte tar massor av insulin. Det är effekten av att du har gått ner i vikt, säger hon i programmet, och fortsätter:

– Om han nu håller den här nya livsstilen som han nu har, så kommer han kanske att bli av med all sin diabetesmedicin, kanske sin blodtrycksmedicin, all sin medicin. Det är helt otroligt.

 

Carl-Jan Granqvist hos professorn Kerstin Brismar. Foto: Kanal 5

Kan bli helt frisk

Carl-Jan Granqvists möts av applåder från publiken och de andra deltagarna.

– Jag hade under många år ökat insulinet upp till åttio doser per dag, och på 2,5 vecka behövde jag inte ta något insulin alls, det är helt märkligt, säger profilen i "Biggest loser  VIP"-finalen.

Doktor Mikael Sandström, som har varit deltagarnas läkare under inspelningen, säger att profilen kan bli helt frisk.

– Han har väldigt goda förutsättningar att bli helt frisk, det finns lite blodtrycksmedicinering kvar. En stor faktor är att hålla uppe med den fysiska aktiviteten.

Carl-Jan Granqvist fyller i, och uppmuntrar andra äldre att göra samma resa som han själv.

– Det viktiga för oss som är äldre är att vi behåller vår muskelmassa. Det är också det som kan ta bort den sista medicineringen, om man bygger muskelmassa. Det är upp till dig att byta medicin till lite ändrad kost och motion. Det är väl bättre än att stoppa i piller i kroppen, säger Carl-Jan Granqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.