Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Carl Bodin Svensk: Toppen på isberget

Carl Bodin Svensk var den första deltagaren som gick till final i årets "Sveriges mästerkock". Foto: TV4

Här strålar Carl Bodin Svensk av lycka.

Skälet?

Han har precis blivit klar för finalen i "Sveriges mästerkock".

Nu berättar han om natten mellan lyckobeskedet och den slutgiltiga matdrabbningen.

Fyra deltagare.

Två platser.

Maxad spänning.

Och när den kvarvarande kvartetten i "Sveriges mästerkock" hade presenterat sina kokboksidéer och även levererat för juryn stod det klart: Carl Bodin Svensk var i final.

Var rörde sig i ditt huvud då?

- Glädje blandat med surrealism. Hela den här resan har varit surrealistisk, från att gått hemma i kollektivet i Lund och lagat mat i lugn och ro till att göra det med 15 tv-kameror riktade mot mig. Hela upplevelsen har varit helt surrealistisk.

- Så det där var toppen på isberget.

Då hade det gått lite mer än 40 dagar sedan inspelningen började.

Dagen efter finalbeskedet var det dags för Carl Bodin Svensk att försöka vinna hela programmet.

"Har varit skittråkigt"

Han berättar för Expressen.se:

- Det var bara att åka hem till hotellet, lägga sig och sedan försöka komma på menyn som man helt plötsligt skulle leverera. Men jag försökte att inte tänka på vad som stod på spel. Det är ändå en kvarts miljon och ett kokboksavtal, det är mycket pengar, speciellt för mig som är 24 år och student. Hade man tänkt på det så hade man varit ett nervvrak.

Carl Bodin Svensk har sett den ena deltagaren efter den andra lämna programmet.

Han konstaterar att den upplevelsen var "tråkig" och berättar om den gemenskap som växte fram mellan de tävlande, som under inspelningen hjälpte och gav varandra tips samt diskuterade mat så fort möjligheten fanns.

- Det har varit skittråkigt när någon har lämnat som man har kommit nära. Första och andra gången var jobbigast, sedan förstår man att det är en del av spelet och blir lite mer överseende.

"Är inte särskilt konstruktiv"

Carl Bodin Svensk beskriver sig själv som en "mycket bättre, självsäker och kompetent kock" än när hans medverkan i programmet började.

Men:

- Man ska förstå att en sådan här tävling inte är särskilt konstruktiv, det är inte som att vi får gå några utbildningar, däremot så lär man sig enormt mycket av miljön. Man tänker och pratar mat 24 timmar om dygnet, man får jobba med råvaror som man aldrig arbetat med tidigare och prata med människor som är lika insatta och tycker det är lika roligt som en själv.

- Så miljön är väldigt stimulerande, men tävlingen är inte där man lär sig, utan det är av omgivningen.

När kamerorna slocknar, har det då gått att ha ett konstruktivt och lärorikt samtal med någon eller alla i juryn?

- Det var ganska svårt, men jag tror inte det var för att de själva inte ville, utan för att det är en del av produktionen. På samma sätt som när man är skolan och inte får bli kompis med läraren, så skulle det bli svårt för dem att döma objektivt. De måste ju behålla sin auktoritet och sin objektivitet.

- Så det var svårt att få kontakt med juryn, men det var för att vi hölls separerade. När tagningen var slut gick juryn in i sitt vilorum och vi i vårt. Det blev inget naturligt möte. Men kände man att man verkligen ville prata dem, så fick man det.