Carina Bergs pengapanik – oväntade bakslaget

Carina och Erik Bergs skräckbesked under bygget
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Det är inte billigt att totalrenovera ett sekelskifteshus i skärgården – det vet makarna Carina och Erik Berg.

När paret får besked om att deras 46 fönster måste renoveras av ett utomstående företag blir de stressade av kostnaderna.

– Vi har fattat hela tiden så klart att det är en omfattande renovering, men att det skulle dra i väg så här mycket hade vi nog inte räknat med. Nu börjar det sina i kassakistan, säger Carina Berg i ”Bergs drömkåk”

Sedan Carina och Erik Berg köpte sitt drömhus i Stockholms skärgård har problemen hopat sig. Fastigheten har ingen tydlig tomtgräns, allt i huset måste totalrenoveras och det kan behöva borras en ny brunn. 

I tisdagens avsnitt får paret också veta att deras ansökan om att få bygga en brygga avslås – så de måste fortsätta stranda sin båt.

– Det blir ingen brygga. Eller, det kanske blir en brygga, men inte den vi skickade in, den var lite för stor. Kommunen ville minska den med 50 procent, säger Erik Berg.

Paret, som väntar sitt första gemensamma barn, är inte nöjda.

– Vi måste ju få till en brygga här, för den här lösningen är ingen lösning, att vi kör upp på stranden varje gång. Det blir kul med barnvagnen sen och det.

Bakslaget mot ekonomin´

När husets 46 fönster alla ska monteras ner och renoveras inser paret att de tagit sig vatten över huvudet när de tänkt att de ska kunna göra det själv.

– Det här faller ju på sin egen orimlighet. De är i för dåligt skick för att vi ska kunna ta dem i vårt tempo, säger Carina Berg i programmet.

I stället tvingas de anställa ett företag som hämtar fönstren och gör det åt dem – något som kostar mycket mer än de kunnat räkna med, och paret börjar få ont om pengar.

– Vi har fattat hela tiden så klart att det är en omfattande renovering, men att det skulle dra i väg så här mycket hade vi nog inte räknat med. Nu börjar det sina i kassakistan, och 25 procent av huset är klart, säger Carina Berg.

Så mycket kostade huset

Paret köpte huset, som är 123 kvadratmeter stort och har en tomt på 5000 kvadratmeter, för 6,2 miljoner kronor i maj. Utöver det har de fått ägga stora summor på renoveringen – och har i programmet exempelvis fått veta att en ny brunn kostar över 100 000 kronor.

”Bergs drömkåk” sänds tisdagar 21.00 på Kanal 5 och Dplay.

Expressen har sökt Carina och Erik Berg som inte vill kommentera ytterligare.

Erik Berg om Ernst Kirchsteiger: "En bluff"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.