Carina Bergfeldts press inför nya programmet

Mitt i alla förberedelser säger Carina Bergfeldt att hon är nervös för hur programmet kommer att landa hos tittarna.
Carina Bergfeldt med sonen Hamilton, tio månader gammal.
Foto: OLLE SPORRONG
Carina Bergfeldts talkshow heter ”Carina Bergfeldt” och har premiär 15 januari.
Foto: Kajsa Göransson / SVT
Carina Bergfeld ersätter Fredrik Skavlan i tablån under hans föräldraledighet.
Foto: Kajsa Göransson / SVT

Carina Bergfeldts talkshow har premiär på SVT tidigt nästa år.

Hon och maken har skaffat barnpassning till sonen för att hinna med sitt pressade schema.

– Jag är lite speedad och trött, säger hon.

Arbetet med det nya programmet har pågått för fullt sedan Carina Bergfeldt, 40, klev av jobbet som utrikesreporter efter USA-valet.

Premiär är fredagen den 15 januari på bästa möjliga sändningstid – klockan 21, där hon tar över Fredrik Skavlans tablåplats.

Carina Bergfeldt kom tillbaka från sin föräldraledighet i oktober.

– Min son håller på att få tänder så han vaknar och gråter på nätterna och hans mor somnar inte om. Det är roligt med barn, det är inte roligt med tänder.

”Borde skaffat nanny tidigare”

Hennes danske man Jesper Zølck, 41, är nyinflyttad till Sverige och får inte föräldrapenning. Så det är svårt att hinna med allt när båda måste arbeta.

– Det funkar inte så jättebra. Jag hade nog missbedömt vilket jobb det är att ha en talkshow. Men vi pusslar så gott det går. Och vi har faktiskt anställt en fantastisk nanny åt Hamilton, säger hon.

Tio program på lika många veckor är planerade.

– Det är fyra-fem gäster per vecka. Alltså 40-50 personer som vi först ska besluta om och sedan övertyga om att de ska vara där. Och sedan läsa på. Det är horribelt mycket jobb. Det är skitkul naturligtvis, det är inte meningen att låta gnällig, men jag hade verkligen inte fattat hur mycket jobb det är, säger Carina Bergfeldt.

– Jag borde skaffat nanny tidigare.

Premiärgästerna hemliga

Programmen spelas in på onsdagar och gästerna kommer att vara på plats i studion – specialbyggd med en ”gigantisk coronasäkrad soffa”. Det blir musik men ingen scen. I stället väntas avskalad underhållning med sång och akustiskt ackompanjemang.

Namnet på showen är lika enkelt som självklart: ”Carina Bergfeldt”.

– Det känns bra. Och jag gillar loggan. Det känns också surrealistisk, säger Carina Bergfeldt.

Premiärgästerna är än så länge hemliga.

– Jag får inte säga, men jag är jätteglad över att de personerna ska komma.

En sak hon tagit med sig från sin USA-rapportering är att ha med bra okända gäster.

– Jag har märkt hur mycket folk berörs av det. Så jag vill ha med en så kallad ”vanlis” i varje program. Jag hoppas vi ska ha så lite som möjligt av ”nu sitter jag här för att sälja min nya kokbok”, utan att man kommer för att man har något spännande att berätta.

”Förväntan i kombination med dödsångest”

Mitt i alla förberedelser säger Carina Bergfeldt att hon är nervös för hur programmet kommer att landa hos tittarna. Prestationsångesten är enorm.

– Vi kommer direkt från ”På spåret” med typ 2,3 miljoner tittare. SVT:s förhoppning är att så många som möjligt ska stanna kvar. Allt under en och en halv miljon kommer jag se som ett personligt misslyckande. Det är förväntan i kombination med dödsångest, säger hon.

Privat ser hon fram emot en helt ledig julhelg. Familjen har planerat korvgrillning och andra utomhusaktiviteter – allt för att undvika coronaviruset.

– Jag pajar ju hela produktionen om jag blir sjuk. Det är mitt eget ansvar att träffa så få personer som möjligt.

Vad är receptet bakom en framgångsrik julkalender? Och vad visste vi inte om julklassikern “Tomten är far till alla barn”? Och vilken är den bästa TV-serien att se i jul? Det och mycket mer kan du få svar på i Spoiler alerts julspecial.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.