Carina Bergfeldts bråk med brodern framför kameran

Carina Bergfeldt hittade en okänd bror
Carina Bergfeldt hittade sin halvbror Jeffrey Nielsen genom ett DNA-test.
Foto: SVT
Efter att först ha gjort en dokumentär om sitt sökande efter brodern kommer snart ett nytt SVT-program.
Foto: KAJSA GÖRANSSON / SVT

För två år sedan hittade Carina Bergfeldt en okänd amerikansk halvbror.

I hennes kommande program ”Här är ditt land” åker brodern Jeff till Sverige – på en resa där syskonens nyvunna relation testas på flera olika sätt.

– Det jag tror jag har mest ångest över är en scen där vi rök ihop om svensk våldtäktsstatistik. Kamerorna stod där och filmade medan vi gick loss på varandra om vilket land som var värst.

SVT:s Carina Bergfeldt hittade inte bara kärleken i dansken Jesper Zølck under sin tid som korrespondent i USA. Hon hittade genom ett DNA-test även sin dittills okända halvbror Jeffrey Nielsen, en amerikansk militär bosatt i delstaten Washington på västkusten. 

Hennes sökande efter brodern har kunnat följas i SVT-dokumentären ”Min hemliga bror” från 2019. I höst dyker Bergfeldt och den nu 30-årige brodern upp i rutan igen i nya SVT-programmet ”Här är ditt liv”.

”Så fruktansvärt olika”

Carina Bergfeldt berättar att idén växte fram när hon reflekterade över de stora kontrasterna mellan Sverige och USA.

– Folk tror att vi är så lika USA, men vi är så fruktansvärt olika USA i många avseenden också.

– Och där har jag ju världens bästa partner, eller sidekick. Jag har min amerikanska bror som är kapten i den amerikanska armén, som är uppvuxen i ett extremt konservativt hem, som har en hemmafru, som inte vill att hans barn ska gå på förskola för att han inte vill att barnet ska uppfostras av främlingar. Och som samtidigt är en helt underbar och skön människa. 

Idén blev till verklighet och i somras reste Jeffrey Nielsen till Sverige för att lära sig mer om landet. Och för att undersöka om det i framtiden skulle kunna bli hans hemland på riktigt.

Simmar Vansbrosimmet

I programmet testar brodern på allt från traditionellt midsommarfirande till att simma Vansbrosimmet. Det blir personligt, men också ett dokument av Sverige, menar Carina Bergfeldt.

– Här har vi en amerikan som kommer med sina superamerikanska ögon och bara kollar på det svenska systemet och ifrågasätter allt: ”Varför är ni stolta över det här? Vad är det här att skryta över?”. 

– Jag tog med honom till en könsneutral förskola och han bara rullade med ögonen och bara ”you guys pays too much attention to bullshit”, fortsätter hon.

I ”Här är ditt land” får Jeffrey Nielsen bland annat prova på klassiskt svenskt midsommarfirande.
Foto: SVT

”Vi rök ihop om svensk våldtäktsstatistik”

Trots att de har samma pappa gör deras olika värderingar att relationen också testas.

– Det gör det ju. Det jag tror jag har mest ångest över är en scen där vi rök ihop om svensk våldtäktsstatistik. Kamerorna stod där och filmade medan vi gick loss på varandra om vilket land som var värst. Sen efteråt är kameramännen överlyckliga och säger att det blir jättebra tv och slickar sig om läpparna. Och vi bara tänkte 'shit vad har vi sagt nu?'. 

Programmet spelades in under tre intensiva veckor i somras och har samtidigt gjort att hon och halvbrodern kommit ännu närmare varandra.

– Vi har ju lärt känna varandra jättebra. Vi har fått veta massa saker om varandra, upplevt massa saker ihop. För syskonrelationen har det varit en himla dröm.

Familjelivet i Sverige

I början av 2020 flyttade Carina Bergfeldt och maken till Sverige, där de nu lever tillsammans med ett och ett halvt-årige sonen Hamilton. 

– Det är klart att jag saknar USA nästan varje dag. Det blir ju så för USA är ju på många sätt händelsernas centrum. Men som nybliven förälder är det förbaskat skönt att bo i samma land som sina släktingar och vänner.

Innan arbetet med nästa säsong av hennes egen talkshow ”Carina Bergfeldt” drar i gång väntar en välkommen ledighet.

– Jag ska vara ledig i september nu när andra börjar jobba. Jag och min man och vårt barn ska åka till Portugal och sitta på en strand och bygga sandslott och inte göra någonting.

Carina Bergfeldt minns Utøya: ”Det värsta du kan se”

Håller du sams med syskonen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.