Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carina Bergfeldt firar jul hos nyfunna brodern

Carina Bergfeldt träffade sin halvbror för första gången i våras.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
I år firar Carina Bergfeldt julen i USA.
Foto: Carina Bergfeldt/Twitter

För tre år sedan fick SVT-profilen Carina Bergfeldt reda på att hon hade en okänd bror i USA. 

I våras träffades de för första gången och nu firar hon och maken Jesper Zølck jul hos den nyfunna familjemedlemmen i Seattle.

– Jeff vill att vi ska ta igen för de 28 år som vi inte har firat jul tillsammans innan, säger Carina Bergfeldt.

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt, 39, höll i somras ett hyllat sommarprat där hon berättade om sin svåra uppväxt och om relationen till sin pappa som sa att hon hade en ”vidrig personlighet”.

I vuxen ålder bestämde sig Carna Bergfeldt för att bryta med sin pappa men för tre år sedan fick hon veta att han hade inlett en relation med en kvinna från Colombia under en semester i Florida för 28 år sedan. 

Relationen hade resulterat i ett barn och plötsligt hade Carina Bergfeldt och hennes bröder ytterligare ett syskon.

Tidigare i år gjorde Carina Bergfeldt ett reportage om DNA-tester i USA och bestämde sig då för att själv lämna ett DNA-prov i hopp om att hitta syskonet.

Då det inte fanns något efternamn på mamman till brodern eller andra uppgifter som skulle kunna identifiera honom var DNA-test den enda vägen som möjligtvis skulle kunna fungera.

När det första testet inte gav några resultat lämnade hon fler DNA-tester till andra företag.

En vecka senare fick hon ett mejl där det stod:

”Jeffrey Nielsen, half brother”.

Ville ta reda på mer om sin mamma

I SVT:s dokumentär ”Min hemliga bror” skildras Carina Bergfeldts resa för att hitta Jeffrey.

Där berättar hon om reaktionen på mejlet.

– Jag skakar lite, för jag är lite ställd fortfarande, säger Bergfeldt i dokumentären.

Genom att gå på de uppgifter som framkom genom DNA-provet lyckades Carina Bergfeldt hitta en profil på Facebook som stämde in på Jeffrey Nielsen.

Men när hon skickade ett meddelande till brodern var det till att börja med radiotystnad i en veckas tid.

– Det var den längsta veckan i mitt liv, sa Carina Bergfeldt tidigare i år.

Till slut svarade Jeffrey Nielsen och hon fick bekräftat att det var den okände brodern.

Han visade sig vara en 28-årig militär, boende i Seattle i delstaten Washington. Han hade skickat in DNA-prov för att ta reda på mer om sin mors colombianska ursprung utan att ha någon som helst vetskap om sina syskon på andra sidan Atlanten.

Firar jul hos brodern

I våras möttes de för första gången på en restaurang i Washington DC.

– Först bara skrattade vi, kramade om varandra och tittade på varandras ansikten och varandras kinder och vi tittade på gluggen mellan tänderna som vi båda har. 

– Det var så häftigt att i tre timmar sitta med en person och... här, varsågod, det här är mitt liv... det var otroligt speciellt, sa Carina Bergfeldt tidigare i år.

Den nyfunna halvbrodern har sedan det första mötet även varit till Sverige för att besöka sin släkt och deltog även vid Bergfeldts bröllopsfest.

”Jag och mina bröder från flera olika mammor”, skrev Carina Bergfeldt på Instagram till en bild på henne och bröderna.

https://www.instagram.com/p/BzpN4l2gGWj/

Familjen samlas på amerikanska Västkusten

Syskonen har fortsatt att hålla kontakten och nu firar Carina Bergfeldt och maken Jesper Zølck jul hos halvbrodern i Seattle.

Något hon skriver om på Twitter:

”För ett år sedan visste vi inte ens säkert om han verkligen existerade. I år firar vi jul hos vår nya amerikanska bror. Livet är bra fint ibland när det tar oväntade vägar. God jul där ute”.

https://twitter.com/carinabergfeldt/status/1208998319554359297

Med på det amerikanska julfirandet är förutom Carina och hennes make Jesper, och Jeffrey med hustru Paula, även Carinas svenske bror Niklas med hustru Ida och barnen Ludvig och Victoria.

– Jag bor ju i USA sedan flera år tillbaka men nu har jag och min man Jesper flugit över landet till Västkusten och staden Takhoma vid Seattle, säger Carina Bergfeldt till Expressen.

– Tanken är att vi ska fira en så amerikansk jul som möjligt, en riktig julbonanza! Min bror Jeff är kapten i amerikanska militären. Vi har fem dagar ihop och firandet sker med militärisk precision. Vi har ett fullt schema. I dag, måndag, är vi på en pepparkaksutställning och ska se en parad med julbelysning, 

– Vi är fortfarande i ett lära känna-stadie. Det ska bli roligt att fortsätta utveckla vår relation, och nu fira julen ihop. Jeff vill att vi ska ta igen för de 28 år som vi inte har firat jul tillsammans innan.

På menyn står en blandning av amerikanska och svenska julrätter.

– Vi tog med Jeff till Ikea och bunkrade upp med allt svenskt vi kunde hitta. Det blir bland annat pepparkakor, sill och vörtbröd.

Här träffar Carina Bergfeldt sin okända bror

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.