Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carina Berg talar ut – ärliga orden om ätstörningen

Carina Berg berättar om ätstörningarna hon led av under tonåren.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
I podcasten ”Gynning och Berg - Hittar sig själva” öppnar Carina Berg upp om den tuffa perioden.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carina Berg berättar att hon än i dag har svårt att läsa de dagboksanteckningar hon skrev under perioden.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

Carina Berg berättar om ätstörningarna och de tuffa tonåren.

I podcasten ”Gynning och Berg - Hittar sig själva” beskriver hon den tuffa perioden och hur hon kom ur den.

– Tillslut så skrek hon någon gång ”vad är det med dig” och då sa jag ”jag kräks när jag äter”, det bara slank ur mig, säger Carina Berg i podcasten.

Programledaren Carina Berg, 41, har synts i rutan under många år med bland annat program som ”Berg flyttar in” och ”Ett jobb för Berg”. Nu öppnar hon upp om ätstörningarna och den tuffa gymnasietiden.

I podcasten ”Gynning och Berg - Hittar sig själva” berättar Carina Berg att hon som tonåring kräktes upp maten. Något som hon beskriver att hon gjorde som ett försök till att hålla kontrollen genom kroppsfixering under en period där hon tappat fotfästet i vem hon var. 

– Jag fick ju ätstörningar, det var ju bulimi, säger Carina Berg i podcasten.

 

”Du är vidrig, du är äcklig, du är ful”

Hon beskriver att det är den perioden i livet som hon mått som allra sämst och då hon varit allra längst ifrån sig själv. Något som gör att hon än i dag har svårt att läsa de dagboksanteckningar hon skrev under den tiden.

– Jag tycker så himla synd om den lilla tjejen. Jag känner knappt igen mig i henne, jag kan inte tro att det var jag som skrev de där hemska sakerna om mig själv, säger Carina Berg i podcasten och fortsätter:

– Det är sida upp och sida ner med liksom om hur hemsk jag är och det vore bättre för alla om jag inte fanns. Jag borde försvinna från den här jorden, och du är vidrig, du är äcklig, du är ful.

 

Carina Berg: ”Jag kräks när jag äter”

Carina Berg höll länge sitt mående hemligt. Hon beskriver att hon under perioden hon mådde så dåligt bråkade mycket med sin syster och att hon vid ett tillfälle vid 20 års ålder avslöjade sin stora hemlighet under ett bråk, och att det var startskottet för vägen tillbaka från bulimin.

– Till slut så skrek hon någon gång ”vad är det med dig” och då sa jag ”jag kräks när jag äter”, det bara slank ur mig. Det var ju någonting i mig som kände så här att jag vill inte hålla på med det här och det var ju anledningen till att jag sa det, berättar Carina Berg i podcasten.

Hon fortsätter med att berätta att hon fick sin syster att lova att inte berätta något för föräldrarna, varpå systern tvingade henne att berätta mer och sedan ringde deras mamma och berättade. Något som Carina Berg i dag säger var precis det hon skulle ha gjort. Hon förklarar att tre dagar senare satt hon på Barn- och ungdomspsykiatrin och att det var startskottet till att bli frisk från sina ätstörningar.

Expressen har sökt Carina Berg som avstår från att kommentera ytterligare.

 

 

Här kan du få hjälp

Om du lider av en ätstörning finns det flera platser dit du kan vända dig för råd, stöd och hjälp. 

Om du är under 18 år kan du kontakta en ungdomsmottagning eller din vårdcentral. Är du över 18 år kan du vända dig till vårdcentral eller psykiatrisk mottagning.

Ätstörningar på 1177

Frisk & Fri - Riksföreningen mot ätstörningar

Tjejzonen - Ätstörningszonen

Kunskapscentrum för ätstörningar (KÄTS) 

 

Varningssignaler

Om du tror att du har en ätstörning – sök vård så snart som möjligt. Det är viktigt att få en ordentlig utredning för att få rätt hjälp.

Om du är under 18 år kan du kontakta en ungdomsmottagning. Är du över 18 år kan du vända dig till en vårdcentral eller psykiatrisk mottagning.

Här är några vanliga symptom på vad som kan vara en ätstörning:

• Du bantar och blir allt mera upptagen av tankarna på matvanor och vikt.

• Du äter långsamt, skjuter gärna upp måltider och vill äta utan sällskap.

• Du hoppar över måltider, äter oregelbundet eller äter stora mängder "förbjuden" mat i din ensamhet.

• Du tränar överdrivet mycket.

• Du får svårt att koncentrera dig på ditt arbete eller skolarbete.

• Du kritiserar din kropp.

• Du utvecklar tvångsbeteenden, till exempel speciella sätt att äta vissa saker.

• Du blir nedstämd eller ångestfylld.

• Du utvecklar ett självskadebeteende eller självmordstankar.

• Du försöker göra dig av med mat genom att till exempel kräkas.

KÄLLA: Vårdguiden och Föreningen Frisk och fri