Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carin Hjulström: ”Inte hört ett ljud från SVT – sedan 2008”

Carin Hjulström var stjärnprogramledare på SVT i mer än 20 år.

Carin Hjulström var stjärnprogramledare på SVT i mer än 20 år. 

Men plötsligt fick hon inga fler jobb – nu totalsågar hon public service-bolagets personalpolitik i en krönika i Göteborgs-Posten.

– Jag fick ingen förklaring, ingenting sådant. Plötsligt var det bara över, säger Hjulström till Expressen.

Programledaren Carin Hjulström, 55, började jobba för Sveriges Television i mitten av 1980-talet. Fram till 2008 ledde hon program som Melodifestivalen, ”Gig”, ”Moder Svea” och pratshowen ”Carin 21:30”.

Efter den sista säsongen av ”Carin 21:30” slutade SVT höra av sig. Nu sällar sig Carin Hjulström till skaran, med bland andra Lina Thomsgård, som på senaste tiden riktat hård kritik mot SVT:s personalpolitik.

– Jag har inte hört ett enda ljud från SVT sedan 2008, säger hon.

– I början skickade jag över några idéer men det landade aldrig, det hände ingenting, det var inte någon som återkom.

Trots att Carin Hjulström arbetade för SVT i mer än 20 år var det aldrig tal om att hon skulle få en fast anställning, berättar hon i en krönika i Göteborgs-Posten.

Tv-huset på Gärdet i Stockholm.Foto: ALEX LJUNGDAHL

 

LÄS MER: Lina Thomsgård pressades av SVT

 

Fått frågor

Carin Hjulström, som i dag har en ny karriär där hon skriver böcker, berättar att hon aldrig fått någon förklaring från SVT.

– Men jag har kopplat det till det här som Lina Thomsgård använde, ”flavour of the week”. De ville ha något nytt, nytt blod. Det var inte att jag passerade något åldersstreck utan mer bara att ”nu behöver vi inte dig längre”. 

Under åren som har gått har hon många gånger fått frågor om varför hon inte längre syns i rutan.

– Det har varit svårt att svara på, för jag har inte vetat vad jag ska säga, säger Carin Hjulström.

Programledaren Carin Hjulström, 55, började jobba för Sveriges Television i mitten av 1980-talet. Fram till 2008 ledde hon program som Melodifestivalen, ”Gig”, ”Moder Svea” och pratshowen ”Carin 21:30”.

Hon berättar att det är svårt att förklara hur mediebranschen fungerar för människor som inte jobbar i den.

– För människor som befinner sig ute i den vanliga världen är det självklart att man ska ha någon typ av anställningstrygghet och att om man jobbat för ett företag under en viss tid så blir man erbjuden ett jobb. Det pratas alltid om att vara rädd om kompetensen och behålla talanger, det är helt omöjligt att förklara för de människorna att det kan fungera så här på SVT. Det är helt omöjligt, säger Carin Hjulström.

 

LÄS MER: Daniel Sjölin: ”Thomsgård är inte ensam – SVT pressade även mig” 

 

Carin Hjulström: ”Ett sår”

Hon har tyckt att det har varit svårt att prata om det här men det ändrades när Lina Thomsgård och Daniel Sjölin gick ut med sin kritik mot SVT. De före detta programledarna har båda berättat att de tvingats välja mellan sina jobb och att vara föräldralediga.

– Det här har varit som ett litet sår för mig, som jag har försökt plåstra över för att det skulle självläka. Jag höll på att jobba på en annan krönika om något helt annat men så pratade jag med min bästa vän och sa att jag tyckte att det var otroligt skönt att Lina och Daniel hade gått ut och berättat om det här, säger Carin Hjulström.

– Och när min vän då sa ”fy fasen, vad de behandlade dig illa” då kände jag att det kanske är det här jag skriva om. Så jag gick hem och skrev i ett svep.

Hur känns det nu när texten är ute?

– Det är fortfarande lite av den här gamla känslan, ”tänk om någon blir arg på mig nu”. Men samtidigt har de ju inte hört av sig sedan 2008 så det kan ju rimligen inte bli så stor skillnad.

I sin krönika skriver Carin Hjulström att ”ur ett personalpolitiskt hänseende behandlades jag som skit”.

– Jag tycker att jag gjorde allt för att bevisa att jag var en bra och kreativ person. Jag tycker inte riktigt att jag var värd att bli behandlad så. Särskilt absurt blir det ju när det hela tiden har återkommit att SVT skriker efter kvinnliga programledare och ledningen uttalar sig om att kvinnorna inte vill. Var har de fått det ifrån?

Hon hoppas nu att debatten ska leda till att SVT försöker hitta någon typ av långsiktiga samarbetsformer – och att public service-bolaget gör en pudel.

– Det är klart att det som skulle kännas bäst är väl om SVT kunde gå ut och förklara att de faktiskt har varit väldigt dåliga och klantiga med det här, säger Carin Hjulström.

– Det kanske är att hoppas på för mycket. Samtidigt tycker jag att Hanna Stjärne verkar vara en så himla bra person och vd, så om det kommer ända upp till hennes bord tror jag att det skulle kunna resultera i något.

SVT:s svar

Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT, har tagit del av Carin Hjulströms krönika och svarar på kritiken.

– Vi bemöter det på samma sätt som diskussionen i förra veckan. Vi tycker det är bra att det kommer fram och diskuteras. Vi ser ett behov av att förtydliga förutsättningarna och förväntningarna för de olika anställningsformerna – när man påbörjar en anställning och under perioden som man arbetar hos oss, framför allt när det gäller tidsbegränsade kontrakt, säger hon.

– Det här är något som har hänt för ett tag sedan och jag fokuserar på händelser här och nu som jag kan göra någonting åt. Men det här är så klart bra att veta om, när det gäller hur vi ska förhålla oss i framtiden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.