Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Camilla Thulins tips hjälper dig hitta stilen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Omslaget till Camilla Thulins nya bok Stil med Thulin. Camilla har tidigare skrivit böckerna Stil (2005) och Karlar med stil (2007).
Ur boken Stil med Thulin.
Foto: Niklas Palmklint
Ur boken Stil med Thulin.
Foto: Niklas Palmklint
Ur boken Stil med Thulin.
Foto: Niklas Palmklint
Ur boken Stil med Thulin.
Foto: Niklas Palmklint
Camilla Thulin i offentliga sammanhangCamilla Thulin med sambon Johan Rabaeus.
Foto: Suvad Mrkonjic
Foto: Annika Af Klercker
Foto: Stefan Söderström
1 / 10

Kläddesignern och kostymören Camilla Thulin, 50, är aktuell med boken Stil med Thulin.

Där får kvinnor som närmar sig medelåldern stiltips från topp till tå.

Här berättar Camilla varför hon skrivit boken och ger dessutom fem råd på vägen till din perfekta stil!

Du säger i en intervju att boken riktar sig till kvinnor från 38 - behöver verkligen kvinnor i den åldern hjälp med att hitta sin stil? Varför?

- Det är bara min erfarenhet. Många kvinnor från 38 är yrkesverksamma och har barn. De har ägnat sig åt utbildning, man och barn, det blir lätt att man fastnar i myskostymen och svarta byxor med kavaj, för att det är mest bekvämt och man har inte tid med annat för fritid och familj står först - med all rätt. Tillslut kommer de till ett stadium då de tröttnar på sig själva och nästan får ett självförakt, inget är kul. Vi människor -  oavsett man eller kvinna - har sedan urminnes tider smyckat oss med kostymer och mask, hårprydnader och smycken. Det är något som är naturligt hos de flesta "primitiva" folkgrupper - de få som finns kvar. Det är viktigt att se ut och visa identitet. En hund, katt eller fågel som slutat snygga till sig är sjuk!

Men kvinnor och män som är neutrala och inte har någon visuell identitet, isynnerhet i Sverige, tycker jag lite synd om eftersom det är naturligt att vilja smycka sig. Sedan finns det en mängd olika sätt att göra det.

I vår kryssning med båten/expressen har jag två småbarnsmammor på 36 och en småbarns mamma på 38, som klagar på att deras barn inte hittar dem på Ica Maxi för de ser ut som alla andra, svart jacka jeans och gråa...


Vilken är den vanligaste missen vi gör när det handlar om klädval?

- Vi handlar mycket och billigt, i stället för att handla i mindre butiker med kvalitet. Man handlar kläder som man ska ha när man gått ner 15 kg. Vi försöker oss på nya stilar och nya moden, trots att vi inte är intresserade. 


Finns det några absolut förbjudna kläder kvinnor från 38 och uppåt bör undvika?

- Det finns inget som är förbjudet, jo att vara elak och bete sig taskigt mot sin omgivning!

Man får klä sig hur man vill. Men man får inte glömma att samhället och medmänniskor dömer ut dig på tre minuter om du inte har en look som passar - då talar jag om arbetslivet, inte privat. 


Finns det någon frisyr som håller i alla typer av sammanhang?

- Långt hår. Det går att variera i all oändlighet, utsläppt, lockat, uppsatt, hästsvans, flätor, ja det finns massor av variabler på ett långt hår. 


Bästa tipsen på en bra jobbklädsel? Passande accessoarer?

- Jobbkläderna borde hänga i skåpet på jobbet. Arbetar man där det inte är arbetskläder, så är en snygg klänning med dräktjacka och kofta perfekt, en snygg strumpa, platta skor eller en hög klack, den mittemellan ger bara korta ben.

Pärlor i öronen är den bästa och en snygg stor strassbrosch eller en fin blomma. En snygg handväska som rymmer det mesta, i stället för en ful portfölj. Våga var lite feminin, det finns såååå mycket gubbar där ute. 


Bästa tipsen på en bra festklädsel? Passande accessoarer?

- Det bästa tipset är att fixa en snygg frisyr och snygg makeup. En snygg klänning med en fin sko hög eller platt, spelar ingen roll. Idag kan man ha lång klänning på en normal middag, eftersom det är mode. Långa klänningar är perfekta, för då behöver man inte tänka så mycket på skor och strumpor. Det är snyggt på alla. Lite större örhängen, kanske ett vackert halsband som tar lite plats, väskan kan vara åt det mer spektakulära hållet - paljett, satin, metall eller något annat kul.

Allt detta finns både till dyra och billiga priser. Att vara stilfull innebär inte att man måste vara rik. 


Less is more? Eller ska man våga ta i enligt devisen more is best?

- Det hela handlar givetvis om vem man är och vilket avtryck man vill ge. Känner man sig mindre intresserad av mode och flärd och ändå vill vara snygg så är less is more den bästa varianten. Vara homogen i sitt färgval, diskret, rosa tröja och rosa kjol i en "anständig" längd, pärlor i öronen, snygg frisyr och en diskret sko är alltid sjukt snyggt. Själv gillar jag "för mycket" kvälls- och middagstid. Jag är så gammal nu att det verkligen känns rätt att ha mer smink än någonsin och glittra mer. Och folk blir glada då man klär ut sig. Och de som inte uppskattar det får väl gå någon annanstans och sura...

Camilla Thulins fem bästa stiltips

Vilka är dina fem bästa stiltips till någon som känner att det helt saknas en röd tråd i både garderoben och sättet att klä sig?

1. Rensa garderoben tufft och hårt. Ta ut vartenda plagg och ifrågasätt det. Ut med allt som du inte använder. Till slut har de flesta som inte garderobsvårdar och har en egen stil endast tio procent kvar. Resten är en massa skit som är hyllvärmare - den ska jag ha på landet, när jag går ner i vikt - eller fula plagg som är sparade av sentimentala skäl - ut med dem.

Plaggen som är kvar är din stil - det du tycker om. Börja därifrån. Analysera plaggen. Försök att utveckla garderoben därifrån.

2. Tänk ut några basfärger du föredrar. Anpassa mönster och färger efter det.

3. Hittar du typ ett par jeans som du gillar till ett bra pris, köp 5 stycken. Då har du i 5 år.

4. Satsa på samma look om du inte är intresserad av mode. Vi andra kommer att tycka att du är välklädd och har stil. Komplicera inget, var enkel.

5. Som kvinna - satsa lite på smink och att du kan fixa till håret. Tänk på att det är ansiktet man umgås med - inte magen eller armarna och knäna.

Camilla Thulin

Camilla Thulin, född 1961, är en av Sveriges mest kända kläddesigner. Hon är kostymtecknare, kreatör och stylist och har gjort kostymer för operaföreställningar, teater, musikaler och film. Camilla har egen ateljé samt privata kunder, både män och kvinnor, som hon hjälper få lite stil på tillvaron.

Fakta från Bonnierförlagen.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.