Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Camilla Sten: ”Ingen av oss ville ha ett förhållande”

Camilla Sten tillsammans med sin partner Mark Wright.
Foto: Theresia Köhlin
Hon lever sin författardröm.

Hon lever sin författardröm, har gjort stor succé i USA och släpper i dagarna sin elfte bok.

Men de senaste åren har trots det inte varit helt problemfria för Camilla Sten, 30.

– I ett och ett halvt år kämpade vi för att Mark skulle få uppehållstillstånd i Sverige, säger Camilla Sten om sin amerikanske partner. 

När Camilla Sten var liten fick hennes föräldrar sätta upp begränsningar för hur mycket hon fick läsa. Hennes kärlek till böcker var så stor att den blev direkt farlig. 

– Jag kunde gå hem från skolan med en bok i handen och läsa samtidigt som jag gick över en gata. 

Camilla Sten skrattar åt minnet, men hymlar inte med att hon har varit besatt av böcker så länge hon minns. Redan som femåring skrev hon om sitt framtidsyrke i en anteckningsbok, förvisso baklänges men att hon ville bli författare. 

Det fanns även inspiration på nära håll att det var möjligt yrke, Camillas mamma är författaren Viveca Sten. 

– I mamma såg jag att det var görbart, att det var ett riktigt yrke. Men jag sa faktiskt att jag ville blir författare redan innan mamma hade börjat skriva böcker. 

Camilla Sten tillsammans med sin mamma Viveca Sten.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

30 år gammal lever Camilla Sten författardrömmen fullt ut, de fem senaste åren har hon livnärt sig på att skriva böcker och i dagarna kommer hennes elfte bok, thrillern ”En farlig talang”. Lägg där till att två av hennes böcker, ”Staden” och ”Arvtagaren” har gjort stor succé i USA. 

– Jag blev chockad, även om det var ett mål att komma ut på engelska så hade jag aldrig trott att det det skulle gå så bra. 

Framgången i USA ledde till att det amerikanska förlaget ville köpa rättigheter till kommande böcker. Men då valde Camilla Sten en annan väg. 

– Det var min sambo som är amerikan som föreslog att jag skulle skriva på engelska och direkt för den amerikanska marknaden. Jag förklarade för honom att det inte går till så i bokvärlden, utan att man skriver på sitt modersmål, sedan översätts de. Då menade han jag kunde väl bli den första att göra annorlunda. 

Camilla Sten, 30, ger i dagarna ut sin elfte bok.
Foto: Nordstedts

Camilla Sten valde att testa, skrev tolv sidor och skickade till förlaget. Några dagar senare ringde hennes agent och undrade om hon satt ner. De ville inte bara skriv kontrakt för en bok utan två. 

– Jag var på spa med mamma när min agent ringde och berättade det och jag kunde inte tro att det var sant först. Men när jag insåg att det faktiskt stämde beställde jag in en flaska cava till mamma och mig och sa att jag betalar. 

”Vi fick avslag på avslag”

Just nu är Camilla Sten hemma i Sverige och Stockholm för lansering av sin nya bok. Men det senaste året har hon varit bosatt i Barcelona. Anledningen till det är att hennes sambo Mark Wright inte har fått uppehållstillstånd i Sverige. Sedan paret träffades för tre år sedan har vändorna varit många. 

Camillas Stens nya thriller ”En farlig talang” kommer ut i dagarna på Nordstedts förlag.
Foto: Nordstedt

– Vi fick avslag på avslag och hade kämpat i ett och ett halvt år när vi bestämde oss för att flytta till Barcelona. Där kunde Mark och jag bo tillsammans under ansökningsprocessen, till skillnad mot i Sverige där Migrationsverket ville att han ska vara i USA under tiden. 

Planen att på sikt bo i Sverige finns dock fortfarande. 

– Mark älskar Sverige och nu när han har fått uppehållstillstånd i Spanien kommer det förhoppningsvis bli lättare att flytta till Sverige. 

”Ingen av oss ville inleda ett förhållande”

Från första början var det dock ingen självklarhet att Camilla Sten och Mark Wright skulle bli ett par även om de blev blixtförälskade när de träffades i just Barcelona för tre år sedan då de båda var i Spanien på jobb. 

Anledningen; det skiljer 25 år mellan dem. 

– Jag skulle precis fylla 27 när vi träffades. Jag var väldigt skeptisk till den stora åldersskillnaden. Jag trodde maktdynamiken skulle bli ett problem. Att den som är äldre får mer att säga till om. 

– Ingen av oss ville inleda ett förhållande. Men vi tyckte för mycket om varandra för att kunna hålla oss ifrån varandra. Så vi fortsatte att ses. 

Camilla Sten beskriver hur hon blev ”pangkär” i Mark och fortfarande är det.

– Nu är åldersskillnaden ingenting som kommer upp i vår relation, det känns som det minst relevanta i det som skiljer oss åt. Vi tänker mer på kulturskillnader än åldersskillnader. Att han kommer från USA och jag kommer från Sverige. Och det fanns andra saker som det var viktigare att fokusera på, som hur vi skulle kunna lösa att bo på samma ställe till exempel. 

Camilla Sten och Mark Wright har varit ett par i drygt tre år. Just nu bor de i Barcelona.
Foto: Theresia Köhlin

”Det är en stor vinst”

När Camilla Sten pratar om sitt författarskap är det med stor energi. 

– Att skriva böcker är det roligaste jag vet, speciellt den första delen när det bara är jag och manus. Det är den bästa känslan i världen, det är som att jag blir hög på den. 

Och framgångarna de senaste åren har också lett till en annan sak. 

– Om man googlade mig tidigare så var det första som kom upp ”Viveca Stens dotter”. Men nu står det Camilla Sten ”författare” vilket är en stor vinst. 

Camilla Sten menar dock att hon inte har några problem med att hennes mamma ofta kommer på tal när hon gör intervjuer eller liknande.

– Min mamma skriver böcker och hon är väldigt framgångsrik, och det är en väg som jag också har valt. Jag kan aldrig komma bort från det, men jag ser det heller inte som något problem. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.