Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Camilla Läckbergs mångmiljonvinst: ”Skäms inte”

Camilla Läckberg har haft sitt ekonomiskt mest framgångsrika år någonsin.
Foto: /IBL / /IBL
Camilla Läckberg på releaseminglet för sin senaste bok ”Häxan”.
Foto: /IBL / /IBL

2017 blev det ekonomiskt mest framgångsrika året någonsin för deckarförfattaren Camilla Läckberg.

Årsredovisningen visar att omsättningen landade på 41,3 miljoner kronor, vinsten före skatt blev närmare 18,2 miljoner kronor.

Deckarförfattaren låter inte pengarna samlas på hög – 18 miljoner kronor lämnar bolaget i utdelningen 2017.

Camilla Läckbergs, 43, miljonframgångar som bestsellerförfattare började för mer än tio år sedan. Enligt årsredovisningen för det egna företaget Camlac AB fortsätter miljonrullningen – och slår nytt rekord.

2017 blev det ekonomiskt mest framgångsrika året någonsin för Camilla Läckberg. 

Omsättningen landade på 41,3 miljoner kronor jämfört med 20 miljoner kronor året före. Vinsten före skatt blev närmare 18,2 miljoner kronor – en ökning med nästan tio miljoner kronor. 

Camilla Läckberg har inte gjort sig känd för att låta pengarna samlas på hög i sitt bolag. Vanan trogen plockas stora belopp ut i utdelningen – den här gången lämnar 18 miljoner kronor bolaget. Lika mycket finns kvar i bolaget i eget kapital.

I bolagets senaste protokoll, från september 2016, stod Camilla Läckberg som ensam ägare av Camlac AB.


LÄS MER: PR-kvinnan Christina Saliba investerar med Camilla Läckberg 


Senaste deckaren har slagit rekord

Camilla Läckberg har skrivit barnböcker och kokböcker, men den riktiga kassakon är deckarböckerna som utspelas i hennes födelsestad: det lilla fiskarsamhället Fjällbacka på Västkusten. 

2017 släpptes den tionde delen av den populära Fjällbackaserien, ”Häxan”. Deckardrottningen berättar nu själv på Instagram att ”Häxan” är hennes största succé någonsin:

”Fick en färsk rapport om den som får mig att häpna. Den har blivit min största succé försäljningsmässigt, kritikermässigt och fått lyriska omdömen av er läsare. Men vad som är ännu mer häpnadsväckande är att den 15 månader efter den kom ut ligger på topp 20 i tre kategorier - pocket, streaming, och e-bok. Galet. Amazing. Och det är tack vare er”.

https://www.instagram.com/p/Blc1ZgpHsif/?hl=sv&taken-by=lackberg

Drar in miljoner: ”Skäms inte”

Författarens framgångssaga är enorm. Hon berättade i podcasten Värvet om hur hennes ekonomiska moral formats av att växa upp med två sjukpensionerade föräldrar. 

– Jag skäms inte för att jag tjänar pengar. Jag kan tycka att det är ganska coolt att jag har byggt upp detta, berättade hon i Värvet.

Miljonerna som Läckberg dragit in har hon bland annat investerat i fastigheter, som hon menar att känns mer verkligt. Aktier och fonder beskriver författaren som ”siffror på en datorskärm”. 

– Jag är lite gammaldags. Om jag hade levt för 100 år sedan så hade jag nog haft pengarna i madrassen, sa hon i Värvet.

Expressen har sökt Camilla Läckberg för en kommentar om årsredovisningen.


LÄS MER: Svaret efter frågan om pengarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.