Camilla Läckberg. Foto: Magnus Jönsson
Camilla Läckberg. Foto: Magnus Jönsson

Camilla Läckbergs deckare blir tv

Publicerad
Camilla Läckbergs storsäljande deckare har filmatiserats för SVT. Den 2 november kommer den första tv-filmen i två delar, "Isprinsessan". Elisabet Carlsson och Niklas Hjulström gör huvudrollerna.
Ond bråd död i liten vacker småstad. Vanliga människor som löser mordfall. Extremt våld möter vardagslunk och tristess. När Camilla Läckergs böcker blir tv, ligger fokus på det vanliga.
- Sådant är ju livet, säger Elisabeth Carlsson, som spelar Erica Falck.
Lilla västkuststaden Fjällbacka gör bäst i att förbereda sig på extra mycket turister i sommar. För även om orten varit skådeplats för alla Camilla Läckbergs böcker, är det först nu den skildrats på tv.

Två tv-filmer

- Titta på vad som hänt där man spelade in "Saltön", och i Ystad där man har speciella Wallander-turer. Och man gör nog rätt i att skaffa lite beredskap på den fronten även i Fjällbacka, säger Niklas Hjulström som spelar polisen Patrik Hedström.
SVT har gjort tv-film av två Läckberg-böcker: "Isprinsessan" och "Predikanten". Vardera bok är uppdelad på två timslånga avsnitt. I första avsnittet kommer författaren Erica Falck, spelad av Elisabeth Carlsson, tillbaka till sitt barndoms Fjällbacka i ett oerhört dramatiskt ärende.
- Hennes föräldrar har omkommit i en bilolycka. Och hennes barndomsvän blir det första mordoffret. Och sen träffar hon Patrik.

Allt sker i vardaglighet

Stora, dramatiska händelser. Men allt sker i högsta vardaglighet: folk kokar kaffe. Äter middag. Lånar bilen. Mitt i det lite småtrista, dagliga livet nystas en mordhärva upp. Och mordhärvan är allt annat än vardaglig: sexuella övergrepp, nedtystade familjehemligheter, otrohet och intriger.
- Även när man drabbas av sorg, smärta och sjukdom så kokar man ju sitt kaffe på morgonen. Sådant är ju livet. Även om det händer saker som gör att man tänker "nu är livet slut" så fortsätter ändå livet, säger Elisabeth Carlsson.
Niklas Hjulström fortsätter:
- Hon kombinerar något som är väldigt overkligt med något som är väldigt, väldigt verkligt. Det tror jag gör att många kan sätta sig in i situationen - "det skulle kunna vara jag". Det blir en slags närhet till läsaren.
Återvänder ni till Fjällbacka för fler Läckberg-filmer?
- Det tror jag. Mer Fjällbacka, mer mord. Mer Läckberg, säger Elisabeth Carlsson.
Första delen av "Isprinsessan" sänds den 2 november klockan 21 i SVT1. Första delen av "Predikanten" sänds den 16 november klockan 21 i SVT1.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag