Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Camilla Läckberg uttalade sitt förtroende för Sara Danius

Camilla Läckberg uttalade på onsdagen sitt stöd för Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Foto: OLLE SPORRONG
Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Författaren Camilla Läckberg var inbjuden som gäst till Svenska Akademiens utdelning av Nordiska priset.

Hon uttalade sitt stöd till Sara Danius efter krisen i Akademien:

– Jag tycker att man bör ge Sara Danius sitt fulla stöd i att hjälpa alla att vuxet lösa situationen. 

På onsdagskvällen delade Svenska Akademien ut Nordiska priset – ett pris om 400 000 kronor – till författaren Agneta Pleijel.

– Jag är inbjuden att delta i kväll så det ska bli väldigt trevligt att närvara vid prisutdelningen. Jag tycker helt enkelt att man ska försöka att vuxet lösa situationen. Det är mitt diplomatiska svar, säger Camilla Läckberg. 

– Jag tycker att man bör ge Sara Danius sitt fulla stöd i att hjälpa alla att vuxet lösa situationen. De har ett mandat från både svenska folket och kungen att följa de stadgar som finns, att man inte ska uttala sig om det som försiggår inom Akademien, och som jag tolkar det, att man ska lösa stridigheter internt. Jag tycker helt enkelt att man ska följa stadgarna, de regler som finns.

”Man följer inte stadgarna”

Hon berättade hur hon ser på problemen:

– Man följer inte stadgarna utan man pratar ut i pressen och bildar olika falanger. Man lyssnar inte på den som är tillsatt att vara den vägledande i de här situationerna, vilket är Sara Danius. 

Hon sa även att hon tror att Sara Danius kan sitta kvar som Svenska Akademiens ständiga sekreterare.

– Det tror och hoppas jag. Så fort jag skriver om det, vilket är den indikator jag har, och när jag läser media märker jag att hon har ett enormt stöd från svenska folket. Jag hoppas att hon känner det i ryggen och att hon därmed har den styrka och makt som krävs att sitta kvar. Jag hoppas att man löser det på ett bra, smidigt och diplomatiskt sätt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!