Camilla Läckberg är en av Sveriges mest lästa författare. Hennes böcker är sålda i omkring 30 miljoner exemplar i 60 länder, och mest känd är hon kanske för sin deckarserie som utspelar sig i den idylliska byn Fjällbacka på Västkusten.
Efter att ha släppt tio böcker i serien – som också blivit filmatiserad – kom i veckan den elfte: Gökungen. Läckberg berättar nu varför hon valt att återvända till serien:
– Jag har alltid vetat att jag skulle komma tillbaka till den, men efter Häxan (den senaste boken i serien) kände jag 2017 att det var en tegelsten på 1,3 miljoner tecken. Och jag hade oavbrutet skrivit i 15 års tid – vi behövde en paus från varandra, jag, Erica och Patrik (poliserna i boken). Jag har alltid haft en rädsla för att skriva på slentrian och hamna i en bekvämlighetszon utan att känna lusten och glädjen. Så jag gjorde annat emellan tills jag kände att nu – nu är jag taggad.
När arbetet med den nya boken startade visste Camilla Läckberg inte hur vägen fram till lösningen på mordet skulle se ut, mer än att slutet fanns i tankarna.
Även om hon skriver kronologiskt, berättar hon, brukar de 50 första sidorna vara relativt ovissa. Den här gången skrevs de från Spanien. Delvis för att komma bort från allt i inledningsfasen.
– Jag gör ofta det för att komma i gång och komma bort från distraktioner i vardagen. De 50 första sidorna, då sätter jag världen och karaktärerna. Det tar ungefär två veckor.
– Det gick väldigt lätt och jag trodde att det skulle bli konstigt, att jag skulle ha glömt universumet. Men det var som att kliva in i ett par bekväma tofflor, det kändes rätt på ett bra sätt.

Är aldrig i Fjällbacka på sommaren
Läckberg, som ursprungligen kommer från Fjällbacka, säger att hon ofta besöker orten där hennes mamma fortfarande bor.
Men aldrig under sommaren.
– Jag har en av sjöbodarna vid vattnet där som min pappa köpt, men jag är oftast där ”off season”. Jag tycker det är väldigt mysigt på våren och hösten också.
Men hon berättar att anledningen är att det på somrarna ska tas nya bilder – bokhandlare, förlag, tidningar – på orten, vilket hon inte är bekväm med när det är bland invånarna.
– Jag vill inte ha den stämpeln på mig, det blir ”vem tror hon att hon är”. Samtidigt kan jag inte säga nej. Därför har jag valt att inte åka dit under högsäsong.
Efter att ha arbetat med tv-serien ”Lyckoviken”, släppt en bok med Henrik Fexeus och varit på tapeten i en mängd andra sammanhang, har Camilla Läckberg också fått mersmak för tv-manusbiten.
Hon är involverad i två produktionsbolag och arbetar parallellt med bokskrivandet med flera format för rörlig bild.

”Blir förbannad”
Hon har också uppmärksammats i tv-serien ”Powerkvinnor” och ofta porträtterar hon sig själv i sociala medier som en framgångsrik kvinna som inte skäms för att exempelvis tjäna pengar.
Något som många reagerat på, både positivt och negativt.
– Det är extra viktigt för mig eftersom jag har två döttrar. När jag betraktar det genom de ögonen blir jag förbannad när mina söner har bättre möjligheter än mina döttrar bara för de är födda med snoppar. Jag vill då göra det lilla jag kan för att gå i bräschen, visa att man kan vara både mamma och ha en karriär, att man som kvinna kan ta för sig och samtidigt finnas där för sina barn.
Hon fortsätter:
– Man har rätt att göra vad man vill med sina pengar och det har varit viktigt för mig att visa i handling och vara en förebild.
Nyligen köpte Läckberg och maken Simon Sköld nytt hus i Enskede och sommarhuset, döpt till ”Villa Lumos”, på Tyresö är inspirerat av Harry Potter. Huset kostade 25 miljoner och den gamla grosshandlarvillan intill vattnet har tio rum och totalrenoverades under drygt ett år. Något som Läckberg berättade om för sina följare på Instagram, bland annat.

Öppna diskussioner med poddprofiler
Svansföringen kommer dock ofta med ett pris – dels glada tillrop och många som blir inspirerade, men också många som stör sig på den bilden som visas upp, menar Läckberg.
I några uppmärksammade fall har hon hamnat i öppna diskussioner med medieprofiler som Alex Schulman och Sigge Eklund, som i sin podcast fört resonemang kring Läckbergs kommunikation och reaktionerna som följer på det.
– Jag vet vad du refererar till och blir alltid lika fascinerad när det händer. Samtidigt kan jag tycka att det är lite kul att det är så provocerande för dem, att de stör sig på att jag klampar in på deras område och tar en plats som de anser är sin. Det är lite det jag vill uppnå och jag kan känna en tillfredsställelse i det, säger Läckberg som tillägger att hon pratat med just de nämnda författarna och podcastprofilerna om det.
– Vi har haft en del diskussioner genom åren. Jag känner Alex privat och då blir det alltid lite mer privat. Ibland drar jag ett mess så där och ibland får jag en ursäkt. Ibland står de på sig med argumentet att ”du är känd, då får du tåla allt” och det håller jag inte med om alltid. Men jag har samtidigt min egen plattform där jag kan ge min syn på saken.

Väljer sina ”fajter”
Numera väljer Camilla Läckberg oftare sina ”fajter”, säger hon. En del i den processen är att fråga människor hon har förtroende för hur de ser på det som hon vill skriva och om det är rentav dumt att publicera.
– Jag får aldrig ångest för det, men jag ser alltid till att jag är säker på att jag vill gå ut just med min åsikt. Jag har den regeln att även när jag blir skitförbannad efter att ha sett något så skriver jag inte det direkt utan tar några dagar på mig, funderar på vad jag vill säga och om jag vill säga något. Så när jag väl sätter mig och skriver har jag tänkt på det noga.
– Och jag ber någon läsa. ”Är det orimligt, går jag för långt här”? Så blir det en check.
”Gökungen” kommer enligt Camilla Läckberg att släppas i 60 länder. När boken ”Box” släpptes med Henrik Fexeus avslöjade författarna att de dragit in 150 miljoner kronor i förskott. På frågan vad motsvarande siffra för ”Gökungen”, svarar Camilla Läckberg:
– Jag har inte ställt den frågan till min agent så jag vågar inte säga någon siffra. Men det blir nog en slant.

Firades av maken Simon Sköld
Någon turné för signeringar ser det dock inte ut att bli nu. Men det blir bokmässan i år med flera besök inbokade, och möjlighet att träffa sina läsare.
För några år sedan blev det en del uppmärksamhet kring ett fan i Spanien som tatuerat in författarens namn – på sin hals.
– I Madrid kommer han alltid, men det är helt ofarligt och bara trevligt. Det är en sån otrolig skillnad mellan svenska fans som är helt försynta, försiktiga och inte vågar komma fram riktigt. Utomlands, när jag signerar i Spanien eller Frankrike kommer det fram personer som gråter, skakar och vill kramas. Så jag får leka lite rockstjärna och får en tvådagarsdos av det när jag gör sådant utomlands, säger den nyblivna 48-åringen som i slutet av augusti firades.
Just på Villa Lumos.
– Det var en jättemysig dag, jag blev uppvaktad av familjen med tårta och sång på morgonen, sen käkade vi lunch på stan. Sen kidnappades jag av Simon i husbilen och fick ha på mig ögonbindel, så jag visste inte var vi skulle åka. Men så åkte vi till Villa Lumos där han fixat mat och vi hade det lugnt och härligt.