Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Camilla Läckberg om kritiken: "Var väntat"

Camilla Läckberg var beredd på att "Fjällbackamorden" skulle kritiseras. "Det är alltid blandad kritik när det gäller svenska kriminalserier, det var väntat tycker jag"; säger hon. Foto: SVT/ANNA-KARIN NILSSON

På Twitter hånas SVT:s första avsnitt av Fjällbackamorden som bygger på deckardrottningen Camilla Läckbergs böcker.

"Extremt pinsamt. Skär i mig att vara från Fjällbacka", skriver bland annat kompositören Maria Winther.

Nu svarar Camilla Läckberg på kritiken.

– Jag hade inte förväntat mig något annat, säger hon.

SVT har hårdsatsat på att spela in de fem fristående delar av Fjällbackamorden. Serien bygger på deckardrottningen Camilla Läckbergs romansvit om deckarförfattarinnan Erica som är gift med polisen Patrik. Namnet kommer från orten Fjällbacka där det fiktiva paret löser mordgåtor.

Efter premiärprogrammet, som visades på onsdagskvällen twittrade Läckberg att det skulle bli en god natts sömn: "Lägger mig nöjd, stolt, glad och lycklig", skrev hon.

"Extremt pinsamt"

Men flera som tittade var inte lika nöjda och glada. Kritiken och hånet haglade på Twitter mot tv-serien.

"Extremt pinsamt. Skär i mig att vara från Fjällbacka" skev kompositören Maria Winther.

Filmkritikern Roger Wilson, som är programledare för Kino på P1, skrev:

"Fjällbackaserien på svt får mig att längta efter Jungstedt-filmatiseringarna som dubbats till svenska från tyska. Mer övertygande, typ."

Programledaren Henrik Torehammar kritiserade det orealistiska att karaktären Erica fick delta i polisutredningen, trots att hon själv är författare.

"Asså ja ÄLSKAR ‪@camillalackberg's samhällsvision där volangiga söta tjejer m spraylockar får lägga sig i polisutredningar hursom!‪"

Till och med riksdagspolitiker kände sig tvungna att reagera mot Fjällbackamorden. Vänsterpartiets tidigare ledare Lars Ohly skrev:

"Nej. Fjällbacka är en kalkon. Vill inte se mer av ologisk, orealistisk smörja. Och usla skådespelarinsatser dessutom. Nej tack."

Nu svarar Camilla Läckberg på kritiken.

– Det är alltid blandad kritik när det gäller svenska kriminalserier, det var väntat tycker jag, säger hon.

Och berättar att det var ett medvetet val att inte göra serien realistisk.

– Ta Håkan Nesser, till exempel, så har han byggt upp ett helt nytt land. Det är inget nytt under solen att skapa sitt eget universum, säger hon.

– Och Ta Agatha Christie och hennes miss Marple som väl ändå måste ses som en ganska etablerad deckarhjältinna, hon är en gammal tant som reder ut varenda mord i sitt område. Man måste köpa konceptet. Det är ingen dokumentär, det är hitte på, underhållning, sagor för vuxna.

SVT nöjda med serien

Även SVT tar man lätt på kritiken.

– Det är en bra produktion, det visar siffrorna. Det är inte över 2 miljoner människor som tittar på det om det inte är bra, säger Mette Friberg, Programchef för SVT Drama Göteborg. Hon vill inte uppge hur mycket produktionen har kostat.

– Vi är nöjda med Fjällbackamorden, absolut, säger Mette Friberg.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!